Σάββατο, 12 Μαρτίου 2011

Γερνάμε όπως οι πίθηκοι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Το μοτίβο της γήρανσης των ανθρώπων δεν διαφέρει και πολύ από εκείνο των υπολοίπων πρωτευόντων ειδώνΓερνάμε όπως οι πίθηκοι
Άνρθωποι και πίθηκοι εμφανίζουν το ίδιο μοτίβο γήρανσης και μάλιστα τόσο σε εμάς όσο και στους «συγγενείς» μας τα θηλυκά ζουν περισσότερο από τα αρσενικά

Ουάσιγκτον Το μοτίβο της γήρανσης των ανθρώπων δεν διαφέρει και πολύ από εκείνο των υπολοίπων πρωτευόντων ειδών όπως οι χιμπαντζήδες και οι μπαμπουίνοι, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ερευνητική ομάδα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αϊόβα με επικεφαλής τη δρα Αν Μπρονικόφσκι μελέτησε στοιχεία που κάλυπταν δεκαετίες και αφορούσαν το μοτίβο γήρανσης των στενών «συγγενών» μας. Τα στοιχεία αυτά συγκρίθηκαν με στατιστικές σχετικά με τη γήρανση και το προσδόκιμο ζωής των σύγχρονων Αμερικανών. Ως γήρανση ορίστηκε ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου από φυσικά αίτια με την πάροδο του χρόνου.

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν πως με δεδομένο ότι ο άνθρωπος έχει μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σε σύγκριση με άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά, γερνά και διαφορετικά από αυτά. Ωστόσο η νέα μελέτη απέδειξε το αντίθετο.

Το βασικό μοτίβο που εντόπισαν οι ειδικοί τόσο στον άνθρωπο όσο και στα «εξαδέλφια» του είναι ο σχετικά υψηλός κίνδυνος θανάτου σε βρεφική ηλικία, ο χαμηλός κίνδυνος θανάτου στα νεανικά χρόνια και η σημαντική αύξηση του κινδύνου θανάτου σε μεγαλύτερη ηλικία. Επιπλέον τόσο στους ανθρώπους όσο και στους πιθήκους τα θηλυκά ζουν περισσότερο από τα αρσενικά.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Science» «το μοτίβο γήρανσης των ανθρώπων δεν είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο των άλλων πρωτευόντων ειδών, παρότι τα πρωτεύοντα θηλαστικά που ζουν στο φυσικό περιβάλλον τους εκτίθενται σε κινδύνους που απειλούν τη ζωή τους στους οποίους δεν εκτίθεται ο άνθρωπος».
Η συνεργασία σώζει τους άνδρες

Η μόνη εξαίρεση στο γενικό μοτίβο της γήρανσης ήταν ένα είδος μεγαλόσωμου πιθήκου της Βραζιλίας που ονομάζεται πίθηκος miriqui. Στο συγκεκριμένο είδος αρσενικά και θηλυκά έχουν παρόμοιο προσδόκιμο ζωής. Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, οι αρσενικοί πίθηκοι miriqui σε αντίθεση με τα αρσενικά άλλων ειδών πρωτευόντων θηλαστικών δεν ανταγωνίζονται για τα θηλυκά αλλά συνεργάζονται για να καταφέρουν να τα κατακτήσουν. Σύμφωνα με τους ερευνητές στα υπόλοιπα είδη πρωτευόντων θηλαστικών τα αρσενικά πεθαίνουν νωρίτερα από τα θηλυκά εξαιτίας του στρες και του ανταγωνισμού για την …πολιορκία τους.

Η νέα μελέτη εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην καλύτερη κατανόηση της γήρανσης στον άνθρωπο με δεδομένο ότι αποδεικνύεται ολοένα και περισσότερο πόσα πολλά μοιραζόμαστε σε ό,τι αφορά τη φυσιολογία μας με τα υπόλοιπα πρωτεύοντα θηλαστικά. 

Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.