Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Τα μυστικά για το μηχανογραφικό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μετά την ανάρτηση των βαθμολογιών στα σχολεία για τους περίπου 105.000 υποψηφίους που διεκδικούν μια θέση στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ανοίγει ο «φάκελος μηχανογραφικό».

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» οι υποψήφιοι κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα πρέπει να έχουν υπόψη τα εξής:

• Βασικό κριτήριο για την εισαγωγή είναι τα μόρια και όχι η σειρά προτίμησης. Για παράδειγμα η Ιατρική Κρήτης το 2012 είχε βάση στα 18.578 μόρια, και ας υποθέσουμε ότι φέτος η βάση μένει σταθερή. Εάν κάποιος υποψήφιος έχει φέτος 18.580 μόρια και βάλει τη σχολή ως 15η επιλογή και κάποιος άλλος με 18.570 μόρια την έχει 1η επιλογή, στη σχολή θα εισαχθεί ο υποψήφιος με τα 18.580 μόρια.

• Ο υποψήφιος πρέπει να δηλώσει σχολές σαν να είχε συγκεντρώσει το απόλυτο των μορίων, δηλαδή 20.000 μόρια. Δεν χάνει τίποτε εάν δηλώσει σχολές που τα προηγούμενα χρόνια είχαν πολύ υψηλότερη βάση σε σχέση με τα μόρια που ο ίδιος έχει συγκεντρώσει φέτος. Αντίθετα, εάν δεν τις δηλώσει μπορεί να χάσει την εισαγωγή του, αφού ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια που θα κινηθούν οι φετινές βάσεις εισαγωγής. Για παράδειγμα, ένας υποψήφιος δεν δηλώνει πρώτη τη Νομική Αθήνας (18.879 μόρια η βάση πέρυσι), διότι έχει συγκεντρώσει 18.200 μόρια και πιστεύει ότι δεν έχει ελπίδες. Πρόκειται για λάθος. Άλλωστε, οι υποψήφιοι δεν πρέπει να επηρεάζονται από τις περυσινές βάσεις εισαγωγής ούτε ακόμα από την πρόβλεψη για την τυχόν φετινή πορεία τους.

• Πολλοί από το άγχος να εξασφαλίσουν την εισαγωγή τους δηλώνουν όσες περισσότερες σχολές μπορούν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να «ελέγξουν» τη σειρά προτίμησης. Σε μια τέτοια περίπτωση κινδυνεύουν να περάσουν σε σχολή την οποία, επί της ουσίας, δεν επιθυμούν.

• Κάθε υποψήφιος μπορεί να δηλώσει έως και δυο επιστημονικά πεδία. Για την επιλογή σχολών από τα δυο προεπιλεγμένα πεδία δεν τίθενται περιορισμοί. Ο υποψήφιος μπορεί να «μπλέξει» τις σχολές των δυο πεδίων.

• Εάν κάποιος υποψήφιος έχει διαφορετικά μόρια σε δύο πεδία (π.χ. για το 1ο και 2ο πεδίο) και θέλει να δηλώσει σχολή που περιλαμβάνεται σε δυο πεδία (π.χ. Παιδαγωγικό) αρκεί να τη δηλώσει μια φορά σε ένα από τα δυο πεδία. Για την εισαγωγή θα μετρήσουν τα υψηλότερα μόρια, με βάση τα μαθήματα κάθε πεδίου. Για παράδειγμα, εάν ο υποψήφιος έχει διαφορετικά μόρια για το 1ο πεδίο (με μαθήματα βαρύτητας τα Αρχαία και την Ιστορία) και το 2ο πεδίο (με μαθήματα βαρύτητας τα Μαθηματικά και τη Φυσική) και θέλει να δηλώσει Παιδαγωγικό, που περιλαμβάνεται και στα δύο πεδία, τότε θα διεκδικήσει μία θέση στο τμήμα αξιοποιώντας τα υψηλότερα μόρια.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.