Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Μηχανικός «επισκεύασε» την καρδιά του

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανέπτυξε μαζί με γιατρούς μια πρωτοποριακή επέμβαση.

Ο Tal Golesworthy είναι ένας μηχανικός που σε όλη την επαγγελματική του σταδιοδρομία ασχολείται με τον εντοπισμό και τη διόρθωση προβλημάτων. Ωστόσο η πιο κρίσιμη περίπτωση που αντιμετώπισε ποτέ ήταν αυτή για την ίδια τη ζωή του!

Ο Βρετανός πάσχει από το σύνδρομο Μάρφαν, μια σπάνια κληρονομική διαταραχή του συνδετικού ιστού που επηρεάζει διάφορα όργανα και κυρίως την καρδιά. Καθώς η καρδιά στέλνει αίμα στο σώμα, η αορτή διογκώνεται προκειμένου να επιτρέψει την ροή του αίματος. Στους περισσότερους ανθρώπους, η αορτή χαλαρώνει και επιστρέφει στο φυσιολογικό μέγεθος. Ωστόσο σε όσους πάσχουν από το σύνδρομο Μάρφαν, αδυνατεί να γυρίσει στο φυσιολογικό μέγεθος με αποτέλεσμα να διογκώνεται σταδιακά.

Ο Golesworthy γνώριζε ότι αορτή του μπορεί μια μέρα να διογκωθεί τόσο ώστε να «σπάσει». Σε ένα τσεκ-απ το 2000, πληροφορήθηκε ότι έφτασε ο καιρός να προχωρήσει σε προληπτική επέμβαση, μια παρατεταμένη και σύνθετη διαδικασία που περιλαμβάνει την αντικατάσταση τμημάτων με τεχνητό μόσχευμα, καθώς και την αντικατάσταση βαλβίδας της καρδιάς με μεταλλική. Όλα αυτά θα σήμαιναν ότι ο Golesworthy θα ήταν υποχρεωμένος να παίρνει φάρμακα για το υπόλοιπο της ζωής του, φάρμακα τα οποία θα προκαλούσαν αιμορραγία ακόμη και με την παραμικρή πτώση, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του βρετανικού BBC.

Όλα αυτά φαίνονταν αδιανόητα στον ίδιο: «Δεν ήθελα να πρέπει να ζήσω σε ένα καταφύγιο από βαμβάκι και σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να σκεφτώ κάτι λιγότερο παρεμβατικό και πολύπλοκο που δεν θα απαιτεί την αφαίρεση τμήματος της καρδιάς μου», περιέγραψε στο BBC. Έτσι κάθισε και σκέφτηκε μια διαφορετική λύση.

Αντί να ασχοληθεί με το εσωτερικό της αορτής, στράφηκε στο εξωτερικό τμήμα. «Εάν ένας σωλήνας διογκώνεται, πρέπει να πάρεις μονωτική ταινία και να την τυλίξεις στο εξωτερικό του ώστε η διόγκωση να σταματήσει», εξηγεί.

Αν και δυσκολεύτηκε, τελικά κατάφερε να πείσει δύο καθηγητές γιατρούς να εξετάσουν την πρότασή του. Η διαδικασία ανάπτυξης της πρωτοποριακής μεθόδου διήρκεσε τρία χρόνια μέχρι να καταλήξει σε ένα προσαρμοσμένο κομμάτι που θα ραβόταν γύρω από τη διογκωμένη αορτή.

Ο πρώτος που θα δοκίμαζε την πειραματική αυτή μέθοδο, δεν ήταν άλλος από τον ίδιο τον εφευρέτη της! Η επέμβαση κράτησε 2 ώρες και τελικά ο άντρας δικαιώθηκε: Εδώ και εννέα χρόνια, η αορτή του δεν έχει διογκωθεί.

Αν και αρχικά τα κίνητρα του Golesworthy ήταν ιδιοτελή, όπως παραδέχεται και ο ίδιος, τελικά η ομάδα των γιατρών έχει εφαρμόσει την ίδια διαδικασία σε 40 ασθενείς. Για όλους λειτούργησε εξαιρετικά, εκτός από έναν ασθενή, ο οποίος απεβίωσε κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Ωστόσο, οι γιατροί δεν το βάζουν κάτω. «Ο κ. Golesworthy είναι ένας πανέξυπνος μηχανικός και εξαιρετικά διορατικός. Είναι ένα πραγματικό επίτευγμα να φέρει μια τέτοια καινοτομία στο Βρετανικό Σύστημα Υγείας», δηλώνει ο καθηγητής και χειρούργος καρδιολόγος Graham Cooper. Ο ίδιος συνεχίζει περιγράφοντας πως απαιτούνται εκτενέστερες δοκιμές πριν η νέα τεχνική βρει καθολική εφαρμογή.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.