Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Διαμαρτυρία για τη διακοπή της μεταφοράς των μαθητών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Διαδήλωση την Πέμπτη από τους δήμους Ανατολικής Αττικής.

Σε διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών, θα προχωρήσουν την Πέμπτη, στις 11.30 το πρωί, οι Δήμοι της Ανατολικής Αττικής, διαμαρτυρόμενοι για τη διακοπή της μεταφοράς των μαθητών. Στη διαδήλωση θα συμμετάσχουν οι Δήμοι Σαρωνικού, Λαυρεωτικής, Μαρκοπούλου, Μεσογαίας, Κρωπίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας-Πικερμίου, Σπάτων-Αρτέμιδος και Μαραθώνα.

Όπως υποστήριξαν οι δήμοι, το πρόβλημα με τη μεταφορά των μαθητών δημιουργήθηκε όταν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αρνήθηκε να εκδώσει εντάλματα για την πληρωμή των οφειλών της προηγούμενης χρονιάς, εάν δεν προηγείτο έκπτωση 20% επί των συμβάσεων που είχαν υπογραφεί μεταξύ των μεταφορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αν και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, με απόφασή του στις 11 Σεπτεμβρίου, αποφάσισε να δώσει 3 εκατ. ευρώ από πόρους της Περιφέρειας, προκειμένου να βρεθεί λύση, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πάλι αρνήθηκε να εκδώσει εντάλματα για τις παλαιές οφειλές και οι μεταφορείς σταμάτησαν να εκτελούν δρομολόγια σε πολλές περιοχές της χώρας.

Μετά από αυτό, ένα μήνα σχεδόν αργότερα, στις 3 Οκτωβρίου, οι Περιφέρειες υπαναχώρησαν της αρχικής δέσμευσής τους απέναντι στον υπ. Εσωτερικών (27 Αυγούστου) να αναλάβουν για φέτος τη μεταφορά των 200.000 μαθητών, αφού οι Δήμοι λόγω των περικοπών αδυνατούσαν να ανταποκριθούν σ’ αυτή την υποχρέωση.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ακολούθησε επιστολή του υπ. Εσωτερικών, μέσω του τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, με την οποία ζητούσε από τους Περιφερειάρχες να αποστείλουν απολογιστικά στοιχεία του πραγματικού κόστους -όπως τονιζόταν- μεταφοράς των μαθητών την περίοδο 1-9-2011 έως και 30-6-2012.

Οι δήμαρχοι της Ανατολικής Αττικής στην κοινή τους ανακοίνωση, αναφέρουν ότι «το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί οφείλεται αποκλειστικά στην κυβέρνηση που δεν προχωρά στην πληρωμή των παλαιών οφειλών προς τους μεταφορείς για το προηγούμενο σχολικό έτος και ουσιαστικά έχει κηρύξει στάση πληρωμών», και σημειώνουν ότι «το κράτος χρωστά στην αιρετή Περιφέρεια Αττικής περίπου 18 εκατ. ευρώ».

Το ψήφισμα διαμαρτυρίας, που υπογράφουν οι 10 δήμαρχοι, αναφέρεται «στην εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εξαιτίας των μεγάλων περικοπών της κυβέρνησης που αγγίζουν το 50%, των μεγάλων ελλείψεων στα σχολεία και κυρίως του τεράστιου προβλήματος που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες με τη διακοπή των σχολικών μεταφορών, πρόβλημα που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ολόκληρη τη σχολική χρονιά για χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα».

Οι δήμαρχοι «εκφράζουν τη δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση των γονέων, των μαθητών αλλά και όλων των πολιτών που θα αναγκασθούν να επωμισθούν ένα ακόμη δυσβάστακτο βάρος, ένα βάρος που η Πολιτεία έχει την απόλυτη ευθύνη να αναλάβει». Γι’ αυτό αποφάσισαν, όπως τονίζουν, «να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για την προσπάθεια της κυβέρνησης να μετακυλήσει το κόστος της εκπαίδευσης και της μεταφοράς των μαθητών επιβαρύνοντας οικονομικά τους γονείς». Καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν δυναμικά στη διαμαρτυρία και, μάλιστα, σε κάποιους Δήμους θα διατεθούν και λεωφορεία για τη μεταφορά τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.