Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Νέα ινσουλίνη για λιγότερα ...τσιμπήματα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Το πειραματικό φάρμακο χορηγείται τρεις φορές την εβδομάδα



Νέα ινσουλίνη για λιγότερα ...τσιμπήματα
Μόλις τρεις ενέσεις την εβδομάδα μιας νέας ινσουλίνης φαίνεται να είναι αποτελεσματικές στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος

Λονδίνο

Ισως σύντομα οι καθημερινές ενέσεις αποτελέσουν παρελθόν για τους διαβητικούς. Αυτό υπόσχεται μια νέα ινσουλίνη με δράση μακράς διαρκείας που ονομάζεται degludec. Όπως έδειξε μια νέα μελέτη η ενέσιμη αυτή ινσουλίνη που χορηγείται μόλις τρεις φορές την εβδομάδα είναι εξίσου αποτελεσματική με τις καθημερινές ενέσεις για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Σήμερα ένας στους τρεις ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 χρειάζεται να λαμβάνει ενέσεις της ορμόνης τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που δεν συμμορφώνονται με αυτό το «βαρύ» πρόγραμμα.

Ειδικοί της Κλινικής Mayo στο Ρότσεστερ των ΗΠΑ αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» ότι είναι πιθανό πολλοί από αυτούς τους ασθενείς να παραμείνουν πιστοί στη θεραπεία τους εάν μειωθεί ο αριθμός των ενέσεων στον οποίον υποβάλλονται μέσα στην εβδομάδα. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι «η χορήγηση δόσεων ινσουλίνης τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να προκαλέσει λιγότερα προβλήματα στην καθημερινότητα των ασθενών». 
Η νέα δοκιμή που διήρκεσε 16 εβδομάδες περιελάμβανε 245 άτομα με διαβήτη τύπου 2 τα οποία δεν είχαν λάβει προηγουμένως ινσουλίνη. Στη δοκιμή συμμετείχαν συνολικά 28 κέντρα από τέσσερις χώρες. Τα δύο τρίτα των ασθενών έλαβαν την ινσουλίνη degludec μια φορά την ημέρα ή τρεις φορές την εβδομάδα. Οι υπόλοιποι ασθενείς υποβάλλονταν σε καθημερινές ενέσεις μιας ευρέως διαδεδομένης ινσουλίνης, της glargine. Στο σύνολό τους οι συμμετέχοντες έλαβαν ινσουλίνη σε συνδυασμό με τη συμβατική φαρμακευτική θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2, τη μετφορμίνη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα και στις τρεις ομάδες επετεύχθη παρόμοιος έλεγχος των επιπέδων σακχάρου παρότι κάποιοι ασθενείς λάμβαναν ινσουλίνη μόνο τρεις φορές την εβδομάδα. Η ινσουλίνη degludec φάνηκε ωστόσο να κερδίζει στα σημεία σε ό,τι αφορούσε τη μείωση των υπογλυκαιμικών κρίσεων. Τα καλύτερα αποτελέσματα εμφανίστηκαν πάντως σε ό,τι αφορούσε τη λήψη καθημερινών ενέσεων της degludec.

Η παρασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου Novo Nordisk ελπίζει ότι θα κάνει αίτηση για έγκριση κυκλοφορίας του στην αγορά το 2013. 


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.