Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Γυμναστική στην άμμο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Καλοκαιρινά σπορ που συνδυάζουν διασκέδαση και απώλεια θερμίδων.

Επιλέξτε ένα ή περισσότερα σπορ που γίνονται στην παραλία και συνδυάστε αποτελεσματικά τη διασκέδαση με την άσκηση και το κάψιμο θερμίδων.

Beach volley

To beach volley είναι ένα άθλημα-παιχνίδι το οποίο απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας. Δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς πολύ καλή φυσική κατάσταση για να παίξει ερασιτεχνικά, ενώ ο εξοπλισμός είναι μόνο η μπάλα και ένα ζευγάρι παπούτσια.

Είναι το μόνο άθλημα όπου οι αντίπαλοι δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους (υπάρχει το φιλέ ανάμεσα τους) και κάθε προσπάθεια ολοκληρώνεται μετά τη στενή συνεργασία 3 συναθλητών. Με το βόλεϊ μπορούμε να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση, την αντοχή και την αλτικότητα, ενώ γυμνάζει πολύ καλά χέρια και πόδια. Οι θερμίδες που θα καταναλώσετε σε μία ώρα παιχνιδιού (ανάλογα με την ένταση) κυμαίνονται από 280-450.

Ποιος είναι ο σκοπός του παιχνιδιού

Παίζεται από δύο ομάδες των 6 ατόμων. Το γήπεδο χωρίζεται από ένα φιλέ (για τους άντρες το ύψος είναι 2,43 μ. και 2,24 για τις γυναίκες) σε δύο τμήματα. Κάθε ομάδα προσπαθεί να περάσει την μπάλα πάνω από το φιλέ με σκοπό αυτή να ακουμπήσει στο έδαφος των αντιπάλων.

Κάθε ομάδα μπορεί να ακουμπήσει την μπάλα 3 φορές. Το παιχνίδι ξεκινάει με την εκτέλεση του σερβίς. Ο αγώνας κερδίζεται από την ομάδα που θα κερδίσει 3 σετ. Σε περίπτωση ισοπαλίας 2-2 οι ομάδες παίζουν το αποφασιστικό 5ο σετ.

Beach tennis

Όταν ξεκινήσει κανείς το beach tennis, γίνεται τρόπος ζωής και προσφέρει χαρά, ευεξία και σωματική δραστηριότητα. Κανείς δεν μπορεί να το βαρεθεί, διότι εξελίσσεται συνεχώς, αφού δεν σταματάς ποτέ να μαθαίνεις καινούργια πράγματα.

Το πλεονέκτημα του αθλήματος είναι ότι δεν χρειάζεται να οργανώσεις μια ολόκληρη ομάδα, αφού ένας φίλος-αντίπαλος είναι αρκετός. Ακόμη, έχει χαμηλό κόστος για την αγορά εξοπλισμού, αφού το μόνο που απαιτείται είναι μια ρακέτα.

Από το όνομα του συμπεραίνει κανείς ότι είναι αυστηρά καλοκαιρινό σπορ, αλλά η αλήθεια είναι ότι μπορείτε να παίζετε όλο το χρόνο. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ο χώρος άθλησης ενός γηπέδου volley. Ως άθλημα είναι σχετικά καινούργιο και αρχικά επινοήθηκε στην Καλιφόρνια. Η μεγαλύτερη εξέλιξη και προβολή του όμως ανήκει στις παραλίες της Ραβένας.

Ποια είναι τα οφέλη

- Θεωρείται πολύ καλή φυσική δραστηριότητα για το κάψιμο θερμίδων και σωματικού λίπους. Με μία ώρα άσκησης καίγονται περίπου 400-500 θερμίδες, ανάλογα βέβαια με την ένταση του παιχνιδιού.

- Είναι αερόβια άσκηση και γυμνάζει πολύ καλά την καρδιαναπνευστική λειτουργία.

- Βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και την αντοχή.

- Γυμνάζει μεγάλες μυϊκές ομάδες, κυρίως τα κάτω άκρα. Αποτελεί επίσης καλή άσκηση για τον κορμό και τα χέρια, με έμφαση βέβαια στο χέρι που κρατάτε τη ρακέτα.

- Οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι συμμετέχουν πολύ κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, και αυτό έχει αποτέλεσμα την απόκτηση καλοσχηματισμένων και δυνατών μυών.

