Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Διακόσια δισ. ευρώ κοστίζει στην ΕΕ η σπατάλη τροφίμων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Καμίνης: Οι πόλεις έχουν τη δύναμη να αλλάξουν το διατροφικό σύστημα.

Οι πόλεις έχουν τη δύναμη να αλλάξουν το διατροφικό σύστημα, μέσα από την αγοραστική δύναμη των κατοίκων και τις δημόσιες προμήθειες, τις συνέργειες μεταξύ δήμου και φορέων της κοινωνίας και της αγοράς, και το σχεδιασμό και εφαρμογή των σχετικών πολιτικών. Αυτό τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης μιλώντας στο διήμερο συνέδριο για το ρόλο που διαδραματίζουν οι πόλεις στα διατροφικά ζητήματα, που πραγματοποιείται στο Μιλάνο στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης EXPO Milano 2015 «Feeding the planet Energy for Life».

Τρία πρακτικά ζητήματα που έθιξε ο κ. Καμίνης ήταν η σήμανση των τοπικών προϊόντων και των τρόπων διάθεσής τους, η υποστήριξη για την αύξηση της βιολογικά καλλιεργούμενης έκτασης και η ανάγκη να επισημαίνονται τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα σε όλη την αλυσίδα από την παραγωγή ως την κατανάλωση, ώστε να γνωρίζουν οι καταναλωτές τις επιλογές τους.

Μιλώντας στο πλαίσιο της Επιτροπής των Περιφερειών, ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στο ρόλο των ευρωπαϊκών πόλεων στη διαμόρφωση μίας βιώσιμης διατροφικής πολιτικής για το μέλλον της Ευρώπης. Ο κ. Καμίνης περιέγραψε τις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνει η Αθήνα, λόγω της οικονομικής κρίσης, την τελευταία πενταετία, καθώς επίσης και την έξαρση του προσφυγικού κύματος.

Αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους ο δήμος αντιμετωπίζει με επιτυχία αυτά τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, τόσο μέσα από τις δομές που ανήκουν στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων - ΚΥΑΔΑ (Ανοιχτό Κέντρο Σίτισης, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κόμβος Αλληλοβοήθειας) όσο και μέσα από τη συνεργασία με φορείς της κοινωνίας των πολιτών και της αγοράς.

Ο ίδιος συμμετείχε στη συνάντηση κορυφής των δημάρχων και συνυπέγραψε το Σύμφωνο του Μιλάνου για τη Διατροφική Πολιτική στις Πόλεις - «Milano Urban Food Policy Pact», ενώ παρέστη στην επίσημη τελετή της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής, όπου παρουσιάστηκε το Σύμφωνο του Μιλάνο για τη διατροφική Πολιτική στις Πόλεις και μίλησαν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki-moon, o Γενικός Διευθυντής του Food and Agriculture Organization του ΟΗΕ και ο Πρόεδρος της Ιταλικής δημοκρατίας, κ. Σέρτζιο Ματαρέλα.

Η διεθνής έκθεση του Μιλάνου για τη διατροφή ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου. Σε αυτή συμμετέχουν 400 εκθέτες από 43 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Χθες, παραμονή της παγκόσμιας ημέρας διατροφής, στην έκθεση παραβρέθηκαν οι Ευρωπαίοι Επίτροποι Vytenis Andriukaitiw (Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων), Carlos Moedas (Ερευνας, Επιστήμης και Καινοτομίας) και Philip Hogan (Γεωργίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης), οι οποίοι παρουσίασαν τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου flash για τη σπατάλη και τη σήμανση των τροφίμων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, η σπατάλη τροφίμων στην Ε.Ε. κοστίζει 200 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ το 40% των Ευρωπαίων δεν γνωρίζει τη σημασία της ένδειξης «κατανάλωση έως...» και το 47% δεν αντιλαμβάνεται πλήρως την ένδειξη «κατανάλωση κατά προτίμηση πριν από...» που υπάρχουν στις συσκευασίες τροφίμων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.