Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Κινηματογραφικοί ήρωες που βασίζονται σε πραγματικά πρόσωπα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι άνθρωποι πίσω από τους διάσημους χαρακτήρες.

Όταν η ζωή ενός ανθρώπου ξεπερνάει κάθε φαντασία, τότε συναντούμε κάποιους από τους χαρακτήρες της παρακάτω λίστας που εμπνέουν συγγραφείς καθώς και τους δημιουργούς της έβδομης τέχνης.

Πρόκειται για ανθρώπους που οι περιπέτειές τους δημιούργησαν κινηματογραφικές επιτυχίες και οι ιστορίες τους έγιναν γνωστές κυρίως μέσω της μεγάλης οθόνης.

Δείτε περιπτώσεις χαρακτήρων του κινηματογράφου που βασίζονται σε πραγματικά πρόσωπα…

Ο Πληροφοριοδότης - James «Whitey» Bulger



Ο ρόλος του Jack Nicholson στην ταινία «Ο Πληροφοριοδότης» 2006 ήταν βασισμένος στον James «Whitey» Bulger.

Στην ταινία του Scorsese, που αποτελεί αμερικάνικο ριμέικ της ταινίας του 2002 «Infernal Affairs», από το Χονγκ Κονγκ, ο Frank Costello, τον οποίο υποδύεται ο Τζακ Νίκολσον, είναι ένας ισχυρός Ιρλανδός μαφιόζος, αρχηγός του υπόκοσμου της Βοστόνης.

Το όνομα του James «Whitey» Bulger μπορεί να μην σας λέει πολλά, αλλά η ιστορία του περιγράφεται κατά κάποιο τρόπο και από τον… Jack Nicholson.

Ο ιρλανδικής καταγωγής James «Whitey» Bulger κατάφερε να δημιουργήσει ένα υπερβολικά δραστήριο δίκτυο παρανομίας στη Βοστόνη τη δεκαετία του 1980 με τη σημαντική βοήθεια και προστασία του γερουσιαστή αδελφού του, αλλά και ενός κυβερνητικού πράκτορα.



Το 1974, ο Bulger άρχισε να συνεργάζεται με το FBI ως πληροφοριοδότης. Την υπόθεσή του ανέλαβε ο πράκτορας Τζον Κόνολι, που καταγόταν από τη νότια Βοστόνη και έπεισε τον Bulger να συνεργαστεί με την ομοσπονδιακή αστυνομία ενάντια στην ιταλική μαφία. To FBI ήθελε να διαλύσει την ιταλική μαφία και ζητούσε πληροφορίες τις οποίες έδινε, αφού οι Ιταλοί ήταν και οι βασικοί του αντίπαλοι.

Ταυτόχρονα, ο αστυνομικός Κόνολι λειτουργούσε και ως δικός του πληροφοριοδότης. Οι εγκληματικές δραστηριότητες του Bulger είχαν να κάνουν με συμβόλαια θανάτου, τοκογλυφία και τζόγο μέχρι ναρκωτικά και προστασία.

Ακόμη, στην ταινία «Ανίερη Συμμαχία» (2015) ο Johnny Depp ενσαρκώνει James Bulger, σε μια ταινία βασισμένη στην αληθινή ιστορία του αρχιγκάνγκστερ που σκηνοθετήθηκε από τον Scott Cooper.

Τζέιμς Μποντ - Sidney Reilly



Πολλά στοιχεία από την προσωπικότητά του Sidney Reilly (1874 - 1925) χρησιμοποίησε ο Ian Fleming για να διαμορφώσει τον μυθιστορηματικό του ήρωα Τζέιμς Μποντ ή πράκτορα 007. Γνωστός και ως «Άσσος των Κατασκόπων», ο Reilly προσέφερε τις υπηρεσίες του σε τουλάχιστον τρία κράτη, κυρίως, όμως, στη Μεγάλη Βρετανία.

Γεννήθηκε στην Οδησσό της Ρωσίας το 1873 και άφησε την τελευταία του πνοή την 5η Νοέμβρη του 1925 από σοβιετική σφαίρα σε δάσος κοντά στη Μόσχα. Ο Ρώσος κατάσκοπος μιλούσε άπταιστα επτά ξένες γλώσσες, γεγονός που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη στρατολόγησή του από τη βρετανική μυστική υπηρεσία.

