Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Οι παθήσεις της ωχράς κηλίδα στέρησαν την όραση σε 39 εκατ. ανθρώπους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τα σοβαρά οφθαλμολογικά νοσήματα.

Εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού γύρω από τα σοβαρά οφθαλμολογικά νοσήματα, από την Ελληνική Ομοσπονδία Οφθαλμολογικών Εταιρειών Πανελλήνιο πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινής γνώμης γύρω από τα σοβαρά οφθαλμολογικά νοσήματα, ξεκίνησε από τον περασμένο Δεκέμβριο η Ελληνική Ομοσπονδία Οφθαλμολογικών Εταιρειών (ΕΟΟΕ), με κεντρικό τίτλο «Μαζί βλέπουμε τη ζωή ομορφότερη».

Μία από τις κεντρικότερες δράσεις του προγράμματος αποτελεί η διενέργεια δωρεάν προληπτικών και διαγνωστικών οφθαλμολογικών εξετάσεων, με τη συμβολή της ειδικής Κινητής Οφθαλμολογικής Μονάδας «ΙΡΙΣ» των Γιατρών του Κόσμου.

Οι εξετάσεις στοχεύουν στον έλεγχο σοβαρών νοσημάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε τύφλωση, όπως το γλαύκωμα, η παιδική αμβλυωπία, οι παθήσεις του αμφιβληστροειδούς, δηλαδή η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και η αποκόλληση, οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας, οι διαθλαστικές ανωμαλίες κτλ. Επίσης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή επιστημονικών ημερίδων για το τοπικό ιατρικό δυναμικό, καθώς και ενημερωτικών εκδηλώσεων για την έγκυρη ενημέρωση του κοινού.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο έχει διάρκεια ένα χρόνο, ξεκίνησε από την Πάτρα (2-8 Δεκεμβρίου 2012) και θα «ταξιδέψει» στη Θεσσαλονίκη (9-16 Φεβρουαρίου), στον πολυχώρο Μύλος, τα Ιωάννινα (1-8 Ιουνίου), στο ξενοδοχείο Du Lac, το Καστελλόριζο (27-30 Ιουνίου), στο Πολιτιστικό Κέντρο δήμου Μεγίστης και την Αθήνα (12-19 Οκτωβρίου 2013), στο Ιωνικό Κέντρο Αθηνών.

«Πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια ευαισθητοποίησης των Ελλήνων πολιτών στα σοβαρά νοσήματα του οφθαλμού, η οποία έχει σαν στόχο την αναχαίτιση της ανοδικής πορείας τους και στη χώρα μας, όπως αυτή καταγράφεται από τους ειδικούς τα τελευταία χρόνια» ανέφερε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η πρόεδρος της ΕΟΟΕ, διευθύντρια της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», Σταματία-Τίνα Ξηρού.

Μιλώντας για τις παθήσεις της ωχράς κηλίδας, η κ. Ξηρού τόνισε, ότι σήμερα συνιστούν, πλέον, μία σοβαρότατη «απειλή» για την όραση εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, 39 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο έχουν χάσει την όρασή τους εξαιτίας των παθήσεων της ωχράς κηλίδας, και άλλα 245 εκατομμύρια έχουν εξαιρετικά χαμηλή όραση.

Στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως και στην Ελλάδα, ποσοστό σχεδόν 70% των ασθενών που έχουν υποστεί σοβαρή απώλεια όρασης πάσχει από αυτές τις παθήσεις. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι μέχρι το 2020 ο αριθμός των πασχόντων αναμένεται να διπλασιαστεί, εξαιτίας της δημογραφικής γήρανσης.

Η πρόεδρος της ΕΟΟΕ αναφέρθηκε και στη δεύτερη κυριότερη αιτία τύφλωσης, το γλαύκωμα, που αποτελεί μία ομάδα παθήσεων του οφθαλμού οι οποίες έχουν σαν κοινό χαρακτηριστικό τη βλάβη του οπτικού νεύρου.

Υπολογισμοί προσεγγίζουν τον συνολικό αριθμό των υπόπτων περιπτώσεων γλαυκώματος σε περίπου 65 εκατομμύρια ανά τον κόσμο. Όπως είπε η κ. Ξηρού, εξαιτίας της «σιωπηλής» εξέλιξης της πάθησης, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια, ποσοστό έως και 50% των πασχόντων στις αναπτυγμένες χώρες δεν γνωρίζουν ότι έχουν γλαύκωμα και, άρα, δεν λαμβάνουν θεραπεία, ενώ, στις υπό ανάπτυξη χώρες το ποσοστό αυτό μπορεί να ανέλθει έως και το 90%.

Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ, πάνω από 3 εκατομμύρια άτομα έχουν γλαύκωμα, αλλά μόνο οι μισοί από αυτούς το γνωρίζουν. Στην Ελλάδα, γύρω στο 2% του πληθυσμού ηλικίας 40- 50 και 8% άνω των 70 ετών έχουν αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση, ενώ, η επίπτωση του γλαυκώματος υπολογίζεται στο 2% του γενικού πληθυσμού, αυξανόμενο σημαντικά με την πάροδο της ηλικίας. Στην πραγματικότητα, περίπου 200 με 250 χιλιάδες άτομα πάσχουν από γλαύκωμα, αλλά ένα μέρος από αυτούς δεν είναι διαγνωσμένοι.

«Η σωστή ενημέρωση οδηγεί πάντα στο σωστό προληπτικό έλεγχο, και ο σωστός προληπτικός έλεγχος οδηγεί πάντα στην έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία» επισήμανε η κ. Ξηρού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.