Το μέλι παρόλο που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα, μόλις τα τελευταία χρόνια έγινε γνωστή η αντιοξειδωτική του ικανότητα.
Τα κύρια συστατικά του είναι, νερό (17,2%) και σάκχαρα (79,6%). Ωστόσο, η αντιοξειδωτική του ιδιότητα οφείλεται κυρίως στο περιεχόμενό του σε φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα, ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C) και σε ουσίες που μοιάζουν με τα καροτενοειδή.
Τα αντιοξειδωτικά συστατικά του μελιού διαφοροποιούνται σύμφωνα με το είδος του (πχ θυμαρίσιο). Ένας γενικός κανόνας είναι ότι όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα του τόσο πιο έντονη είναι η γεύση του και τόσο πιο καλή η ποιότητά του.
Επομένως, ακόμα και για εκείνους που δεν προσλαμβάνουν αρκετές αντιοξειδωτικές ουσίες μέσω άλλων τροφίμων (πχ φρούτα, λαχανικά) προσθέτοντας μέλι στην διατροφή τους θα μπορέσουν να βελτιώσουν την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού τους.
Σίγουρα λοιπόν, όλοι μας έχουμε ανάγκη να προσλαμβάνουμε επαρκή ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών, ωστόσο σε ορισμένες ομάδες του πληθυσμού αυτό είναι ακόμα πιο έντονο. Οι καπνιστές, οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων ή καρκίνου ανήκουν σε αυτές τις ομάδες.
Τέλος, μην ξεχνάτε, πως είναι απαραίτητο να υπάρχει μέτρο στις τροφές που καταναλώνετε. Το μέλι σίγουρα αποτελεί μία καλή εναλλακτική της ζάχαρης, όμως 1 κουταλιά της σούπας αποδίδει περίπου 60 θερμίδες (περίπου όσο 1 μικρό φρούτο). Συμπεραίνουμε λοιπόν, πως αν χάσουμε το μέτρο είναι πιθανό να αυξήσουμε το σωματικό μας βάρος.
Για να αντλήσουμε όλα τα θετικά του στοιχεία και να διατηρήουμε το μέτρο προτείνεται να το χρησιμοποιείτε έως 2 φορές την ημέρα, είτε στο πρωινό σας γεύμα είτε σε κάποιο σνακ.
Καλαμάρη Ασπασία-Σοφία
MSc Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Πηγή: http://www.newsit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.