Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Υπουργοί - σεναριογράφοι για τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Εν αναμονή των εντολών της τρόικας είναι η κυβέρνηση αναφορικά με την περικοπή των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, όπως φάνηκε από τη συζήτηση της επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στη Βουλή. Και έως τότε οι υπουργοί αρκούνται να καταγράφουν τα πιθανά σενάρια...

Αυτό ακριβώς έκανε ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος (ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης δεν παρέστη, αν και υποχρεούτο από τον κανονισμό της Βουλής...) παραπέμποντας στο υπουργείο Οικονομικών. Όπως είπε, επεξεργάζονται τρία σενάρια, που όλα περιλαμβάνουν μείωση: α) να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια, β) να επαναφέρουν τα επιδόματα στο επίπεδο του 2008, γ) να γίνει εξοικονόμηση το 2013, ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο περικοπών από το 2014.

Ο δήθεν εξορθολογισμός

"Η όποια μείωση προκύψει δεν πρέπει να γίνει με οριζόντιο και άδικο τρόπο" είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος επαναλαμβάνοντας πολλές φορές την ανάγκη "εξορθολογισμού" του συστήματος. "Φταίει η αναπηρία για τις πλασματικές συντάξεις; Σας πρότεινα όποιος γιατρός δίνει τέτοιο πιστοποιητικό να χάνει το δίπλωμά του. Γιατί δεν το κάνετε;" τον ρώτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ και οι άλλοι ερωτώντες βουλευτές ξεκαθάριζαν ότι δεν υιοθετούν τα αποτελέσματα των πελατειακών σχέσεων και τα φαινόμενα διαφθοράς στο προνοιακό σύστημα.

"Ελλοχεύει ο κίνδυνος να περιπέσετε σε αντιφατικό λόγο. Πώς μπορείτε να είστε και εναντίον των περικοπών και εναντίον του εξορθολογισμού του συστήματος, που είναι ο μόνος τρόπος για περικοπές και για να ωφεληθούν αυτοί που είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι;" ρώτησε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Ο υφυπουργός είπε ακόμη ότι δεν έχει συμφωνηθεί το πακέτο των μέτρων σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "Δεν έχει υπάρξει κρυφή συνεννόηση με την τρόικα. Προς Θεού, τι είναι αυτό; Η τρόικα θέλει νούμερα. Δεν ήρθαμε να τσακίσουμε κοινωνικές ομάδες". Για το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" ανέφερε ότι το χρηματοδοτούσε η Ε.Ε., αλλά από τον Σεπτέμβριο είναι υποχρέωση της Ελλάδας να το χρηματοδοτεί από μόνη της και τώρα "ψάχνουμε να βρούμε τους πόρους" για τη νέα φάση λειτουργίας του προγράμματος.

Την ώρα που το κράτος χάνει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από το λαθρεμπόριο των τσιγάρων και των καυσίμων, κόβει τα επιδόματα των αναπήρων, τόνισε ο Π. Κουρουμπλής υπογραμμίζοντας ότι "τα 350 ευρώ που δίνει η 'περίεργη' ελληνική πολιτεία καλύπτουν μέρος του κόστους που αναλαμβάνει η οικογένεια". Προειδοποίησε δε ότι το οικονομικό κόστος για το Δημόσιο "θα είναι πολύ μεγαλύτερο όταν θα αναγκαστεί η οικογένεια να βάλει τα άτομα με αναπηρία σε κλειστό ίδρυμα περίθαλψης".

"Υπάρχουν περιθώρια για εξορθολογισμό, αλλά ο στόχος δεν είναι αυτός, στόχος είναι η περικοπή δαπανών" υπογράμμισε ο Δημήτρης Στρατούλης, που έκανε λόγο για "ανθρωποκτόνες πολιτικές των Μνημονίων". "Τώρα που χρειαζόμαστε ακόμα μεγαλύτερο κράτος πρόνοιας, έχουμε συρρίκνωση" επεσήμανε και ανέφερε ότι συγχωνεύθηκαν προνοιακές δομές, μειώθηκε πάνω από 50% η χρηματοδότηση, σταμάτησαν οι προσλήψεις, παρακρατείται το 50% των συντάξεων όσων φιλοξενούνται σε προνοιακές δομές, απαξιώθηκε το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι".

