Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

«Ραγίζει η καρδιά»;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Στις επιπτώσεις του χωρισμού η πτώση του καρδιακού ρυθμού.

«Μου ράγισες την καρδιά», είναι μια έκφραση που συνηθίζουμε να λέμε. Και δεν είναι τυχαίο. Οι επιστήμονες, μελέτησαν τις επιπτώσεις του χωρισμού, τις επιπτώσεις της απόρριψης, και ανακάλυψαν ότι ο οξύς πόνος μπορεί στιγμιαία να κάνει ακόμη και την καρδιά μας να σταματήσει.

Μάλιστα, όσο πιο έντονα αισθανόμαστε την απόρριψη, τόσο περισσότερο πέφτει ο καρδιακός ρυθμός. Και τόσο περισσότερο επηρεαζόμαστε. Το ίδιο το σώμα μας αντιδρά, και αυτό για τους επιστήμονες έχει την εξήγησή του. Εξαιτίας των επιπτώσεων του χωρισμού στο νευρικό μας σύστημα, ορισμένοι αδυνατούν να κοιμηθούν ή να φάνε ύστερα από έναν χωρισμό.

Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξαν επιστήμονες από δύο ολλανδικά πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και το Πανεπιστήμιο Λέιντεν, αφού πρώτα μελέτησαν τις αντιδράσεις δεκάδων ανθρώπων. Τη μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο Psychological Science.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους εθελοντές να τους στείλουν κάποιες φωτογραφίες τους, τις οποίες στη συνέχεια θα εξέταζαν φοιτητές για να διαπιστώσουν, αν τους αρέσουν οι εθελοντές ή όχι. Στο μεταξύ οι εθελοντές θα υποβάλλονταν σε ηλεκτροκαρδιογράφημα. Πράγματι. Ενώ περίμεναν τα αποτελέσματα της κρίσης των φοιτητών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο καρδιακός παλμός των εθελοντών γινόταν όλο και πιο αργός. Στις περιπτώσεις μάλιστα που τους πληροφόρησαν ότι οι εθελοντές τους απέρριψαν, ο παλμός έπεσε ακόμη περισσότερο, και στη συνέχεια επανήλθε στα φυσιολογικά επίπεδα.

Ύστερα και από αυτό το πείραμα οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η απόρριψη πλήττει καίρια την καρδιά μας. Η απροσδόκητη κοινωνική απόρριψη μπορεί την κάνει να… μουδιάσει, λένε.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.