Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Μέρα αθλητικών δραστηριοτήτων η σημερινή στα σχολεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εντός του μήνα οι εκδηλώσεις όπου δεν το επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες.

Μέρα αθλητισμού ήταν η σημερινή για τα σχολεία όλης της χώρας αφού για πρώτη φορά καθιερώθηκε η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού που θα γιορτάζεται την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου. Στα σχολεία δεν πραγματοποιήθηκαν μαθήματα όπως έχει γράψει το newsbeast.gr αλλά αθλητικές δραστηριότητες όπου το επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου σε περίπτωση που υπάρχουν καιρικά φαινόμενα, ή άλλοι λόγοι που δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων της ημέρας αυτές μεταφέρονται με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων εντός του μηνός. Σε περίπτωση τοπικής εορτής – αργίας οι εκδηλώσεις μεταφέρονται σε άλλη μέρα, για όλα τα σχολεία της περιοχής, με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή.

Δηλώσεις για τη μέρα αυτή έκανε τόσο ο Υπουργός Παιδείας όσο και ο Υφυπουργός. Συγκεκριμένα ο κ. Λοβέρδος δήλωσε «θέλουμε να περάσουμε ένα μήνυμα στο πλαίσιο του Κοινωνικού Σχολείου, του Σχολείου δηλαδή, που κάνει πολίτες, όχι μόνο καλούς μαθητές. Το μήνυμα είναι ότι χρειάζονται και άλλα πράγματα, πέρα από τη γνώση και τις πληροφορίες, όπως είναι η άθληση, η καλή διατροφή, που προστατεύουν την υγεία των παιδιών και την αυτοεκτίμησή τους, όπως είναι η μάχη που πρέπει να δοθεί κατά του ρατσισμού, υπέρ της διαφορετικότητας, όλοι διαφορετικοί αλλά και όλοι ίσοι, και η ενημέρωση των παιδιών για θέματα μολυσματικών ασθενειών, για θέματα σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων και για άλλα τέτοια θέματα».

«Πιστεύουμε ότι σήμερα με την καθιέρωση αυτής της μέρας του Σχολικού Αθλητισμού, ένα μήνυμα πιο έντονο θα περάσει στα παιδιά» τόνισε ο Υπουργός Παιδείας. Για την Πανελλήνια μέρα σχολικού αθλητισμού έγιναν δηλώσεις από τον Υπουργό Παιδείας και στην εφημερίδα Ελευθερία. Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε τα ακόλουθα: «Στα σχολεία δεν θα γίνουν μαθήματα, αλλά οι μαθητές και οι μαθήτριες θα συμμετάσχουν, ανάλογα με την ηλικία τους, σε κινητικές και αθλητικές δραστηριότητες (με έμφαση στη συμμετοχή και όχι στη διάκριση). Η συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών είναι ενεργή τόσο στη σύσταση των ομάδων τους, όσο και στην όλη διοργάνωση της ημέρας. Παράλληλα με τις αθλητικές-κινητικές δραστηριότητες, οι εκπαιδευτικοί του κάθε σχολείου προετοιμάζουν και εποπτεύουν τη διαθεματική και βιωματική υλοποίηση του θεματικού άξονα της ημέρας (πχ. προβολή σχετικών ταινιών και συζήτηση, καλλιτεχνική δημιουργία, διαδραστικές δράσεις κλπ.)».

Η «Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού» στοχεύει:
Στην ουσιαστική σύνδεση του Σχολικού Αθλητισμού, τόσο με την «Αθλητική», όσο και τη γενικότερη «Παιδεία», προετοιμάζοντας τους αυριανούς ενεργούς δημοκρατικούς πολίτες.
Στη συμμετοχή του συνόλου των μαθητών και των μαθητριών μας - όχι μόνο των λίγων ταλαντούχων - αναδεικνύοντας τη χαρά της αθλητικής συμμετοχής χωρίς τον ανταγωνισμό και το άγχος της διάκρισης. Με αυτό τον τρόπο, ο Σχολικός Αθλητισμός, χαράζει τα πρώτα βήματα των αυριανών πολιτών στη Δια Βίου Άσκηση.
Στην σύνδεση της «Άθλησης» με την «Υγεία» και την ανάδειξη της σπουδαιότητας της στην ισορροπημένη ψυχοσωματική ανάπτυξη των μαθητών και των μαθητριών.

Τα τελευταία χρόνια, σημαντικοί διεθνείς οργανισμοί και φορείς (ο Ο.Η.Ε. με τη θεσμοθέτηση της «Παγκόσμιας Ημέρας Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη», η UEFA με τη διεθνή εκστρατεία “SAY NO TO RACISM” κ.ά.), αναγνωρίζουν τη συμβολή του αθλητισμού στην προώθηση κοινωνικών αξιών και στάσεων (όπως η κοινωνική συνοχή, η ένταξη, η αλληλεγγύη, η ανεκτικότητα, η ευγενής άμιλλα κλπ.) που στο σύνολό τους οδηγούν στη δημιουργία ενεργών δημοκρατικών πολιτών.

Δηλώσεις για τη σημερινή μέρα έκανε και ο Υφυπουργός Παιδείας ο οποίος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του 2ου Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής, συνομίλησε με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές και παρακολούθησε μέρος του σημερινού εκπαιδευτικού προγράμματος που είναι αφιερωμένο στην άθληση και σε συζήτηση γύρω από τα φαινόμενα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Ο κ. Δερμεντζόπουλος δήλωσε ότι «μέσα από τον σχολικό αθλητισμό ζωντανεύει το σχολείο. Με το σχολικό αθλητισμό έχουμε την ανάπτυξη και του σώματος και του πνεύματος, μέσα από το σχολικό αθλητισμό περνάμε το σημερινό μήνυμα για την ισότητα, το σεβασμό στη διαφορετικότητα, την καταπολέμηση του ρατσισμού και τα ανθρώπινα δικαιώματα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δερμεντζόπουλος απευθυνόμενος στους μαθητές. Στη συνέχεια ο Υφυπουργός παρακολούθησε αγώνα βόλεϋ ανάμεσα στις ομάδες αγοριών και κοριτσιών του 2ου Γυμνασίου, στην οποία κέρδισε η ομάδα κοριτσιών.

Η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού που καθιέρωσε από φέτος το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα συνδέεται κάθε σχολικό έτος με κεντρικό «θεματικό άξονα» ευρύτερου μαθησιακού πεδίου που θα υλοποιείται μέσα από τον σχολικό αθλητισμό.

Για τη φετινή σχολική χρονιά ο θεματικός άξονας είναι «Ρατσισμός και Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι».

Εφεξής, κατά την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, που ορίζεται η πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου δεν θα πραγματοποιούνται μαθήματα και σε κάθε σχολείο της χώρας (Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια) θα διεξάγονται ενδοσχολικοί Αγώνες Αθλοπαιδειάς, σε αθλήματα που θα επιλέγει ο Σύλλογος Διδασκόντων μετά από εισήγηση των Εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής του σχολείου, με τη σχετική μέριμνα για τις διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης.

Βασική επιδίωξη των σχολικών αγώνων στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού στα Δημοτικά, στα Γυμνάσια και στα Λύκεια της χώρας είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν να αποκομίζουν από την κάθε διοργάνωση τα ιδιαίτερα στοιχεία της ευρύτερης Παιδείας, που ο Αθλητισμός μπορεί να προσφέρει μέσω της συμμετοχής, της προσπάθειας, του συναγωνισμού και της προσωπικής υπέρβασης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.