Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Νόμιμα τα αυθαίρετα με αντιπαροχή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τον γόρδιο δεσμό των αυθαιρέτων επιχειρεί να λύσει η κυβέρνηση με τρόπο αποτελεσματικό. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετα με αντιπαροχή στην υπό σύσταση Τράπεζα Γης. Στην τελική φάση επεξεργασίας βρίσκεται το νομοσχέδιο. Θα κατατεθεί εντός του Νοεμβρίου. Πάγιο στόχο αποτελεί η αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων.

Στις Ζώνες Συγκέντρωσης Δόμησης θα ακολουθείται υποχρεωτικά η μορφολογία που επικρατεί στους παρακείμενους οικισμούς

Στη συνολική αντιμετώπιση της εκτός σχεδίου αυθαίρετης δόμησης προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου.

Προβλέπεται η επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών πολεοδομικού σχεδιασμού, θεσμοθετείται η μεταφορά συντελεστή δόμησης μέσω της Τράπεζας Γης και δημιουργούνται Ζώνες Συγκέντρωσης Συντελεστή Δόμησης γύρω από οικισμούς και σε πυκνοδομημένες περιοχές αυθαιρέτων.

Το νομοθέτημα, που αφορά γενικότερα ζητήματα πολεοδομικής και χωροταξικής μεταρρύθμισης, αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση προς το τέλος Νοεμβρίου και θα αφορά κυρίως τα λεγόμενα παντελώς αυθαίρετα ή αυτά που χαρακτηρίζονται από πολύ μεγάλες αυθαιρεσίες.

Πιο αναλυτικά με το νέο σχέδιο νόμου που προωθείται με ευθύνη του αναπληρωτή ΥΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη:

-Μειώνεται δραστικά ο χρόνος ολοκλήρωσης των σχεδίων πόλης από τα οκτώμισι χρόνια που είναι σήμερα κατ’ ελάχιστον (στην πράξη φθάνει και τα 20 χρόνια) στα τρία, το πολύ επτά.

-Δίνεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτες να νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετά τους με «αντιπαροχή» συντελεστή δόμησης από την Τράπεζα Γης, που θα αγοράσουν, σε τιμή που θα ορίσει η Τράπεζα και με διαδικασίες που θα θεσμοθετηθούν σε επόμενο νομοσχέδιο, το οποίο προγραμματίζεται να ψηφισθεί μέσα στο 2014. Η μεταφορά του συντελεστή θα γίνεται μόνο στις Ζώνες Συγκέντρωσης Δόμησης.

-Οι Ζώνες θα δημιουργηθούν σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων, το πολύ, από το κέντρο του οικισμού. Προβλέπεται ελάχιστη έκταση 5.000 στρεμμάτων, ελάχιστη αρτιότητα τα 400 τετραγωνικά μέτρα και μέγιστος συντελεστής δόμησης 0,5.






Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.