Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Γιατί επιδεινώνονται οι αιμορροϊδες το καλοκαίρι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η ζωή με τις αιμορροΐδες δεν είναι διόλου εύκολη για τους ασθενείς, καθώς συχνά τους εμποδίζουν να καθίσουν, να περπατήσουν και να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα χωρίς να νιώσουν έντονους πόνους.

Αν και τα περισσότερα συμπτώματά τους (πόνος, κνησμός, δυσφορία, αίσθημα καύσου) είναι πολύ ενοχλητικά, αυτή που μπορεί να προκαλέσει αληθινό σοκ στους ασθενείς είναι η αιμορραγία.

Έτσι, το τελευταίο που θα ήθελαν να δουν στις διακοπές τους είναι σταγόνες ή πολύ αίμα στο εσώρουχο ή στη λεκάνη της τουαλέτας. Ωστόσο δεν είναι απίθανο να συμβεί, διότι το καλοκαίρι οι αιμορροΐδες είθισται να επιδεινώνονται.

Γιατί συμβαίνει αυτό; «Κυρίως εξαιτίας της αλλαγής των διατροφικών συνηθειών», απαντά ο κ. Αναστάσιος Ξιάρχος, διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Περιστερίου και πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής.

«Το καλοκαίρι πολλοί τρώνε πιο πικάντικα φαγητά, δοκιμάζουν τοπικά εδέσματα στη διάρκεια των διακοπών τους, καλούν φίλους για μπάρμπεκιου και πίνουν μπύρα ή άλλα οινοπνευματώδη ποτά. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν σε κάποιους δυσκοιλιότητα, η οποία συνδέεται άμεσα με την αιμορροϊδική νόσο».

Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να παίξει ρόλο είναι η οξεία γαστρεντερίτιδα από την κατανάλωση τροφίμων που έχουν αλλοιωθεί εξαιτίας της ζέστης - ένα πρόβλημα που μόνο σπάνιο δεν είναι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η διάρροια της γαστρεντερίτιδας μπορεί να επιδεινώσει τις αιμορροΐδες, πλήττοντας περαιτέρω την ποιότητα ζωής των ασθενών, επισημαίνει ο κ. Ξιάρχος.

Τι είναι

Αν και έχουμε μάθει να συγχέουμε τη λέξη «αιμορροΐδες» με κάτι παθολογικό, η αλήθεια είναι πως αποτελούν φυσιολογικό ανατομικό στοιχείο της περιοχής του πρωκτού.

Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα αγγείων (η επιστημονική ονομασία του είναι αιμορροϊδικό πλέγμα) τα οποία αιματώνουν την περιοχή και δρουν σαν προστατευτικά «μαξιλάρια» κατά την αφόδευση.

Όταν, όμως, διογκωθούν και χαλαρώσουν οι ιστοί που τις συγκρατούν στη θέση του, τότε γίνονται παθολογικές και εκδηλώνεται η αιμορροϊδοπάθεια - η πάθηση που στην καθομιλουμένη αποκαλούμε «αιμορροΐδες».

Η αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων συνιστώνται διάφορες προσεγγίσεις, αναλόγως με το στάδιό τους (συνολικά έχουν τέσσερα στάδια, από το πιο ήπιο έως το πιο σοβαρό).

Κατά κανόνα δοκιμάζονται πρώτα συντηρητικές θεραπείες, δηλαδή αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών, κατανάλωση άφθονων υγρών και φαρμακευτική αγωγή.

Αν αυτά δεν αποδώσουν, προτείνονται επεμβατικές μέθοδοι που μπορεί να τις διορθώσουν.

Παρά την πεποίθηση πολλών ανθρώπων ότι η χειρουργική επίλυση του προβλήματος είναι επώδυνη, υπάρχουν αρκετές μέθοδοι που υπόσχονται γρήγορη και ανώδυνη απαλλαγή.

Τέτοιου είδους ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι εφαρμόζονται ετησίως σε περισσότερους από 600.000 ασθενείς σε όλο τον κόσμο, κατά τον κ. Ξιάρχο.

Μία από αυτές είναι η αντιμετώπισή τους με ένα ασύρματο σύστημα υπερήχων που ονομάζεται Trilogy και αποκαθιστά την πρόπτωση των αιμορροΐδων έξω από τον πρωκτό χωρίς να προκαλεί εκτομή ή ακρωτηριασμό των ιστών, αλλά ούτε και πληγή.

Με το σύστημα αυτό, εντοπίζονται τα παθολογικά αγγεία και γίνεται απολίνωση (περίδεση) για να διακοπεί η τροφοδοσία τους με αίμα, να ατροφήσουν και να συρρικνωθούν.

Η μέθοδος διαρκεί 30 λεπτά, δεν απαιτεί γενική αναισθησία, ενώ η άμβλυνση των συμπτωμάτων είναι άμεση.

Η θεραπεία δεν έχει εποχή

Παρά την πεποίθηση ότι το καλοκαίρι αντενδείκνυται για τη χειρουργική θεραπεία των αιμορροΐδων επειδή «υπάρχει αυξημένη πιθανότητα μόλυνσης», ο κ. Ξιάρχος επισημαίνει ότι αυτό δεν ισχύει όταν εφαρμόζονται μη επεμβατικές μέθοδοι οι οποίες δεν δημιουργούν καν τραύμα.

Αντιθέτως, για ορισμένους ασθενείς το καλοκαίρι μπορεί να είναι η ιδανική εποχή για να προχωρήσουν στην οριστική θεραπεία τους, επειδή έχουν μειωμένες επαγγελματικές υποχρεώσεις, περισσότερο ελεύθερο χρόνο και λιγότερο άγχος, λέει.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.