Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

ΕΣΑμεΑ: 4 ώρες στην ουρά - Μήνες στην αναμονή για την απόδοση δαπανών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 07.02.2013

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. μεταφέρει την αγωνία των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που προέρχονται από όλα τα ταμεία που έχουν ενταχθεί στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., πλην του ΙΚΑ, μετά την υιοθέτηση των νέων οδηγιών για την απόδοση δαπανών ως προς τις παροχές σε είδος, μετακινήσεις κ.λπ. στους ασφαλισμένους.

Νέα προβλήματα καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ασφαλισμένοι με αναπηρία και χρόνια πάθηση, οι οποίοι αναγκάζονται κάθε μήνα να προσέρχονται στις αρμόδιες υπηρεσίες για να καταθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την απόδοση των δαπανών αγοράς που αφορά σε αναλώσιμα υλικά , υγειονομικό υλικό, δαπάνες μετακίνησης αιμοκαθαρομένων κ.λπ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους ασφαλισμένους μεγάλων πόλεων. Αρκεί η επίσκεψη των αρμοδίων στην ΥΠΑΔ Αθηνών επί της οδού Αχαρνών για να δουν ασφαλισμένους οι οποίοι στέκονται στην ουρά επί 3-4 ώρες για να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους. Μεταξύ αυτών των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών ταμείων άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις οι οποίοι αναμένουν ακόμα την απόδοση δαπανών που έχουν καταβάλλει εδώ και μήνες.
Η αδυναμία των ασφαλιστικών ταμείων έως και σήμερα, η οποία συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό και από τον Ε.Ο.Π..Υ.Υ. να αποδίδουν τη δαπάνη με συνέπεια στους ασφαλισμένους έχει φέρει σε οικονομική απόγνωση τους ασφαλισμένους με αναπηρία και χρόνια πάθηση. Ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ και του ΟΓΑ αναμένουν προ της ίδρυσης ΕΟΠΥΥ την απόδοση δαπανών αγοράς αναλωσίμων υλικών και λοιπών υπηρεσιών. Πώς θα μπορέσει να καλύψει το κόστος αγοράς αναλωσίμων υλικών του κάθε μήνα το άτομο με μεσογειακή αναιμία ή ο νεφροπαθής που υποβάλλεται σε περιτοναϊκή κάθαρση ή ο ινσουλινοεξαρτώμενος που κάνει χρήση αντλίας ινσουλίνης; Ομοίως ο αιμοκαθαρόμενος πως θα μπορέσει να καλύψει τις δαπάνες μετακίνησής του τους επόμενους μήνες όταν δεν αποδίδεται η δαπάνη σε τακτά χρονικά διαστήματα;
Φτάνει πια! Οι «μεταρρυθμίσεις» δεν μπορεί να γίνονται άνευ σχεδιασμού προκαλώντας περισσότερα προβλήματα στους ασφαλισμένους. Για το νέο σύστημα απόδοσης δαπανών θα έπρεπε ήδη να είχε προβλεφτεί επαρκή στελέχωση των ΥΠΑΔ των πόλεων που εξυπηρετούν την πλειονότητα των ασφαλισμένων.

Η λήψη μέτρων για να σταματήσει η ταλαιπωρία που διαφαίνεται από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του νέου συστήματος απαιτεί πολιτική βούληση και συγκεκριμένο σχέδιο. Διαφορετικό τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις θα ζήσουν ανάλογες καταστάσεις με το ΚΕΠΑ.

Η επιστολή προς το υπουργείο Υγείας επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 95 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 124 KB)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.