Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Δίαιτα και κατανάλωση αλκοόλ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πώς θα απολαύσουμε το ποτό χωρίς να γεμίζουμε θερμίδες.

Είναι βράδυ Ιουνίου και έχετε κανονίσει να βγείτε. Έχετε, όμως, ήδη μπει σε πρόγραμμα διατροφής ενόψει του καλοκαιριού. Επομένως, προσπαθώντας να αποφύγετε την έξοδο για φαγητό, τι θα λέγατε για ένα ποτό; Πώς, όμως, μπορείτε να το απολαύσετε χωρίς να ξεφύγετε από το καθημερινό σας πρόγραμμα διατροφής;

Συνυπολογίστε το αλκοόλ στις ημερήσιες θερμίδες που καταναλώνετε!

Πολύ συχνά συνηθίζουμε να ακούμε πως το αλκοόλ παχαίνει. Το λάθος, ωστόσο, που γίνεται στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι ότι οι περισσότεροι δεν συνυπολογίζουν τις θερμίδες του αλκοόλ στις συνολικές θερμίδες που προσλαμβάνουν μέσα στην ημέρα τους, με αποτέλεσμα οι θερμίδες του αλκοόλ να υπολογίζονται ως επιπρόσθετες θερμίδες στο συνολικό ενεργειακό ισοζύγιο!

Πώς όμως θα το καταφέρετε αυτό; Κάθε γραμμάριο αλκοόλ (αιθανόλης) αποδίδει στον οργανισμό μας 7 θερμίδες. Ανάλογα, λοιπόν, με την περιεκτικότητα του κάθε ποτού σε αλκοόλ καθορίζονται και οι θερμίδες που αποδίδει στον οργανισμό. Έτσι, για παράδειγμα, ένα ποτήρι μπίρα των 330 mL περιεκτικότητας 4% σε αλκοόλ αποδίδει στον οργανισμό μας περίπου 142 θερμίδες, ένα ποτήρι τζιν τόνικ περίπου 170 θερμίδες, ενώ ένα κοκτέιλ π.χ. pina colada μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 410 θερμίδες!

Για να μπορέσετε λοιπόν να απολαύσετε το ποτό σας χωρίς να φορτωθείτε με παραπανήσιες θερμίδες θα πρέπει να υπολογίσετε τους βαθμούς και την ποσότητα του αλκοόλ που θα καταναλώσετε. Παράλληλα, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας τις θερμίδες που θα προσλάβετε μέσα στην ίδια ημέρα ή και την επόμενη ώστε να εξισορροπήσετε συνολικά τις ημερήσιες θερμίδες.

Οπότε, μπορείτε είτε την ίδια, είτε την επόμενη ημέρα να καταναλώσετε ένα πιο ελαφρύ κυρίως γεύμα το μεσημέρι, όπως μια πηγή άπαχης πρωτεΐνης (π.χ. κοτόπουλο, ψάρι, τόνο σε νερό) μαγειρεμένη με λαχανικά της αρεσκείας σας, μαζί με σαλάτα και 1-2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης ή 1 μία μέτρια πατάτα ψητή.

Κατανάλωση… με μέτρο!

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν φαίνεται να αποτελεί εμπόδιο στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Σύμφωνα με τις συστάσεις διεθνών οργανισμών, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται ως 1 μερίδα αλκοόλ ανά ημέρα για τις γυναίκες και 2 μερίδες αλκοόλ ανά ημέρα για τους άνδρες, αντίστοιχα. Η μερίδα αλκοόλ αντιστοιχεί σε 1 κουτάκι μπίρας 4-5% περιεκτικότητας σε αλκοόλ, 1 ποτήρι κρασί 150 mL και σε 45 mL άλλων οινοπνευματωδών ποτών.

Μην ξεχνάτε ότι για να μπορείτε να ελέγξετε τις προσλαμβανόμενες θερμίδες και να απολαμβάνετε μόνο τα ευεργετικά οφέλη του αλκοόλ, είναι σημαντικό να το καταναλώνετε σε μέτρια ποσότητα κάθε φορά, χωρίς να ξεφεύγετε από τις συνιστώμενες μερίδες! Θυμηθείτε ότι οι συστάσεις αναφέρονται σε καθημερινή μέτρια κατανάλωση και δεν υπονοούν τη συνολική κατανάλωση του αλκοόλ όλων των ημερών μέσα στο Σαββατοκύριακο!

Τι ποτό να επιλέξω και με τι να το συνοδέψω; Είναι σίγουρα 2 ερωτήσεις που σας απασχολούν όταν κάνετε δίαιτα! Καλό θα είναι να επιλέξετε κάποιο ποτό με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως για παράδειγμα μία μπίρα περιεκτικότητας 4-5% σε αλκοόλ! Θα κρατήσει περισσότερη ώρα και επειδή είναι μεριδοποιημένη (σε κουτάκι ή μπουκάλι) δεν θα ξεφύγετε σε ποσότητα!

Επιπλέον, προσέξτε τι θα καταναλώσετε μαζί με το ποτό σας γιατί τις περισσότερες φορές τα συνοδευτικά των ποτών είναι πλούσια σε θερμίδες και κορεσμένο λίπος (π.χ. αλμυρά σνακς), αυξάνοντας τη θερμιδική μας πρόσληψη!

Προτιμήστε ωμά λαχανικά (π.χ. καρότο και αγγούρι) ή ανάλατους ξηρούς καρπούς σε μικρή ποσότητα (μια μικρή χούφτα). Τέλος, φροντίστε να έχετε φάει το γεύμα σας προτού βγείτε για ποτό καθώς με αυτό τον τρόπο μπορείτε να αποφύγετε την υπερκατανάλωση φαγητού μετά την έξοδό σας για ποτό.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.