Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Εκτόξευση: Ο πύραυλος "Άτλας V" στις ηλιακές εκρήξεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εκτοξεύτηκε πριν λίγες μέρες ο πύραυλος “Άτλας V” από το ακρωτήρι Κανάβεραλ, κουβαλώντας μαζί του τέσσερις Magnetospheric Multiscale, ή αλλιώς MMS.



Πρόκειται για τέσσερις μη επανδρωμένους δορυφόρους οι οποίοι θα τεθούν για τουλάχιστον δύο χρόνια σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, σε σχηματισμό πυραμίδας.

Έτσι θα βρεθούν σύντομα στο «μικροσκόπιο» της NASA o Ήλιος, ο διαστημικός καιρός, ακόμη και η συμπεριφορά της ύλης γύρω από τις μαύρες τρύπες.



Θα συλλέξουν πολύτιμα στοιχεία για να μελετηθεί το φαινόμενο της «μαγνητικής επανασύνδεσης» που βρίσκεται πίσω από τις ηλιακές εκλάμψεις, τις εκτοξεύσεις ηλιακής στεμματικής μάζας και τις γεωμαγνητικές καταιγίδες – οι οποίες είναι πιθανόν να είναι τόσο ισχυρές που να προκαλέσουν βλάβες σε δορυφόρους, να θέσουν εκτός λειτουργίας τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, αλλά και να έχουν σαν αποτέλεσμα πολύωρα μπλακάουτ.

Η μαγνητική επανασύνδεση οφείλεται στην τοπική συσσώρευση ενέργειας σε μαγνητικά πεδία, η οποία απελευθερώνονται απότομα με «μαγνητικές εκρήξεις», δηλαδή με την επιτάχυνση φορτισμένων σωματιδίων σε ταχύτητες κοντά στην ταχύτητα του φωτός.




Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.