Κυριακή, 13 Μαρτίου 2011

Απροστάτευτοι 60.000 ηλικιωμένοι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στον αέρα το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»

Χιλιάδες ηλικιωμένοι που δεν έχουν συγγενείς και σήμερα δέχονται φροντίδα από το «Βοήθεια στο Σπίτι» κινδυνεύουν να μείνουν εκτός προγράμματος, καθώς αλλάζουν οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στην προνοιακή αυτή δομή.

Πλέον δικαιούχοι θα είναι όσοι έχουν παιδιά, εγγόνια ή άλλα συγγενικά πρόσωπα που θα υποβάλλουν στους δήμους αιτήσεις, για λογαριασμό των ηλικιωμένων, με τη βασική προϋπόθεση να είναι άνεργοι.

Οι νέοι όροι, όπως αναφέρει σήμερα το Έθνος, έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς περιθώρια τροποποίησης, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση δημάρχων οι οποίοι κάνουν λόγο για «αντικοινωνικές» και «αυστηρές» προϋποθέσεις που αφήνουν εκτός προγράμματος χιλιάδες ηλικιωμένους.

Ειδικότερα, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν μόνο όσοι έχουν κάποιο συγγενικό πρόσωπο άνεργο. Στα άτομα αυτά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, θα δίνεται από τον ΟΑΕΔ κουπόνι ώστε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» να παρέχει τις υπηρεσίες του στους ηλικιωμένους. Όσοι δεν έχουν συγγενείς ή δεν έχουν άνεργο στην οικογένεια, μένουν εκτός προγράμματος.

Οι δήμαρχοι, μετά την εξέλιξη αυτή, κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου» ότι το πρόγραμμα οδηγείται σε λουκέτο εξαιτίας της μείωσης της χρηματοδότησης από κοινοτικούς πόρους, καθώς και των νέων όρων που απαιτούνται για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Η προνοιακή δομή το 2011 θα εξυπηρετεί μόλις 30.000-33.000 ηλικιωμένους από 90.000 που φροντίζει σήμερα. Η παράταση του προγράμματος για έναν χρόνο, όπως τονίζουν οι αιρετοί, δεν εξασφαλίζει τη συνέχειά του, αντίθετα οδηγεί στη δραματική συρρίκνωσή του.

Για τον λόγο αυτό η ΚΕΔΚΕ με υπόμνημά της, που απέστειλε στην ηγεσία του υπουργείο Εργασίας, ζητεί ο αριθμός των ωφελούμενων να ανέβει στις 50.000 και παράλληλα να έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσοι είναι μόνοι χωρίς να έχουν κανέναν να τους εξυπηρετήσει.

Επίσης ζητεί ληφθεί μέριμνα και για τους ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται από την οικονομική κρίση.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.