Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Νέα μέθοδος διάγνωσης καρκινικών όγκων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία μιας ενιαίας διαγνωστικής και θεραπευτικής μεθόδου για πολλούς τύπους καρκίνου. Αμερικανοί και Γάλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν νέο βιολογικό δείκτη, ο οποίος συναντάται σε τουλάχιστον 11 τύπους καρκινικών όγκων. Πρόκειται για μια ανακάλυψη που θα μπορούσε ακόμα και να «νικήσει» την «πολυπρόσωπη» νόσο.

Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Όρους Σινά των Η.Π.Α. και του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικών Ερευνών (INSERM) της Γαλλίας, υπό τον Ορελιάν Ραντού, παρουσίασαν τη σχετική εργασία στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine».

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο νέος βιο-δείκτης, που αφορά στον υποδοχέα της ορμόνης FSH, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητα έγκαιρης διάγνωσης των όγκων στο σώμα του ασθενή. Σήμερα χρησιμοποιούνται διαφορετικές διαγνωστικές και απεικονιστικές τεχνικές για την ανίχνευση των διαφορετικών όγκων, αλλά, όπως ανέφερε ο Ραντού, με τον νέο δείκτη, «θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε μια ενιαία τεχνική για όλο το σώμα».

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα ιστού από 1.336 ανθρώπους με 11 διαφορετικές μορφές καρκίνου (προστάτη, μαστού, παγκρέατος, εντέρου, νεφρών, πνευμόνων, στομάχου, όρχεων, ωοθηκών κ.ά.). Τότε διαπίστωσαν ότι η ορμόνη FSH, που υπό φυσιολογικές συνθήκες βρίσκεται μόνο στα ανθρώπινα αναπαραγωγικά όργανα, είναι επίσης παρούσα και μπορεί να ανιχνευθεί στα καρκινικά κύτταρα όλων των ανωτέρω όγκων, ανεξάρτητα από τον τύπο των καρκινικών κυττάρων ή το στάδιο της ανάπτυξής τους. 

Η παρουσία του συγκεκριμένου βιο-δείκτη στους αγγειακούς ιστούς των καρκινικών όγκων σημαίνει ότι παρέχεται μια νέα οδός στους επιστήμονες τόσο για να κάνουν διάγνωση του καρκίνου, όσο και για να αναζητήσουν έναν νέο τρόπο θεραπείας του. Στόχος είναι η ανάπτυξη νέων τρόπων για το μπλοκάρισμα της μεταφοράς αίματος στους όγκους, είτε εμποδίζοντας τη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων, είτε μπλοκάροντας τη ροή του αίματος μέσω της πήξης του ή καταστρέφοντας τα υπάρχοντα αιμοφόρα αγγεία των καρκινικών όγκων. 

Οι ερευνητές, πάντως, διευκρίνισαν ότι θα χρειαστούν αρκετά ακόμα χρόνια έρευνας, που όμως, όπως είπαν, μπορεί να καταλήξουν στη δημιουργία ενός καθολικού (ευρέως φάσματος) διαγνωστικού δείκτη ή ίσως και μιας καθολικού τύπου θεραπείας για όλους τους καρκινικούς όγκους. 

Μια τέτοια πρόοδος στην αντιμετώπιση του καρκίνου θα ήταν πιο ανεκτή για τους ασθενείς, καθώς οι παρενέργειες που επιφέρουν οι υπάρχουσες θεραπείες (χημειοθεραπεία, ραδιοθεραπεία) είναι πολλές. Φάρμακα που θα αναστέλλουν τον υποδοχέα FSH ήδη βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης και κάποια στιγμή στο μέλλον θα ελεγχθούν μέσω κλινικών δοκιμών.


Πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.