Ο Χρήστος Καραγιαννίδης αναφέρθηκε στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) λέγοντας ότι "60.000 άνθρωποι περιμένουν επί μήνες για να πιστοποιηθεί η αναπηρία τους, πολλοί εξ αυτών έχουν υποστεί διακοπή σύνταξης ή επιδόματος και αυτό τους οδηγεί στην εξαθλίωση". Συμπλήρωσε ακόμη ότι τα ΚΕΠΑ δεν καλύπτουν όλη την Ελλάδα (π.χ. μεγάλα νησιά, περιοχές όπως Γρεβενά, Ναύπλιο).

Αυτό που γίνεται "είναι πείραμα κοινωνικού δαρβινισμού με θύματα τους ανήμπορους και τους φτωχούς" τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός επικρίνοντας την κυβέρνηση επειδή "τα άτομα με αναπηρία ενοχοποιούνται συλλήβδην ως ανάπηροι μαϊμού". Σημείωσε ότι το 70% των μελών των αναπηρικών οργανώσεων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ ξεκαθάρισε ότι "δεν υπερασπιζόμαστε ανισότητες και πελατειακές σχέσεις" που δημιουργήθηκαν από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

"Κοροϊδία" χαρακτήρισε τα περί εξορθολογισμού ο Μιχάλης Κριτσωτάκης κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι "τηρεί συμβόλαιο λεηλασίας του λαού, διάλυσης της χώρας, αποικιοποίησης". Αναφέρθηκε στους εποχικά εργαζόμενους λέγοντας ότι ένας στους τρεις εργαζόμενους απασχολείται χωρίς ένσημα, ότι καταργούνται τα εποχικά επιδόματα ανεργίας και ότι πλέον δεν θα θέλουν να παίρνουν ένσημα λόγω των ρυθμίσεων που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραπληγικοί και οι τετραπληγικοί αναφέρθηκε ο Βασίλης Κυριακάκης τονίζοντας ότι ένα άτομο με αμαξίδιο που έχει φροντιστή χρειάζεται 1.500 ευρώ τον μήνα για να τον πληρώνει και το κράτος του δίνει επίδομα 680 ευρώ. Το μηνιαίο κόστος ανεβαίνει από τα έξοδα για φάρμακα, μετακίνηση κ.λπ. και συνολικά είναι τριπλάσιο από το μέσο όρο.

"Κόβετε τις μόνες δαπάνες που ξέρετε να κόβετε: τις κοινωνικές δαπάνες, που είναι χαμηλότερες στην Ευρωζώνη μόλις 1,5% του ΑΕΠ" επεσήμανε ο Κώστας Μπάρκας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ενεργοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό. Ο βουλευτής αμφισβήτησε τις "αποκαλύψεις" για μαϊμού τυφλούς και συντάξεις που φθάνουν τα 2,5 δισ., επισημαίνοντας ότι από τους 1,2 εκατ. ασφαλισμένους του ΙΚΑ μόνο οι 7.500 δεν απογράφηκαν, εξ αυτών οι 2.500 ήταν νεκροί, και τελικά μόλις 58 εστάλησαν στον εισαγγελέα. "Πρέπει πρώτα να γίνει ο προσωπικός καταλογισμός και το ΙΚΑ δεν έχει κάνει" δικαιολογήθηκε ο υφυπουργός.

Η ιδιότητα του πολύτεκνου και του τρίτεκνου βρίσκεται υπό διωγμό, υπογράμμισε ο Νίκος Μιχαλάκης υπενθυμίζοντας τη "φθηνή παράσταση υφαρπαγής ψήφων" από τον πρωθυπουργό, ο οποίος προεκλογικά δεσμεύθηκε ότι θα αποκαταστήσει τα επιδόματά τους. Σημείωσε ακόμη ότι τα ισχνά πολυτεκνικά επιδόματα κυμαίνονται από 44 έως 309 ευρώ τον μήνα και πλέον η πολυτεκνία έγινε τεκμήριο φορολόγησης.


Πηγή: http://www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.