Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Εξετάζεται γονιδιακή θεραπεία για τον HIV

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επιστήμονες κατάφεραν να αναβαθμίσουν το ανοσοποιητικό 12 ασθενών.

Επιστήμονες μέσω γονιδιακής θεραπείας αναβάθμισαν τον ανοσοποιητικό σύστημα 12 ασθενών με HIV θωρακίζοντάς το από τις εφόδους του ιού.

Η εξέλιξη αυτή αυξάνει τις πιθανότητες οι ασθενείς να απαλλαγούν από την ανάγκη καθημερινής λήψης φαρμάκων για να ελέγξουν την λοίμωξη από τον ιό HIV. Με απλά λόγια, η τεχνική η οποία εφαρμόστηκε βασίστηκε στην λήψη των λευκών αιμοσφαιρίων των ασθενών, στη γονιδιακή επεξεργασία τους, ώστε να αποκτήσουν αντίσταση στον ιό HIV και στην συνέχεια στην εκ νέου εισαγωγή τους στον οργανισμό.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στην New England Journal of Medicine, η τεχνική ήταν ασφαλής. Όπως εξηγούν οι ερευνητές ορισμένοι άνθρωποι γεννιούνται με μια σπάνια γονιδιακή μετάλλαξη που τους προστατεύει από τον ιό HIV, αλλάζοντας την δομή των Τ- λευκοκυττάρων που αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, έτσι ώστε ο ιός δεν μπορεί να εισχωρήσει και να πολλαπλασιαστεί.

Ο πρώτος άνθρωπος που θεραπεύτηκε από τον HIV, ο Timothy Ray Brown, υποβλήθηκε σε μια δραστική θεραπεία που «έσβησε» το ανοσοποιητικό του το οποίο στη συνέχεια αντικαταστάθηκε με μεταμόσχευση μυελού των οστών από έναν ασθενή με αυτή την σωτήρια μετάλλαξη.

Τώρα οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια προσαρμόζουν το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών για να του προσδώσουν ανοσία. Έλαβαν εκατομμύρια Τ-λεμφοκύτταρα από το αίμα των ασθενών, τα πολλαπλασίασαν στο εργαστήριο και τροποποίησαν το DNA τους ώστε να αποκτήσει την μετάλλαξη που τα θωρακίζει (γνωστή ως CCR5-δέλτα-32). Στη συνέχεια, τα μετάγγισαν στους ασθενείς, αν και η γονιδιακή τροποποίηση πέτυχε μόνο στο 20% εξ’ αυτών.

Οι ασθενείς διέκοψαν την αγωγή τους για τέσσερις εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων ο αριθμός των απροστάτευτων Τ-λευκοκυττάρων μειώθηκε σημαντικά, ενώ εκείνος των γονιδιακά θωρακισμένων Τ-λευκοκυττάρων παρέμεινε υψηλός και μπορούσε να ανιχνευτεί στο αίμα αρκετούς μήνες αργότερα.

Η προοπτική μιας θεραπείας αντικατάστασης είναι εντυπωσιακή, αν και προς το παρόν η έρευνα έγινε για να διαπιστωθεί η ασφάλεια και η δυνατότητα εφαρμογής της μεθόδου. Ο απώτερος στόχος της έρευνας είναι να σχεδιαστεί μια θεραπεία που θα αντικαταστήσει την καθημερινή και ιδιαίτερα ακριβή αντιική θεραπεία που ακολουθούν οι ασθενείς με λοίμωξη HIV.


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.