- Ως άθλημα είναι ιδιαίτερα έντονο και κουραστικό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι διεξάγεται στην άμμο, η οποία κάνει τις μετακινήσεις πιο επίπονες.

- Εκτονώνει το στρες. Διασκεδάζει, ψυχαγωγεί και είναι ένα άθλημα το οποίο σας φέρνει κοντά στη φύση.

- Βελτιώνει την πνευματική και σωματική λειτουργία.

- Αυξάνει τη συναισθηματική υγεία και προσφέρει αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.

Γνωριμία και κανόνες παιχνιδιού

1. Το παιχνίδι παίζεται με 2 ή 4 παίκτες. Οι διαστάσεις του γηπέδου πρέπει να είναι 16 μέτρα επί 8. Το φιλέ που χωρίζει το γήπεδο σε δύο μέρη τοποθετείται σε ύψος 1,70.

2. Οι ρακέτες είναι μικρότερες και πιο ελαφριές από τις κλασικές.

3. Το σύστημα βαθμολόγησης είναι το ίδιο με αυτό του τένις.

Ποδόσφαιρο στην άμμο

Είναι καθαρά αντρικό σπορ που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, γυμνασμένους και... λιγότερο γυμνασμένους. Ως σπορ που παίζεται στην άμμο, απαιτεί αρκετή προσπάθεια και δύναμη. Γυμνάζει πολύ καλά τα πόδια, τους γλουτούς, τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους. Βελτιώνει σημαντικά τη φυσική κατάσταση.

Για να παίζετε ποδόσφαιρο θα χρειαστεί να οργανώσετε μια ομάδα και, λόγω της σωματικής επαφής των συμπαικτών, οφείλετε να είστε προσεκτικοί. Με μία ώρα παιχνιδιού θα καταναλώσετε περίπου 500-600 θερμίδες.

Ρακέτες στην παραλία

Ο πρωταγωνιστής των καλοκαιρινών σπορ απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους και δεν χρειάζεται να διαθέτετε καλή φυσική κατάσταση για να το ξεκινήσετε, μια και είναι πολύ εύκολη η εκτέλεση της άσκησης. Γυμνάζει τους μυς των κάτω άκρων, ενώ στο άνω μέρος του κορμού γυμνάζει κυρίως την πλευρά του χεριού που χρησιμοποιούμε.

Βελτιώνει επίσης το συντονισμό και τη φυσική κατάσταση. Άτομα με προβλήματα στα γόνατα και τη σπονδυλική στήλη - καλό είναι να τις αποφεύγουν. Ανάλογα με την ένταση του παιχνιδιού οι θερμίδες που θα καταναλώσετε σε μισή ώρα είναι 250-350.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για όλα τα σπορ

- Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό όση ώρα κάνετε οποιαδήποτε δραστηριότητα.

- Μην παραλείπετε να φοράτε αντηλιακό.

- Ακολουθήστε το σπορ της αρεσκείας σας. Προσπαθήστε να ασχοληθείτε με περισσότερα από ένα, διότι με αυτό τον τρόπο θα γυμνάσετε διαφορετικούς μυς κάθε φορά και, το βασικότερο, με διαφορετικό τρόπο.

- Αποφύγετε τα σπορ τις ώρες που ο ήλιος είναι επικίνδυνος. Προτιμήστε τις πρωινές ή απογευματινές ώρες. Μην παραλείπετε τα γυαλιά ηλίου και το καπέλο.

- Πριν ξεκινήσετε κάποιο σπορ, ελέγξτε προσεκτικά το χώρο εκγύμνασης να είναι καθαρός από σπασμένα γυαλιά ή αιχμηρά αντικείμενα. Υπάρχει κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού.

- Προσπαθήστε να μην ενοχλείτε όσους βρίσκονται στην παραλία. Αν χρειαστεί, απομακρυνθείτε λίγο.

- Αποφύγετε οποιοδήποτε σπορ αν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες από το γεύμα σας. Μην ξεκινάτε την άσκηση χωρίς να έχετε κάνει λίγη προθέρμανση. Μετά το τέλος, μπορείτε να κάνετε λίγες ασκήσεις διατάσεων.


Πηγή: http://www.myworld.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.