Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Μεταμοσχεύσεις ακόμα και σε έμβρυα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ερευνητές κατάφεραν να εμφυτεύσουν μητρικά αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα σε έμβρυα ποντικών, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη θεραπεία γενετικών ασθενειών σε ανθρώπους πριν από τη γέννησή τους.

Μέχρι πρότινος, το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας ήταν το βασικό εμπόδιο για τέτοιου είδους μεταμοσχεύσεις.
Το «κλειδί» για την επιτυχή μεταμόσχευση των μητρικών αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων είναι η αφαίρεση  λεμφοκυττάρων Τ τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην απόρριψη των μοσχευμάτων.
«Η έρευνα αυτή προκαλεί πραγματικά ενθουσιασμό γιατί μας προσφέρει μια λύση στο πρόβλημα και καθιστά πλέον δυνατή τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων στα έμβρυα», σημείωσε η Τίπι Μακένζι, αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

«Σήμερα έχουμε για πρώτη φορά μια βιώσιμη στρατηγική για τη θεραπεία κληρονομικών παθήσεων με βλαστοκύτταρα πριν από τη γέννηση του παιδιού», πρόσθεσε.

«Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι τα βλαστοκύτταρα που θα μεταμοσχευθούν πρέπει να είναι συμβατά με αυτά της μητέρας», εξήγησε ο δρ. Αμάρ Νιτζαγκάλ, επίσης από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.  
«Τώρα που γνωρίζουμε ότι ένα έμβρυο μπορεί να δεχτεί βλαστοκύτταρα ακόμη και ξένα μπορούμε πραγματικά να μελετήσουμε και άλλου είδους βλαστοκύτταρα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία νευρολογικών ή μυϊκών ασθενειών πριν από τη γέννηση», σημείωσε η δρ. Μακένζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.