Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Το τρένο του θανάτου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μετανάστες από το Μεξικό κακοποιούνται, ακρωτηριάζονται, σημαδεύονται για πάντα.

Κακοποιημένοι, σημαδεμένοι, ακρωτηριασμένοι - όλα για την επιδίωξη του αμερικανικού ονείρου. Τα σωματικά και ψυχολογικά τραύματα που υπέστησαν οι άνθρωποι, στις συγκεκριμένες φωτογραφίες, είναι αποτέλεσμα της απελπισμένης προσπάθειάς τους να ξεφύγουν από την Κεντρική Αμερική σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες Λατινοαμερικανοί μετανάστες χωρίς χαρτιά από την Ονδούρα, τον Ισημερινό, τη Γουατεμάλα και τη Νικαράγουα – κάποιοι βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία, άλλοι επιθυμούν να επανενωθούν με μέλη της οικογένειας - βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή των διεφθαρμένων αρχών, επικίνδυνων συμμοριών, απαγωγές και σεξουαλικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους από το Μεξικό προς τα σύνορα των ΗΠΑ.

Το εμπορευματικό δίκτυο που διασχίζει το Μεξικό, επίσης γνωστό και ως «El tren de la muerte» («το τρένο του θανάτου»), είναι ένας από τους πολύ λίγους τρόπους που οι μετανάστες μπορούν να αποφύγουν τα μυριάδες σημεία ελέγχου και τα 48 κέντρα κράτησης καθοδόν προς τη γη της επαγγελίας - αλλά οι κίνδυνοι είναι πολλοί.

Το ταξίδι των 1.450 μιλίων, που συνήθως ξεκινά από την Arriaga, στο νότιο τμήμα της χώρας, απαιτεί από τους μετανάστες για να επιβιβαστούν, να πηδούν στην κορυφή του και τα ατυχήματα δεν είναι ασυνήθιστα- από θανατηφόρες πτώσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου μέχρι ακρωτηριασμούς των άκρων.

Ο Μεξικανός φωτογράφος Nicola Okin Frioli, κατέγραψε τέτοιες περιπτώσεις μεταναστών που υπήρξαν επιβάτες στο «τρένο του θανάτου».












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.