Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Πεζοδρόμια για... Ι.Χ. και μηχανάκια στη Θεσσαλονίκη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οχτώ στους δέκα Θεσσαλονικείς περίπου δεν είναι ευχαριστημένοι με την κατάσταση των πεζοδρομίων στην πόλη ενώ αισθάνονται ανασφαλείς για τη μετακίνησή τους. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε έρευνα εμποδίων προσβασιμότητας στη Θεσσαλονίκη η οποία διενεργήθηκε από ομάδα πτυχιούχων διαφόρων ειδικοτήτων. Σ’ αυτήν συμμετείχαν 1.500 πολίτες.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν αισθάνεται ασφάλεια κατά τη μετακίνησή του στα πεζοδρόμια, (το 77%), και ούτε είναι ικανοποιημένο από τη γενικότερη κατάστασή τους (το 90%!).

«Τα παραπάνω υπερβολικά μεγάλα ποσοστά καθιστούν απαραίτητη την με κάθε κόστος απελευθέρωση των πεζοδρομίων από τα παράνομα παρκαρισμένα οχήματα καθώς η έρευνα το ανέδειξε ως ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες κατά τη μετακίνησή τους στην πόλη», υπογραμμίζει ο Άκης Αγγελίδης, αρχιτέκτων-πολεοδόμος, αντιπρόεδρος της «Ένωσης για τα Δικαιώματα των Πεζών» και συντονιστής της έρευνας.

Όπως αναφέρουν οι πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα τα εμπόδια που θα συναντήσει κανείς στην καθημερινότητά του, πηγαίνοντας στη δουλειά του, ή κάνοντας έναν απλό περίπατο στην πόλη είναι πολλά. Σύμφωνα με τους ίδιους, σταθμευμένα οχήματα πάνω στα πεζοδρόμια αποκλείουν μερικώς ή πλήρως τη διέλευση, επικίνδυνα σημεία λόγω κακής κατασκευής, κακής συντήρησης και γενικότερα κακής κατάστασης του πεζοδρομίου, πολύ στενά ή και συχνά ανύπαρκτα πεζοδρόμια, διπλοπαρκαρίσματα και σκουπίδια, κάνουν δύσκολη υπόθεση την μετακίνηση των πεζών στους δημόσιους χώρους.


Η έρευνα η οποία πραγματοποιείται από ομάδα πτυχιούχων διαφόρων ειδικοτήτων μέσω προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, φαίνεται πως έχει καταλήξει σε πολύ σημαντικά αποτελέσματα, τα οποία και έχει σκοπό να γνωστοποιήσει στο κοινό της πόλης μας με την ολοκλήρωσή της στα τέλη του Ιουλίου. Στόχος της έρευνας δεν είναι μόνο η καταγραφή των προβλημάτων όσον αφορά τα εμπόδια που υπάρχουν στα πεζοδρόμια και δυσχεραίνουν την ελεύθερη και ασφαλή διέλευση των πεζών και των ατόμων με αναπηρίες αλλά και η ανακοίνωση προτάσεων για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η προσπελασιμότητα στη Θεσσαλονίκη, όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Φώτης Μπίμπασης, Πρόεδρος της «Αναπηρίας Σήμερα», ενεργός πολίτης και υποστηρικτής ποικίλων δράσεων σχετικά με θέματα ΑΜΕΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.