Στις αναρίθμητες περιπέτειές του στην κατασκοπική του καριέρα περιλαμβάνεται και μια αποστολή το 1905 στη Γαλλία για τα πετρέλαια της Περσίας και του Ιράκ. Τότε, μεταμφιεσμένος σε παπά, ανέβηκε ως φιλοξενούμενος στο γιοτ του Ροτσίλντ στην Κυανή Ακτή και έπεισε τον άγγλο επιχειρηματία Γουίλιαμ Νοξ Ντ' Αρσί, που είχε τα δικαιώματα εξόρυξης πετρελαίου στις ανωτέρω περιοχές, να τα πουλήσει στη Βρετανία, προς μεγάλη απογοήτευση των Γάλλων.


Με το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Sidney Reilly μετακινήθηκε από τη Βρετανία στη Ρωσία με αποστολή την προμήθεια όπλων στους συμμάχους της Βρετανίας. Λέγεται, μάλιστα, ότι το 1918 η ΜΙ6 τον έστειλε στη Ρωσία με σκοπό τη δολοφονία του Λένιν και την οργάνωση αντεπαναστατικού κινήματος.

Ο Reilly που τελικά παγιδεύτηκε από σοβιετικούς πράκτορες το 1925 και εκτελέστηκε στη Μόσχα, αγαπούσε την καλή ζωή, τον τζόγο και ήταν λάτρης του ωραίου φύλου.

Αυτός που διηγήθηκε στον Ian Fleming αμέτρητες ιστορίες για τον «Άσσο των Κατασκόπων» ήταν ο κοινός τους φίλος και δημοσιογράφος σερ Ρόμπερτ Μπρους Λόκχαρτ.
Ζορό - Joaquin Murrieta



Ο Ζορό πρωτοπαρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό σε κόμικ το 1919 από τον Johnston McCulley. Πρόκειται για την ιστορία του μασκοφόρου καβαλάρη που παλεύει κατά της αδικίας στην Καλιφόρνια. Το όνομά πίσω από τη μάσκα είναι Ντον Ντιέγκο ντε λα Βέγκα, ο οποίος με το μαστίγιο στο χέρι μάχεται κατά της καταπίεσης που έχουν φέρει οι ισπανοί κυβερνήτες του Λος Άντζελες.

Αυτό όμως που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι ο Ζορό υπήρχε στα αλήθεια και άκουγε στο όνομα Joaquin Murrieta.

Ο γνωστός και ως «Μεξικανός Ρομπέν των Δασών» γεννήθηκε το 1829 και, μαζί με τη συμμορία του, εκδικήθηκε τους αμερικανούς ανθρακωρύχους που σκότωσαν την οικογένειά του και πραγματοποίησε ληστείες τραπεζών. Ο θρύλος λέει ότι με τα χρήματα από τις ληστείες βοηθούσε ανθρώπους της California που είχαν ανάγκη.

Όλα αυτά ενοχλούσαν τον κυβερνήτη της περιοχής, ο οποίος φρόντισε να πέσει Murrieta στα χέρια της χωροφυλακής και να τον σκοτώσει το 1853.



Αυτό όμως που δεν κατάφερε να ελέγξει ήταν το να γίνει θρύλος και γνωστός ως υπερασπιστής των φτωχών. Οι Rangers που τον σκότωσαν τοποθέτησαν το κεφάλι του Murrieta σε ένα μεγάλο δοχείο γεμάτο με κονιάκ.
Ο Ταξιτζής – Arthur Bremer



Στη συγκλονιστική ταινία του Martin Scorsese «Ο Ταξιτζής» (1976) βλέπουμε τον πρωταγωνιστή Travis Bickle, έναν βετεράνο του Βιετνάμ με εμμονή με τα όπλα, να δουλεύει ως ταξιτζής στη Νέα Υόρκη και να θεωρεί τον εαυτό του άγγελο και εξολοθρευτή.

Ο σεναριογράφος Paul Schrader, πήρε την έμπνευση για τη συγγραφή του σεναρίου από το ημερολόγιο του Arthur Bremer, που πυροβόλησε τον George Wallace, υποψήφιο για τις Προεδρικές Εκλογές του 1972 στις ΗΠΑ, αφήνοντάς τον παράλυτο από τη μέση και κάτω.

Ο Arthur Bremer, όπως ο Bickle, ήταν ένας μοναχικός άνθρωπος, ψυχικά διαταραγμένος που ένιωθε αποξενωμένος από την κοινωνία. Επιπλέον, κρατούσε ημερολόγιο στο οποίο περιέγραφε και τα σχέδια δολοφονίας του Richard Nixon και του George Wallace.

