Κυριακή, 24 Ιουνίου 2012

Ρομπότ στην υπηρεσία της σκέψης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Μηχανικά χέρια που κινούνται με βάση τις οδηγίες του μυαλού. Η τελευταία «λέξη» της ρομποτικής τεχνολογίας δίνει σε πολλούς ασθενείς με αναπηρίες ελπίδες για μία πιο εύκολη και άνετη καθημερινότητα.

Ο επιστήμονας Γιορν Φόγκελ, επιστήμονας του Γερμανικού Κέντρου Αεροπορικών και Διαστημικών Ερευνών (DLR) παρουσίασε στο τέλος Μαΐου στο πλαίσιο της έκθεσης καινοτομίας του Μονάχου «Automatica» έναν τεχνητό βραχίονα από συνθετικό υλικό και μέταλλο. Η ειδοποιός διαφορά αυτού του ρομποτικού χεριού από παρόμοια άλλα που έχουν κατασκευαστεί στο παρελθόν είναι ότι ελέγχεται από την ανθρώπινη σκέψη και είναι εξαιρετικά λειτουργικό, επιτρέποντας ποικιλία κινήσεων.

Η πρώτη δοκιμή του είχε αξιοσημείωτη επιτυχία. Πριν από ένα χρόνο η 58χρονη Αμερικανίδα Κάθι Χάτσινσον, που πάσχει από βαριά αναπηρία εξαιτίας ενός εγκεφαλικού επεισοδίου προ 15ετίας, κατάφερε με τη βοήθεια του τεχνητού μέλους να πιει νερό μόνη της.

Ελπίδα για μια πιο εύκολη καθημερινότητα

Πέντε χρόνια νωρίτερα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Βrowne των ΗΠΑ είχαν εμφυτεύσει στο κρανίο της κ. Χάτσινσον έναν ειδικό αισθητήρα. Όπως λέει ο ερευνητής Πάτρικ φαν ντερ Σμαγκτ από το DLR, χρειάστηκε αρκετός χρόνος και πολλή εξάσκηση.

Αρχικά έπρεπε η κ. Χάτσινσον να ακολουθεί με το μυαλό της τις κινήσεις του ρομπότ, με τη σκέψη ότι το κινεί η ίδια. Η εγκεφαλική της λειτουργία καταγράφηκε και μελετήθηκε από τους ερευνητές. Μετά της επέτρεψαν να αρχίσει να το κινεί η ίδια, καταγράφοντας εκ νέου την εγκεφαλική της λειτουργία, βάσει της οποίας προγραμμάτισαν το ρομποτικό βραχίονα.

Η περίπτωση της Κάθι Χάτσινσον είναι η πρώτη κατά την οποία έγινε πειραματική χρήση του ρομποτικού χεριού. Όπως λέει ο Πάτρικ φαν νερ Σμαγκτ, στη συνέχεια ακολούθησαν κι άλλες, ακόμη πιο επιτυχημένες εφαρμογές της νέας τεχνολογίας.

Η νέα τεχνολογική ανακάλυψη δείχνει ότι θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά την καθημερινότητα των ανθρώπων με βαριά αναπηρία. Ωστόσο οι ερευνητές δεν είναι ακόμη απολύτως βέβαιοι ότι το ρομπότ τους θα διατεθεί άμεσα στην ελεύθερη αγορά. Όπως λέει ο Πάτρικ φαν ντερ Σμαγκτ, αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από τη ζήτηση των πελατών, εφόσον βέβαια γίνουν πρώτα οι αναγκαίες βελτιώσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.