Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Προσοχή στα σκεύη της κουζίνας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μπορεί να αποτελέσουν πηγές μόλυνσης σύμφωνα με νέα έρευνα.

Νέα έρευνα αναφέρει ότι τα σκεύη κουζίνας, όπως μαχαίρια και τρίφτες, αποτελούν δυνητικά, πηγές μόλυνσης, που μπορούν να οδηγήσουν σε παθήσεις που προέρχονται από τα τρόφιμα.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η παρασκευή του γεύματος είναι πρωταρχική περίοδος για τη μόλυνση της τροφής. Είναι γνωστό ότι η μεταφορά ιών και βακτηρίων μεταξύ χεριών, τροφής και επιφανειών που έρχονται σε επαφή με τροφές συμβαίνει εύκολα σε αυτό το σημείο αλλά υπάρχουν λίγες έρευνες σχετικά με το ρόλο των σκευών κουζίνας σε αυτού του είδους τη μόλυνση.

Στη συγκεκριμένη έρευνα, ερευνητές εξέτασαν τη μεταφορά του ιού της ηπατίτιδας Α και του νοροϊού μεταξύ φρούτων και λαχανικών και διαφόρων ειδών μαχαιριών και τριφτών.

Πραγματοποιήθηκαν δοκιμές με μη μολυσμένα σκεύη σε μολυσμένα τρόφιμα, καθώς και με μολυσμένα σκεύη σε μη μολυσμένα τρόφιμα.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι περισσότερα από τα μισά μη μολυσμένα σκεύη μολύνθηκαν όταν χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή μολυσμένων τροφίμων. Η χρήση μολυσμένου σκεύους σε μη μολυσμένο τρόφιμο συχνά οδηγούσε σε μόλυνση της τροφής.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Food and Environmental Virology’ αναφέρει ότι μετά τη χρήση σκευών που δεν είχαν μολυνθεί σε μολυσμένο προϊόν, το σκεύος μπορούσε να μεταδώσει τη μόλυνση σε 7 περισσότερα κομμάτια τροφής.

Η ερευνήτρια Qing Wang, από το University of Georgia, ανέφερε ότι τα ευρήματα δείχνουν πόσο εύκολο είναι να μεταφερθούν τα μικρόβια μεταξύ τροφών και σκευών.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι θα πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στα σκεύη ως οχήματα ιών και είναι σημαντικό να παρασχεθεί γνώση και εκπαίδευση για εργαζόμενους στα τρόφιμα και καταναλωτές, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.


Πηγή: http://www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.