Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Ντόρος για το «Μπέκαμ τεστ»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Στην αγορά κιτ γενετικών εξετάσεων για σούπερ αθλητές



Ντόρος για το «Μπέκαμ τεστ»
Σε αυτήν τη φωτογραφία που ελήφθη στις 4 Μαρτίου του 2011 η 10χρονη Ελίζαμπεθ Μάρστον παίζει ποδόσφαιρο με τον πατέρα της Μπράντλι στο προαύλιο του σχολείου της στο Μπάουντιφουλ της Γιούτα. Ο Μπράντλι αγόρασε πέρυσι ένα γενετικό τεστ το οποίο έδειξε ότι η κόρη του φέρει μια ....άκρως αθλητική παραλλαγή ενός γονιδίου που υπόσχεται μεγάλες επιδόσεις. (AP Photo/George Frey)

Ουάσιγκτον Το καμάρι σας έχει γεννηθεί για να γίνει ο επόμενος Μπέκαμ; Ορισμένες εταιρείες ισχυρίζονται ότι η απάντηση στο ερώτημα κρύβεται μέσα σε κιτ γενετικών εξετάσεων τα οποία κοστίζουν λιγότερο από 150 ευρώ και αποστέλλονται ταχυδρομικώς στο σπίτι. Σύμφωνα με τους υπευθύνους αυτών των εταιρειών στα γονίδια κρύβεται ο πρωταθλητής και μια γενετική εξέταση μπορεί να το αποδείξει.

Ορισμένοι γονείς που έχουν αγοράσει τα αμφιλεγόμενα τεστ υποστηρίζουν ότι αυτά έχουν βοηθήσει τα παιδιά τους να στραφούν προς αθλήματα στα οποία εμφανίζουν καλές επιδόσεις. Ωστόσο αντιδρώντες γιατροί και ειδικοί σε θέματα ηθικής σημειώνουν ότι τέτοιου είδους εξετάσεις αποσκοπούν στο κέρδος στερώντας από πολλά παιδιά την ευκαιρία να ασχοληθούν με μια αθλητική δραστηριότητα την οποία αγαπούν.

Σε σχόλιο που δημοσιεύεται σχετικά με το θέμα στο επιστημονικό έντυπο του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου σημειώνεται ότι η λογική του «η νίκη μόνο μετράει», έχει αντίκτυπο στα παιδιά τα οποία πιέζονται κοινωνικώς και τελικώς δεν διαλέγουν ένα άθλημα της αρεσκείας τους.

Τα «αθλητικά» γονίδια 
Τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπιστεί αρκετά γονίδια τα οποία παίζουν πιθανώς ρόλο σε ό,τι αφορά τη δύναμη, την ταχύτητα ή άλλες πτυχές της αθλητικής απόδοσης. Ωστόσο υπάρχουν εκατοντάδες άλλα γονίδια τα οποία δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί, ενώ παράλληλα και άλλα χαρακτηριστικά πλην των γενετικών όπως οι διαφορετικές εμπειρίες προσδιορίζουν τελικώς πόσο καλός θα είναι κάποιος σε ένα άθλημα, όπως αναφέρει η δρΆλισον Μπρουκς, παιδίατρος και ειδικός στην Αθλητιατρική στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στο Μάντισον.

Η δρ Μπρουκς με την συνάδελφό της δρα Μπεθ Ταρίνι από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έγραψαν το σχόλιο στο επιστημονικό περιοδικό προκειμένου να επιστήσουν την προσοχή των γονέων.

Τεστ στο Διαδίκτυο 
Κάποιες εταιρείες πωλούν τα γενετικά τεστ που «δείχνουν τους μεγάλους αθλητές» μέσω του Διαδικτύου. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα τεστ αυτά αφορούν και γονίδια τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με τις αθλητικές επιδόσεις, σημειώνουν οι δύο ειδικοί.

Μπορεί οι επιστήμονες να είναι άκρως επιφυλακτικοί απέναντι στη νέα «μόδα», ωστόσο ορισμένοι γονείς φαίνεται ότι έχουν πειστεί από τους ισχυρισμούς των εταιρειών. Τέτοιο είναι το παράδειγμα του Μπράντλι Μάρστον από το Μπάουντιφουλ της Γιούτα ο οποίος πέρυσι αγόρασε μέσω του Διαδικτύου ένα κιτ για την 10χρονη σήμερα κόρη τουΕλίζαμπεθ.

Η Ελίζαμπεθ είχε δείξει ήδη κλίση στο ποδόσφαιρο και ο πατέρας της ήθελε να γνωρίζει εάν έφερε μια παραλλαγή του γονιδίου ΑCTN3 η οποία επηρέαζει την παραγωγή μιας πρωτεϊνης που εμπλέκεται στη μυϊκή δραστηριότητα. Η παραλλαγή αυτή χαρίζει στο άτομο «εκρήξεις» δύναμης οι οποίες είναι απαραίτητες στους αγώνες ταχύτητας αλλά και στην άρση βαρών.

Το συγκεκριμένο τεστ που κοστίζει περί τα 122 ευρώ αναπτύχθηκε από μια αυστραλιανή εταιρεία, την Atlas Sports Genetics. Ο πελάτης λαμβάνει δείγμα σάλιου από την παρειά το οποίο και στέλνει στα γραφεία της εταιρείας στο Κολοράντο. Τα αποτελέσματα εξάγονται λίγες ημέρες αργότερα.

Το τεστ έδειξε ότι η Ελίζαμπεθ διαθέτει μια παραλλαγή του γονιδίου ACTN3 που χαρίζει μεγάλη ταχύτητα. Τα αποτελέσματα αυτά χαροποίησαν τον πατέρα της ο οποίος ελπίζει ότι το γενετικό υπόβαθρο της κόρης του θα της χαρίσει στο μέλλον μια θέση μεταξύ των αθλητών κορυφής ή έστω μια υποτροφία σε αθλητικό κολέγιο. Δεν ξέρουμε εάν εξίσου χαρούμενη είναι και η Ελίζαμπεθ…


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.