Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Να προχωρήσει στη διενέργεια μιας νέας αναλογιστικής μελέτης για το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων, που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση στην τρόικα.

Και αυτό θα προβλέπεται στο νέο νόμο που αναμένεται να κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη βουλή. Όπως θα προβλέπεται και η ανάγκη λήψης ισοδύναμων μέτρων, στην περίπτωση που οι στόχοι δεν επιτευχθούν. Οι στόχοι θα είναι ετήσιοι και οι παρεμβάσεις με ισοδύναμα μέτρα συνεχείς, εφόσον υπάρξει η παραμικρή απόκλιση από τους στόχους του κοινωνικού προϋπολογισμού του υπουργείου Εργασίας.

Το ασφαλιστικό ξανανοίγει κάθε φορά που η τρόικα έρχεται ή φεύγει, καθώς τα μόνιμα διαρθρωτικά προβλήματα αλλά και τα συνεχώς επιδεινούμενα ελλείμματα, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις, παραμένουν.

Έτσι και αυτή τη φορά, λίγες ημέρες πριν από την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει μια σειρά από ασφαλιστικές διατάξεις, και χωρίς να έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας όλες οι κρυφές πτυχές της συμφωνίας με την τρόικα, έρχεται στην επιφάνεια η γνωστή πρόθεση της κυβέρνησης και δη της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας να δημιουργηθεί ένας εθνικός φορέας συντάξεων. Πρόκειται ουσιαστικά για το σχέδιο περαιτέρω ενοποίησης των ταμείων σε τρία, καθώς ακόμη υπάρχουν περί τους 60 κλάδοι κύριας και επικουρικής ασφάλισης αλλά και φορείς πρόνοιας.

Εκτός από το οργανωτικό, που στην πράξη δεν επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων, όπως έδειξαν όλες οι προηγούμενες ενοποιήσεις, με τη μορφή που έγιναν, διατηρώντας δηλαδή τα συγχωνευόμενα ταμεία, την οικονομική και διοικητική τους αυτοτέλεια, στο υπουργείο εξετάζουν πιθανές λύσεις και για την ουσιαστική ενιαιοποίηση των όρων ασφάλισης και συνταξιοδότησης των περίπου 7 εκατομμυρίων ασφαλισμένων που θα ενταχθούν στο νέο αυτό σύστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, χωράει ακόμη και η παλαιότερη πρόταση στελεχών της κοινωνικής ασφάλισης, για συγχώνευση κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

Όλα τα σενάρια είναι ανοικτά και η όποια λύση θα συνδυαστεί με αλλαγές ακόμη και στον λεγόμενο νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, που τυπικά ξεκινά να εφαρμόζεται από το 2015 και μετά.

Το ύψος των εισφορών, ενιαίο για όλα τα ταμεία, αναμένεται να αποτελέσει ξεχωριστό κεφάλαιο, καθώς θα συνδυαστεί με την επικείμενη μείωση κατά 3,9%, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, για εργοδότες και εργαζόμενους, τις περικοπές στους κοινωνικούς πόρους που χρηματοδοτούν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αλλά και κάποια... χρέη από το παρελθόν, καθώς παρά τις δεσμεύσεις, νομοθετικές και μνημονιακές, δεν έχουν ακόμη μειωθεί οι εισφορές των ταμείων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών ώστε σταδιακά να εξομοιωθούν με αυτές του ΙΚΑ.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, τα αποτελέσματα της νέας αναλογιστικής μελέτης θα είναι καθοριστικά. Κυβέρνηση και τρόικα το γνωρίζουν αυτό, όπως γνωρίζουν και ότι υπάρχουν ακόμη ανοικτά θέματα που πρέπει να κλείσουν, πριν από τις νέες δομικές αλλαγές που θα έρθουν να ανατρέψουν την ασφάλιση τουλάχιστον 7 εκατομμυρίων ασφαλισμένων.

Για παράδειγμα, το υπουργείο προωθεί το Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων, το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο των εργαζομένων και συνταξιούχων. Παράλληλα, εξετάζει τρόπους αύξησης των εσόδων από την εισφοροδιαφυγή, ενώ η δραματική μείωση των εισφορών στον ΟΑΕΕ οδηγεί στη λύση μεταφοράς ασφαλισμένων από το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ στο ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.