Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Ξάνθη: Μια πόλη αφιλόξενη για άτομα με αναπηρία!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Ένα καθημερινό Γολγοθά καλούνται να αντιμετωπίσουν τα άτομα με αναπηρία και πρωτίστως με κινητικά προβλήματα που διαμένουν στην πόλη της Ξάνθης, καθώς όπως εξηγεί ο πρόεδρος των ατόμων με κινητικά προβλήματα στην Ξάνθη κος Κώστας Αμοιρίδης υπάρχουν πολλές σοβαρές ελλείψεις υποδομών για την εξυπηρέτηση τους, ενώ ακόμη και η σωματική τους ακεραιότητα τίθεται σε κίνδυνο.

«Σας προτείνω να ακολουθήσετε μια διάβαση τυφλών. Θα πέσετε είτε πάνω σε κανένα δέντρο, είτε σε κάποιο τραπέζι η πολύ χειρότερα σε κάποιο μηχανάκι. Μπορεί μάλιστα κάποιος να σκοτωθεί, αρκεί να αναλογιστούμε ότι πρόκειται για άτομο με προβλήματα όρασης. Στο εξωτερικό δεν γίνονται τέτοιες παραλείψεις» σημειώνει ο κος Αμοιρίδης, εξηγώντας παράλληλα πως τα τελευταία 20 χρόνια υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στην πόλη που έχουν βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία, εφιστά ωστόσο την προσοχή στους πολίτες της Ξάνθης ζητώντας τους να μην προχωρούν σε καταπατήσεις χώρων που έχουν κατασκευαστεί για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ.

«Είναι γεγονός πως δεν υπάρχει πρόσβαση για άτομα με κινητικά προβλήματα ούτε στα σούπερ μάρκετ, ούτε σε καταστήματα, ούτε στα καφέ της πόλης. Δεν είναι το πρόβλημα μόνο στα πεζοδρόμια. Και φυσικά η έλλειψη υποδομών δεν δυσχεραίνει μόνο τη δική μας καθημερινότητα αλλά και των επισκεπτών της πόλης μας» επισημαίνει ο ίδιος, εκτιμώντας πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουμε στη συνείδησή μας εμείς οι ίδιοι οι πολίτες. Η αστυνόμευση βοηθάει αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Υπάρχουν ράμπες και θέσεις σταθμεύσεις για άτομα με αναπηρία αλλά βλέπουμε ότι είναι κατειλημμένα απ’ άλλους. Πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε για ποίον λόγο έχουν κατασκευαστεί αυτά και ποιους εξυπηρετούν».

Το πρωί της Πέμπτης πανελλαδικά άτομα με αναπηρία πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας σε όλες σχεδόν τις πόλεις της χώρας, ενώ αντίστοιχη δράση έλαβε χώρα και στην Ξάνθη. «Είναι κατάντια αυτή της κοινωνίας να κόβει πενήντα ευρώ από ένα άτομο με αναπηρία που δεν έχει άλλο εισόδημα» τονίζει με νόημα ο κος Αμοιρίδης, για να συμπληρώσει πως «περιμένουμε ακόμη και έναν χρόνο για να περάσουμε από την επιτροπή και να μας εγκρίνει τα επιδόματα και αναλογιστείτε πως μέχρι να μας εγκρίνουν μας κόβουν το επίδομα. Πως θα ζήσουν αυτοί που δεν έχουν άλλη πηγή εσόδων;».

Κληθείς να σχολιάσει την έξαρση των “μαϊμού” αναπηρικών επιδομάτων ο κος Αμοιρίδης ξεκαθαρίζει πως «είμαστε κάθετα αντίθετοι στα μαϊμού επιδόματα και πρέπει άμεσα να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος όλων όσοι έχουν πραγματικό πρόβλημα. Εμείς καταθέσαμε υπόμνημα με τις προτάσεις μας και τα προβλήματά μας και περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη. Είμαστε σε εγρήγορση αλλά είναι γεγονός ότι ζούμε μια πολύ ρευστή κατάσταση. Όταν σου βάζουν τη θηλιά στο λαιμό δεν μπορείς να κάνεις και πολλά αλλά δεν μπορείς και να μην κάνεις τίποτα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.