Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

«Η κρίση χρέους στην Ευρώπη κοστίζει ζωές»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αύξηση των κρουσμάτων του AIDS και της ελονοσίας στην Ελλάδα.

Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους κοστίζει ζωές, καθώς αυξάνονται οι αυτοκτονίες και οι μεταδοτικές ασθένειες, προειδοποιούν εμπειρογνώμονες στο χώρο της Υγείας, ωστόσο, η πολιτική ηγεσία δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Reuters, οι μεγάλες περικοπές δαπανών και η ραγδαία άνοδος στα ποσοστά της ανεργίας οδηγούν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στην κατάθλιψη, ενώ τα χαμηλά εισοδήματα, που χαρακτηρίζουν περιόδους μεγάλης ύφεσης, σημαίνουν ότι ολοένα και λιγότεροι άνθρωποι μπορούν να επισκεφτούν τον γιατρό ή να αγοράσουν φάρμακα.

Το αποτέλεσμα είναι η αντιστροφή της τάσης που υπήρχε ως το 2007, με τη σταθερή μείωση στα ποσοστά των αυτοκτονιών, σε συνδυασμό με το ανησυχητικό ξέσπασμα ασθενειών, περιλαμβανομένου του AIDS, αλλά και της ελονοσίας, στην Ελλάδα, τονίζουν οι ερευνητές που συνέταξαν ευρείας κλίμακας μελέτη για την Υγεία στην Ευρώπη και δημοσιεύτηκε στο Lancet.

Τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι απαιτείται ένα ισχυρό σύστημα πρόνοιας για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων, αλλά η λιτότητα ειδικά στον ευρωπαϊκό Νότο, με το πιο πρόσφατο παράδειγμα της Κύπρου, έχει αφαιρέσει τέτοιου είδους «δίχτυα ασφαλείας».

«Υπάρχει σαφές πρόβλημα άρνησης της πραγματικότητας για τις επιπτώσεις της κρίσης στην Υγεία, παρότι είναι πολύ προφανείς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποχρέωση να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των σχεδίων που εφαρμόζει στην Υγεία, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει καμία μελέτη για όσα προκαλούν τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλει η τρόικα», σημείωσε ο Μάρτιν ΜαΚί του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις Πολιτικές και τα Συστήματα Υγείας, που υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η αποτυχία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της Κομισιόν να αντεπεξέλθουν στις επιπτώσεις που έχει η πολιτική της στην υγεία θυμίζει την τακτική που ακολούθησαν οι καπνοβιομηχανίες σε σχέση με τους περιορισμούς στο κάπνισμα.

Η περίπτωση όμως της Ισλανδίας υπενθυμίζει ότι υπάρχει εναλλακτική λύση.

Κι αυτό γιατί, παρά την σαρωτική κρίση χρέους, η Ισλανδία απέρριψε το σχέδιο λιτότητας, διεξήγαγε δημοψήφισμα και συνέχισε να επενδύει στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν καταγράφηκαν καταστροφικά αποτελέσματα στο χώρο της υγείας από τότε που ενέσκηψε η κρίση.

Η οικονομία της Ισλανδίας μπήκε και πάλι σε τροχιά ανάκαμψης, αλλά μία δύσκολη ανάκαμψη και με τον πληθωρισμό να παραμένει πεισματικά υψηλός.

Αντίθετα, ο ΜαΚί και οι συνεργάτες του ανέφεραν ότι τα συστήματα υγείας δέχονται πιέσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένων της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας κι αυτό έχει μία σειρά από αρνητικές επιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, παρατηρείται μία αυξανόμενη τάση οι ασθενείς να αναζητούν ετεροχρονισμένα ιατρική βοήθεια, παρότι αυτό μειώνει τις πιθανότητες έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας, ενώ ταυτόχρονα καθιστά, μακροπρόθεσμα, ακριβότερη την αντιμετώπιση για τα Ταμεία.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα το Reuters, στην Ελλάδα τα νοσοκομεία αγωνίζονται να διατηρήσουν έστω τις βασικές προδιαγραφές λειτουργίας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ενδονοσοκομειακές, ανθεκτικές στα αντιβιοτικά, λοιμώξεις, ενώ υπάρχουν ελλείψεις σειράς κρίσιμης σημασίας φαρμάκων, μεταξύ τους και αυτών για την επιληψία.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.