Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Προϋπολογισμός - Αυξήσεις σε δικαστικούς και ένστολους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ποσό 414,7 εκατ. ευρώ έχει περιληφθεί στον φετινό προϋπολογισμό για χορήγηση αναδρομικών αποδοχών και συντάξεων των δικαστικών, των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για την περίοδο από 1 Αυγούστου 2012 ως 31 Ιουνίου 2014. Επίσης έχει ενσωματωθεί ποσό 126,2 εκατ. ευρώ για την καταβολή των αυξημένων αποδοχών και συντάξεών τους από 1 Ιουλίου 2014 έως και 31.12.2014.

Αυτό προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Αυτό σημαίνει ότι η καταβολή των αυξημένων αποδοχών και των συντάξεων βάσει της δικαστικής απόφασης θα ξεκινήσει αναδρομικά από τις αποδοχές του Ιουλίου 2014.

Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προαναγγέλλει επίσης τη διεύρυνση του αριθμού των δόσεων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων και των ασφαλισμένων προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία (σύμφωνα με πληροφορίες, 100 δόσεις για οφειλές κάτω από 15.000 και 72 δόσεις για μεγαλύτερες οφειλές) καθώς και την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, σύμφωνα με το προσχέδιο, πρόκειται να ξεκινήσει πιλοτικά το τελευταίο τρίμηνο του 2014 σε 13 δήμους της χώρας και για διάρκεια έξι μηνών. Το πρόγραμμα, όπως σημειώνεται, θα έχει ως σκοπό την παροχή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας μέσω ενίσχυσης του εισοδήματός τους σε συνδυασμό με δράσεις κοινωνικής επανένταξης.

Το προσχέδιο περιλαμβάνει επίσης προβλέψεις για την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Έτσι εκτιμάται ότι ως το τέλος του 2014 θα έχουν διατεθεί στην αγορά 7,2 δισ. ευρώ για την εξόφληση υποχρεώσεων του δημοσίου από 6,69 δισ. ευρώ στο τέλος του Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία του Αυγούστου οι εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα ανέρχονταν σε 4,7 δισ. ευρώ έχοντας παρουσιάσει μεγάλη μείωση από τα 9,5 δισ. ευρώ που ήταν στις 31.12.2012.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.