Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Η καρδιακή ανεπάρκεια επιταχύνει την ανδρόπαυση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το σύνδρομο της ανδρόπαυσης χαρακτηρίζεται από μειωμένα επίπεδα αναβολικών ορμονών.

Η καρδιακή ανεπάρκεια φαίνεται να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης στους άνδρες και να οδηγεί σε πρώιμη εμφάνιση του συνδρόμου ανδρόπαυσης, το οποίο ήταν τέσσερις φορές συχνότερο σε όσους αντιμετώπιζαν το πρόβλημα.

Σύμφωνα με έρευνα, που παρουσιάστηκε στο φετινό Συνέδριο για την Καρδιακή Ανεπάρκεια, το πέρασμα του χρόνου αυξάνει τις πιθανότητες των ανδρών να εκδηλώσουν τη λεγόμενη «ανδρική εμμηνόπαυση», που χαρακτηρίζεται από μειωμένα επίπεδα αναβολικών ορμονών (π.χ. τεστοστερόνη), τα οποία προκαλούν συμπτώματα, όπως η σεξουαλική δυσλειτουργία, η ευερεθιστότητα, οι διαταραχές του ύπνου.

Ωστόσο, το πέρασμα του χρόνου σχετίζεται και με αύξηση των επεισοδίων καρδιακής ανεπάρκειας και η έλλειψη αναβολικών ορμονών είναι κοινή σε άνδρες που έχουν υποστεί τέτοιο επεισόδιο. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι σήμερα δεν είχε μελετηθεί η σύνδεση μεταξύ των δύο παραγόντων, δηλαδή της καρδιακής ανεπάρκειας και του συνδρόμου ανδρόπαυσης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 232 άνδρες, ηλικίας 40-80 ετών, με καρδιακή ανεπάρκεια και 362 υγιείς άνδρες ίδιας ηλικίας, το Σύνδρομο Ανδρόπαυσης επηρεάζει σχεδόν το 1/3 των ανδρών με καρδιακή ανεπάρκεια, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, και η καρδιακή ανεπάρκεια με τη σειρά της επιταχύνει τη φυσική διαδικασία της γήρανσης και ευνοεί την πρώιμη έναρξη του Συνδρόμου.

Στο ίδιο συνέδριο αναφέρθηκε, επίσης, έρευνα σύμφωνα με την οποία οι ασθενείς που νοσηλεύονται με καρδιακή ανεπάρκεια φαίνεται να έχουν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης αν εισαχθούν στο νοσοκομείο Δευτέρα ή πρωινές ώρες από ότι αν εισαχθούν πριν το σαββατοκύριακο ή στη διάρκεια της νύχτας.


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.