Ο Bremer, σαν τον Bickle, είχε σαμποτάρει μόνος του και ένα πρώτο ραντεβού με μια κοπέλα μιλώντας της συνέχεια για σεξ και δείχνοντάς της εικόνες πορνό. Αργότερα, ξύρισε το κεφάλι του και παρακολουθούσε στενά την συγκεκριμένη γυναίκα.



Ωστόσο, στην περίπτωση του «Ταξιτζή» δεν μιμήθηκε μόνο η τέχνη τη ζωή αλλά έγινε και το ανάποδο!

Ο John Hinckley Jr. έπαθε εμμονή με την Jodie Foster αφού είδε την ταινία «Ο Ταξιτζής» αρκετές φορές και την παρακολουθούσε στενά αποστέλλοντάς της ερωτικά γράμματά στο ταχυδρομείο του Πανεπιστημίου της. Στις 30 Μαρτίου 1981 ο Hinckley προσπάθησε να δολοφονήσει τον τότε Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ronald Reagan, πυροβολώντας και τραυματίζοντας τον Reagan και τρεις άλλους. Ισχυρίστηκε ότι έκανε αυτήν την απόπειρα για να εντυπωσιάσει την Foster.
Dirty Harry και Bullitt - Dave Toschi



Ο Dave Toschi είναι ένας πρώην ντετέκτιβ από το Αστυνομικό Τμήμα του Σαν Φρανσίσκο και υπεύθυνος για την έρευνα στη διαβόητη υπόθεση του Zodiac Killer, που αποτέλεσε και έμπνευση για τον χαρακτήρα του «Βρώμικου» Χάρι, τον οποίο ενσάρκωσε ο Κλιντ Ίστγουντ.

Πάντως, σε αντίθεση με το σενάριο της ταινίας, ο Toschi στην πραγματικότητα δεν συνέλαβε ποτέ τον δολοφόνο και η υπόθεση Zodiac παραμένει άλυτη μέχρι σήμερα.



Επιπλέον, ο σεναριογράφος του Dirty Harry John Milius αποκάλυψε πως δεν «ανήκει όλη η φιγούρα του επιθεωρητή στον Dave Toschi», αφού εμπνεύστηκε και από έναν άλλον αστυνομικό, έναν φίλο του από το Long Beach, του οποίου το όνομα δεν είναι γνωστό.

Μάλιστα, ο Dave Toschi ενέπνευσε και τον Steve McQueen για τον χαρακτήρα στην ταινία «Bullitt» (1968). Ακόμη, ο 84χρονος σήμερα Dave το 2007 έδωσε τις πολύτιμες συμβουλές του στους παραγωγούς της ταινίας Zodiac.

Severus Snape - John Nettleship



Στις 14 Ιανουαρίου έφυγε από τη ζωή ο Alan Rickman, ο ηθοποιός που ενσάρκωσε τον Severus Snape στις κινηματογραφικές περιπέτειες του πασίγνωστου μάγου Χάρι Πότερ.

Σε μια τέτοια ιστορία με μάγους θα περίμενε κανείς ότι δεν υπάρχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, ωστόσο, ο καθηγητής Snape βασίζεται στον πραγματικό άνθρωπο John Nettleship. Πρόκειται για τον καθηγητή Χημείας της J. K. Rowling, συγγραφέως των περιπετειών του Χάρι Πότερ.

Επιπλέον, η μητέρα της J. K. Rowling εργαζόταν ως βοηθός του καθηγητή Nettleship, ο οποίος θα ξαφνιάστηκε αρκετά όταν έμαθε από τα μυθιστορήματα ή τις… ταινίες ότι ο Severus Snape ήταν ερωτευμένος με τη μητέρα του Χάρι Πότερ. Ο καθηγητής John Nettleship έφυγε από τη ζωή το 2011.



Σύμφωνα με το walesonline.co.uk, ο καθηγητής είχε δηλώσει: «Πολλοί πρώην μαθητές μου αναγνωρίζουν τον αληθινό χαρακτήρα όταν βλέπουν την ταινία και έρχονται και μου λένε "Κύριε, σας είδαμε στην ταινία". Οι συγγραφείς στηρίζονται στις εμπειρίες τους, με αποτέλεσμα οι χαρακτήρες σε κάποιο βαθμό να βασίζονται στους ανθρώπους που έχουν γνωρίσει». Πάντως, μπορεί η φιγούρα του καθηγητή Nettleship να ενέπνευσε την επιτυχημένη συγγραφέα, ωστόσο δεν φαίνεται και πολύ πιθανό η ίδια η ζωή του καθηγητή να σχετίζεται με τις περιπέτειες του Severus Snape..


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.