Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Αποφάσεις με δίκες-εξπρές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εντός 15 μηνών θα εκδίδονται οι δικαστικές αποφάσεις, ενώ ταχύτερα θα γίνονται οι αναγκαστικές εκτελέσεις.

Ταχύτερες αναγκαστικές εκτελέσεις αλλά και δικαστικές αποφάσεις σε αστικές υποθέσεις (π.χ για αποζημιώσεις, ακίνητα, εμπορικές συναλλαγές, οικονομικές διαφορές κ.λ.π.) φέρνει νομοσχέδιο που αλλάζει διατάξεις της Πολιτικής Δικονομίας.

Το 237 σελίδων νομοσχέδιο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση για να γίνουν παρατηρήσεις από όλους τους αρμόδιους νομικούς φορείς, προσβλέπει διαδικασίες-εξπρές, καθώς αλλάζει το χρονοβόρο σύστημα της εξέτασης μαρτύρων στο ακροατήριο, δίνοντας βάση στα αποδεικτικά στοιχεία μέσω εγγράφων και εκμεταλλευόμενο ένα μεγάλο «νεκρό» χρονικό διάστημα, κατά την εκδίκαση τέτοιου είδους υποθέσεων.

Σήμερα η κατάθεση μιας αγωγής σε αστική υπόθεση (π.χ για εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα, εμπορικές συναλλαγές, αποζημιώσεις από πωλήσεις, αδικοπραξίες κ.λ.π, δάνεια, τραπεζικές συναλλαγές κ.ο.κ) προσδιορίζεται συνήθως το 2016-17 και μπορεί με μία αναβολή να «πάει πίσω» για 2-3 χρόνια και επομένως να εκδοθεί απόφαση ύστερα από 5-6 χρόνια.

Με τις προτεινόμενες αλλαγές εκτιμάται ότι θα μπορεί να εκδοθεί απόφαση μέσα σε 15 μήνες. Με την κατάθεση της αγωγής, θα γίνεται επίδοση στον αντίδικο μέσα σε 30 μέρες και μέσα σε 70 μέρες πρέπει να κατατεθούν οι προτάσεις και τα αποδεικτικά μέσα των δύο πλευρών (π.χ έγγραφα, μαρτυρικές καταθέσεις σε συμβολαιογράφο, ειρηνοδίκη), ώστε μέσα σε 4-6 μήνες να έχει χρεωθεί σε δικαστή για έκδοση απόφασης.

Εκείνος θα κρίνει εάν χρειάζεται επιπλέον εξέταση μαρτύρων (1 από κάθε πλευρά), εκδίδοντας σχετική διάταξη.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.