Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Κοντά σε συμφωνία για επίδομα γάμου, 13ο - 14ο μισθό και τριετίες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Νέα συνάντηση αύριο για την εθνική συλλογική σύμβαση.

Πολύ κοντά σε τελική συμφωνία βρίσκονται οι εργοδότες με τους κοινωνικούς εταίρους και συγκεκριμένα τη ΓΣΣΕ, σε ό,τι αφορά στη διάσωση του επιδόματος γάμου, τη διατήρηση 13ου και 14ου μισθού, στη διατήρηση των παγωμένων τριετιών και στη σύνδεση κατάρτισης - απασχόληση.

Το πιθανότερο είναι μάλιστα ότι θα καταλήξουν σε προγραμματική συμφωνία με την κυβέρνηση στο μέτωπο για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Η συνάντηση των δύο πλευρών είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη, όπου θα υπογραφεί νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση με δεδομένο ότι στις 31 Μαρτίου λήγει η τρίμηνη διάρκεια της μετενέργειας, ενώ η Εθνική Συλλογική έχει ήδη λήξη από τις 31 Δκεμβρίου του 2013 και τα περιθώρια ήδη έχουν στενέψει ασφυκτικά.

Ο ΣΕΒ, ο οποίος πέρυσι δεν είχε υπογράψει την ΕΓΣΣΕ, φέτος συγκρότησε κοινό μέτωπο με τη ΓΣΕΕ για τη διατήρηση των τριετιών.

Ο πρόεδρός του, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, στην προηγούμενη συνάντηση, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι δουλειά της Τρόικας να υποδεικνύει και να επιβάλει θέματα που άπτονται της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων» .

Προς το παρόν τουλάχιστον οι τριετίες διασώζονται σε μία ακόμα διαπραγμάτευση με την τρόικα, χωρίς να εξασφαλίζεται, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκουν την κατάργησή τους.

Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία με την τρόικα προβλέπεται μείωση των νομοθετημένων κατώτατων ορίων των αποδοχών για τους μακροχρόνια ανέργους (7 στους 10 ανέργους), με την περικοπή κατά 50% των προσαυξήσεων των τριετιών. Αυτό σημαίνει ότι άνεργοι με προϋπηρεσία άνω των εννέα ετών θα αμείβονται με 673,98 ευρώ, αντί των 761,90 ευρώ.

Για να ωφεληθούν όμως οι μακροχρόνια άνεργοι από τη ρύθμιση, πρέπει ο εργοδότης να αναγνωρίσει την προϋπηρεσία, κάτι που αρνούνται πολλοί εργοδότες από την αρχή της κρίσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.