Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Τι δείχνει ο «δείκτης φόβου» για την οικονομία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία, όπως αυτές αποτυπώνονται από τον «δείκτη φόβου» παρουσίασαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότης Μηταράκης και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΕΠΕ, Καθηγητής Νικόλαος Φίλιππας.

O κ. Φίλιππας αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις στην Ελληνική Οικονομία, οι οποίες αποτυπώνονται από μία σειρά από γνωστούς προπορευόμενους δείκτες (leading indicators), όπως είναι η πορεία του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου, το spread των δεκαετών ομολόγων, οι δείκτες οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και ο δείκτης φόβου του ΚΕΠΕ που υπολογίζεται με στοιχεία από την αγορά παραγώγων.
Πιο συγκεκριμένα:

* Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έφτασε στις 28/2/2014 σε νέα υψηλά επίπεδα 32 μηνών (από τον Ιούνιο του 2011) στις 1.310,41 μονάδες, παρουσιάζοντας απόδοση 175,09%, από το χαμηλό των 476,36 μονάδων στις 5/6/2012.

* Το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έφτασε σε επίπεδα προ μνημονίου (Μαρτίου 2010) στις 510 μονάδες βάσης, με την απόδοση των Ελληνικών δεκαετών να υποχωρεί στο 6,88%, όταν στις 31/5/2012 το spread είχε φτάσει- στο εξωπραγματικό επίπεδο για κράτος της Ευρωζώνης - 2.980,6 μονάδες βάσης. Η θεαματική με ίωση των spreads καθιστά εφικτή, περισσότερο παρά ποτέ, την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές.

* Ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECFIN) για την Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε στις 27/2/2014, έφτασε τις 94,8 μονάδες το Φεβρουάριο, στο υψηλότερο σημείο του από το Σεπτέμβριο του 2008. Επίσης, ο Ελληνικός δείκτης μεταποίησης PMI τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στις 51,2 μονάδες, σηματοδοτώντας την επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μετά από 53 μήνες (από τον Αύγουστο του 2009).

* Τέλος ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV για το δείκτη FTSE/X.A. Large Cap στις 28/02/2014 υποχώρησε στο 31,02%, από το επίπεδο του 32,32% που σημείωσε στο τέλος Ιανουαρίου, αντανακλώντας πλήρως τις θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τις ευνοϊκές προσδοκίες των επενδυτών στην αγορά παραγώγων. Ο μέσος όρος του δείκτη το Φεβρουάριο του 2014 προσέγγισε τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2008.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο δείκτης KEPE GRIV που περιγράφει την αβεβαιότητα και την εμπιστοσύνη των εγχώριων και ξένων επενδυτών στην Ελληνική Οικονομία, παρουσίασε σημαντική βελτίωση και πτώση 13,11% από τα τέλη Δεκεμβρίου 2013. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση τιμή του δείκτη για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο ήταν 31,25% και 32,66% αντίστοιχα, σταθερά χαμηλότερη του ιστορικού μέσου όρου του δείκτη (34,51%) και κοντά στα προ κρίσης χρέους επίπεδα του 2008. Η υψηλή συγκέντρωση των τιμών του δείκτη στα χαμηλά επίπεδα του 2008 δείχνει ότι οι επενδυτές θεωρούν ότι ο περιορισμός της αβεβαιότητας σχετικά με το ελληνικό χρηματιστήριο, και κατ’ επέκταση με την ελληνική οικονομία, λαμβάνει πλέον μόνιμο χαρακτήρα.

Η σημαντική μείωση του δείκτη “φόβου”, αλλά και η σταθεροποίηση του, αποτυπώνει τη θετική ψυχολογία των επενδυτών στην ελληνική αγορά παραγώγων και το γεγονός ότι προεξοφλούν τις θετικές εξελίξεις και τις προοπτικές για την ελληνική οικονομία. Η πορεία του δείκτη “φόβου” αντανακλά τη συνεχιζόμενη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και την εγχώρια αγορά, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί εφόσον διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα και συνεχιστούν με γοργό και αμείωτο ρυθμό οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.