Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Ψωμί με μαργαρίνη - Ένας δυνατός συνδυασμός!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα θαυματουργά οφέλη για τον οργανισμό.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η κατανάλωση του ψωμιού είναι μια υγιεινή επιλογή. Το ολικής αλέσεως ψωμί περιέχει περίπου τη διπλάσια ποσότητα μαγνησίου από το λευκό. Πρόσφατες έρευνες αναφέρουν, ότι το μαγνήσιο έχει αντικαταθλιπτική δράση. Επιπρόσθετα, το ολικής αλέσεως ψωμί είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Οι τελευταίες φαίνεται, ότι μπορεί, να προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, συμβάλλοντας στην αποβολή της χοληστερίνης και στη μείωση της κακής (LDL) χοληστερίνης.

Επιπλέον, το σάκχαρο αίματος με την κατανάλωση φυσιολογικής ποσότητας ψωμιού αυξάνει σταθερά και όχι απότομα δημιουργώντας μεγάλες υπεργλυκαιμικές και υπογλυκαιμικές καμπύλες, κάτι που δεν μας συμφέρει. Το ψωμί δεν παχαίνει. Μια λεπτή φέτα ψωμί αποδίδει περίπου 80 θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Αυτό που αυξάνει το θερμιδικό του περιεχόμενο είναι οι τροφές με πολλά κορεσμένα λιπαρά (τυρί, σάλτσες, ζωικό βούτυρο), ενώ μια καλή επιλογή π.χ. για το πρωινό ή για ένα τοστ είναι η χρήση φυτικής μαργαρίνης για επάλειψη.

Πολλοί καταναλωτές χρησιμοποιούν μαργαρίνη καθημερινά, αλλά δεν γνωρίζουν τι ρόλο έχουν οι μαργαρίνες σε ένα υγιεινό διαιτολόγιο. Οι μαλακές φυτικές μαργαρίνες είναι χαμηλές σε κορεσμένα και ελεύθερες από trans λιπαρά, ενώ παράλληλα είναι πλούσιες σε ακόρεστα λιπαρά. Αυτό κάνει τις μαργαρίνες μια πολύ πιο υγιεινή επιλογή σε σχέση με το βούτυρο (συμπεριλαμβανομένου και του βουτύρου για επάλειψη και των μιγμάτων βουτύρου), καθώς το βούτυρο είναι ζωικό προϊόν και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Υπάρχουν, όμως, και άλλοι λόγοι για να αρχίσει κάποιος να χρησιμοποιεί μαργαρίνη. Οι φυτικές μαλακές μαργαρίνες είναι πολύ καλή φυσική πηγή των απαραίτητων πολυακόρεστων ω-3 & ω-6 λιπαρών οξέων και, επιπλέον, περιέχουν τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D και E. Οι φυτικές μαλακές μαργαρίνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατροφή. Για να επιτευχθεί βέλτιστη υγεία, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η καθημερινή χρήση μαργαρίνης εκτός από το ότι αποδείχθηκε ότι είναι καλύτερη από την κατανάλωση βουτύρου είναι, επίσης, καλύτερη από το να μην χρησιμοποιεί κανείς τίποτα για επάλειψη. Η διατροφική σύσταση παραμένει ίδια κατά τα τελευταία 20 χρόνια: αντικαταστήστε το βούτυρο και τις σκληρές μαργαρίνες με φυτικές μαλακές μαργαρίνες και προϊόντα επάλειψης με χαμηλά λιπαρά.

Μέσα στα πλαίσια, λοιπόν, της μεσογειακής διατροφής η οποία συστήνει το ελαιόλαδο ως το κύριο προστιθέμενο λιπίδιο, οι φυτικές μαλακές μαργαρίνες μπορούν να ενταχθούν σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο ως μια εξίσου υγιεινή λύση – χωρίς να υστερεί σε γεύση – για χρήσεις όπως η επάλειψη στο ψωμί στο πρωινό μας, στο σάντουιτς ή το τοστ, αλλά και στη μαγειρική ή ζαχαροπλαστική για να δώσει γεύση στα μακαρόνια, σε βραστά λαχανικά και, φυσικά, στα διάφορα γλυκίσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.