Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Θα "ντυθεί" στα μπλε το Καλλιμάρμαρο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στα μπλε θα "ντυθεί" αύριο και μεθαύριο, ένα από τα ιστορικότερα μνημεία της Ελλάδας, το Παναθηναϊκό Στάδιο, μαζί με ιστορικά μνημεία και κτίρια - ορόσημα σε όλον τον κόσμο όπως η «Όπερα του Σίδνεϋ» στην Αυστραλία, το «Άγαλμα της Μικρής Γοργόνας» στην Δανία, η «Πύλη του Βρανδεμβούργου» στην Γερμανία, ο «Οβελίσκος του Μπουένος Άιρες» στην Αργεντινή, ενισχύοντας την εκστρατεία για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, στις 14 Νοεμβρίου.

Η Ελλάδα συμμετέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά στη διεθνή πρωτοβουλία φωταγώγησης ιστορικών κτιρίων σε όλο τον κόσμο, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση αλλά και στην αφύπνιση για τον Διαβήτη, μία νόσος που τείνει να λάβει τη μορφή επιδημίας, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Στυλιανή Ηρακλειανού.

Στην Ελλάδα, η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε διατροφικές αλλαγές, με αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη, πλήττοντας κυρίως άτομα που ανήκουν σε χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις, ανέφερε, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Οικονομικών Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Μαίρη Γείτονα. Επισήμανε επίσης τις επιπτώσεις της νόσου σε κοινωνικό επίπεδο, αλλά και στον υγειονομικό σύστημα της χώρας.

Μελέτη με δεδομένα 2012 υπολογίζει το μέσο ετήσιο κόστος ασθενούς στην Ελλάδα περίπου στα 7.100 ευρώ, από το οποίο το 56% αφορά στην αντιμετώπιση συν-νοσηροτήτων και επιπλοκών και το 15% το κόστος της αντιδιαβητικής αγωγής. Το συνολικό κόστος αντιμετώπισης της νόσου επαυξάνεται σημαντικά στους αρρύθμιστους ασθενείς, είπε η κ. Γείτονα.

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), για την πορεία του σακχαρώδη διαβήτη, που παρουσίασε η κ. Ηρακλειανού, σύμφωνα με τα οποία εκτιμάται πως μέσα στην επόμενη δεκαπενταετία ο αριθμός των πασχόντων θα υπερβεί τα 500 εκατομμύρια, καθιστώντας τη νόσο έβδομη βασικότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 8% – 9% του πληθυσμού (800 – 900 χιλιάδες) πάσχει από διαβήτη, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3% – 4% του γενικού πληθυσμού που δε γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.

Την ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των ασθενών επεσήμανε από την πλευρά της η κ. Αθανασία Καρούνου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, προσθέτοντας, ότι το σύστημα υγείας θα πρέπει να εστιάσει και στην πρόληψη και αναχαίτιση της ανοδικής πορείας της νόσου στη χώρα μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.