Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010

1 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως χωρίς υγειονομική περίθαλψη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κόλαφος για τις κυβερνήσεις είναι η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας.

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν, από οικονομικής πλευράς, πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, και η οικονομική επιβάρυνση για τις υπηρεσίες αυτές οδηγεί περίπου 100 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο στη φτώχεια, σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ.

Όλες οι χώρες, πλούσιες και φτωχές, θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα για την εξασφάλιση παγκόσμιας κάλυψης θεωρεί ο Οργανισμός και τις κάλεσε να σκεφτούν τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να αυξήσουν την αποδοτικότητα και να χρησιμοποιήσουν νέα μέτρα φορολόγησης και καινοτόμου χρηματοδότησης για να ενισχύσουν την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Η έκθεση του ΠΟΥ για το 2010 παραθέτει τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν οι χώρες για να αντλήσουν περισσότερους πόρους και να μειώσουν τα οικονομικά εμπόδια για την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη κάνοντας πιο αποτελεσματικές τις υπηρεσίες υγείας.

Διαπιστώθηκε ότι για να σταματήσει η υγειονομική περίθαλψη να αποτελεί οικονομική "πληγή" για τους ανθρώπους, οι άμεσες καταβολές θα πρέπει να συνιστούν ποσοστό μικρότερο του 15 με 20% των συνολικών δαπανών μίας χώρας για την υγεία.

Ωστόσο, επί του παρόντος σε 33 κυρίως χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες, οι άμεσες καταβολές από πολίτες οι οποίοι έχουν υγειονομική περίθαλψη εξακολουθούν να αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% της συνολικής δαπάνης για την υγεία.

Η έκθεση προτείνει να εξετάσουν οι κυβερνήσεις τις διαφορετικές πηγές εσόδων από εισφορές όπως η φορολόγηση προϊόντων καπνού ή αλκοόλ, η φορολόγηση χρηματικών συναλλαγών και η φορολόγηση "αλληλεγγύης" σε συγκεκριμένους τομείς.

Αν η Ινδία επέβαλε φόρο 0.005% στις συναλλαγές συναλλάγματος, θα συγκέντρωνε 370 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, αναφέρει η έκθεση. Η Γκαμπόν συγκέντρωσε 30 εκατομμύρια δολάρια για την υγεία το 2009 επιβάλλοντας φόρο 1.5% σε εταιρίες που διαχειρίζονται εμβάσματα και ένα 10% στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας.

Επίσης, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι συνήθως κατασπαταλάται το 20 με 40% των δαπανών για την υγεία, συχνά σε ακριβά, αλλά άχρηστα φάρμακα, σε ανεπαρκή νοσοκομειακή περίθαλψη και κακή χρήση του χρόνου των ειδικευμένων επαγγελματιών. Περισσότερα από τα μισά από τα φάρμακα που συνταγογραφούνται παγκοσμίως, διανέμονται ή πωλούνται ανάρμοστα και οι μισοί από όλους τους ασθενείς δεν λαμβάνουν τα φάρμακά τους με βάση τη συνταγή γιατρού.

Η σωστότερη χρήση των φαρμάκων μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και 5% των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη, αναφέρει η έκθεση. Για να βελτιωθεί η αποδοτικότητα, προτείνονται δέκα τομείς όπου μπορούν να γίνουν αλλαγές, ανάμεσά τους και ο περιορισμός των μη απαραίτητων δαπανών σε φάρμακα.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι ορισμένες χώρες πληρώνουν περισσότερα σε φάρμακα σε σχέση με άλλες- σε κάποιες χώρες οι τιμές είναι έως και 67 φορές υψηλότερες σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.


Πηγή: http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.