Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2014

Χωρίς αντιρρυπαντικό σκάφος ο Θερμαϊκός Κόλπος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στην τελική φάση η διαδικασία νέας σύμβασης.

Χωρίς αντιρρυπαντικό σκάφος έχει μείνει ο Θερμαϊκός Κόλπος της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιείται, όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα, ο καθημερινός καθαρισμός των νερών από τα επιπλέοντα αντικείμενα.

Στις 31 Δεκεμβρίου του 2013 έληξε η σύμβαση των τεσσάρων εταιρειών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης με ιδιώτη, ο οποίος έβγαζε το ειδικά διαμορφωμένο αντιρρυπαντικό σκάφος που διαθέτει να πλέει στα νερά του Θερμαϊκού από νωρίς το πρωί έως αργά το απόγευμα.

Αυτό το διάστημα βρίσκεται στην τελική της φάση η διαδικασία νέας σύμβασης, με πρωτοβουλία του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρου Καράογλου. Έως ότου υπογραφεί, ο ιδιώτης που έχει το σκάφος φροντίζει να βγαίνει στον Θερμαϊκό σε περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίο και με δικά του έξοδα να καθαρίζει την επιφάνεια από τα αντικείμενα.

Στο μεταξύ, και το σκάφος «Ποσειδών», ιδιοκτησίας του δήμου Θεσσαλονίκης, αναμένεται να τεθεί σε κατάσταση αργίας, αφού σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής, Κωνσταντίνο Ζέρβα, έχει υποστεί τόσες διαβρώσεις στο εσωτερικό του, που η κατάσταση του κρίνεται μη επισκευάσιμη. Το θέμα θα συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση πορίσματος δύο ναυπηγών προκύπτει ότι η επιδιόρθωση του συγκεκριμένου σκάφους, ακόμη και εάν διατεθούν τα απαιτούμενα κονδύλια από την πλευρά του κεντρικού Δήμου, δεν εξασφαλίζουν την ασφαλή και σε βάθος χρόνου λειτουργία του.

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δαπάνησε ό,τι μπορούσε για να το συντηρήσει, όμως η κατάστασή του είναι μη επισκευάσιμη. Οι δύο ναυτικοί του σκάφους, που τόσο καιρό δεν είχαν αντικείμενο εργασίας, θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ζέρβας.

«Έχουμε έρθει σε επαφή με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης και συζητάμε το πώς μπορούμε κι εμείς από την πλευρά μας, με το κονδύλιο που θα διαθέταμε, να συμμετέχουμε σε πρόγραμμα καθαρισμού των νερών από τα επιπλέοντα αντικείμενα. Να υπάρχει ένα σκάφος καθημερινά αλλά και τα Σαββατοκύριακα και να απομακρύνει τα σκουπίδια», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως το σκάφος «Ποσειδών», μέχρι να εγκριθούν οι διαδικασίες για να τεθεί σε κατάσταση αργίας, παραμένει ανενεργό στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.