Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Σύνδεσμοι οστών από ζάχαρη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Πρωτοποριακό εμφύτευμα δημιούργησαν επιστήμονες στη Φινλανδία.

Ένα εμφύτευμα, που βοηθά όσους υποφέρουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα να αναπτύξουν νέους συνδέσμους, αποφεύγοντας έτσι να βρεθούν στο χειρουργείο, δημιούργησαν επιστήμονες στη Φινλανδία. Το εμφύτευμα, που είναι βιοδιασπώμενο, αποτελείται από ένα υλικό που βασίζεται στη ζάχαρη ή στο άμυλο καλαμποκιού και βοηθά τον σκληρό ινώδη ιστό του ασθενούς να αναπτύξει ένα νέο είδος συνδέσμου, προσφέροντας ένα μαλακό «διαχωριστικό» ανάμεσα στα οστά, εμποδίζοντας την τριβή.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, το εμφύτευμα είναι ένα μαλακό πορώδες υλικό με σύνθεση που θυμίζει σφουγγάρι. Το σχήμα του είναι στρογγυλό, ενώ η διάμετρός του δεν ξεπερνά τα 18 χιλιοστά, αναλόγως το μέγεθος των συνδέσμων κάθε ασθενούς. Το υλικό που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του είναι η πολυλακτίδη, η οποία κατασκευάζεται από το άμυλο του καλαμποκιού ή το ζαχαροκάλαμο.

Η διαδικασία τοποθέτησης του εμφυτεύματος δεν διαρκεί περισσότερο από 30 λεπτά, ενώ όταν σχηματιστεί ο νέος σύνδεσμος το εμφύτευμα διασπάται σταδιακά και αποβάλλεται από τον οργανισμό μέσω του αίματος. Ο νέος σύνδεσμος που δημιουργείται δεν είναι εξίσου δυνατός με εκείνον που αντικαθιστά, όμως αποκαθιστά την κινητικότητα και σύμφωνα με τους επιστήμονες διαρκεί για μια ζωή.

Μελέτη που διεξήχθη σε 270 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Hand Surgery», έδειξε ότι η χρήση του νέου εμφυτεύματος βελτιώνει σημαντικά την κίνηση και μειώνει τον πόνο.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.