Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Σέρρες: Προβληματισμός για τη μεταφορά των μαθητών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Στο… παρά πέντε αποφασίζουν οι Δήμοι.



Σε εγρήγορση βρίσκονται οι Δήμοι του νομού Σερρών, οι οποίοι καλούνται αυτές τις ημέρες να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις, σχετικά με το μείζον ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών. Ο «Καλλικράτης» έφερε τα πάνω- κάτω και στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών, ένα ζήτημα που απασχόλησε τις τοπικές κοινωνίες ουκ ολίγες φορές.

Προ «Καλλικράτη», η αρμόδια αρχή για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών, ήταν η κάθε Περιφέρεια και η κάθε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Πλέον, η αρμόδια αρχή για τη μεταφορά των μαθητών, είναι η εκάστοτε δημοτική αρχή και μέχρι τις 30 Αυγούστου, δηλαδή σήμερα, πρέπει να δημοσιευθούν οι διακηρύξεις για τη μεταφορά των μαθητών. Βέβαια, τα σχολεία ξεκινούν σε μερικές ημέρες και η συγκεκριμένη διαδικασία αναμένεται να είναι χρονοβόρα, οπότε ο προβληματισμός είναι μεγάλος. Οι δημαρχιακές επιτροπές των Δήμων του νομού Σερρών, συνεδριάζουν αυτές τις ημέρες για το συγκεκριμένο θέμα, έχουν ετοιμάσει τις μελέτες τους και δημοσιεύουν τις διακηρύξεις τους.
Μία, επίσης, βασική παράμετρος, είναι τι θα γίνει με τη μεταφορά των ΑμΕΑ κι εδώ το πρόβλημα είναι «βαθύ».
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση:
Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεταφέρουν δωρεάν τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημόσιων σχολείων οι οποίοι κατοικούν από την έδρα του σχολείου τους σε απόσταση μεγαλύτερη από την οριζόμενη ως εξής: α) 1.200 μέτρα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, β) 2.500 μέτρα για μαθητές Γυμνασίων, γ) 4.000 μέτρα για μαθητές Λυκείων, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ2.
Οι δήμοι μεταφέρουν τους μαθητές, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις, κάνοντας χρήση των ιδιόκτητων μεταφορικών τους μέσων, εφόσον τα οχήματα τα οποία διαθέτουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό. Δεν είναι επιτρεπτή η μεταφορά όρθιων μαθητών. Αρμόδιος δήμος για τη μεταφορά μαθητών ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας τους θεωρείται ο δήμος εντός των ορίων του οποίου βρίσκεται το σχολείο στο οποίο οι μαθητές μεταφέρονται. Οι δήμοι μπορούν μέσω διαδημοτικής συνεργασίας να κάνουν χρήση κοινών λεωφορείων. Στην περίπτωση αυτή για τα δρομολόγια αποκλειστικής εξυπηρέτησης μαθητών οι δήμοι αποζημιώνονται σύμφωνα με την αποζημίωση που προκύπτει από το μαθηματικό τύπο του παραρτήματος αφαιρουμένου του ποσοστού του ευλόγου κέρδους.
Επί ποδός, όμως, είναι και το ΚΤΕΛ νομού Σερρών, που μέχρι πρότινος είχε την ευθύνη της μεταφοράς των μαθητών, καθώς τα δεδομένα μέχρι σήμερα δείχνουν πως για ένα εύλογο χρονικό διάστημα και μέχρι να ολοκληρωθούν οι νέες διαδικασίες, είναι πολύ πιθανό να ισχύσει το προηγούμενο καθεστώς και να κληθεί η Περιφέρεια να λάβει σχετικές αποφάσεις. Είναι, δηλαδή, πιθανό να «επιστρατευθούν» τα ΚΤΕΛ να βοηθήσουν την κατάσταση, τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.