Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Δικαιώθηκε λίγο πριν πεθάνει

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Βαριά ασθενής χαρακτηρίστηκε «λαθρομετανάστης» κι έμεινε άδικα στη φυλακή.

Δικαιώθηκε πανηγυρικά από το Εφετείο, αλλά δεν κατάφερε να χαρεί ούτε μια στιγμή ελευθερίας, μέχρι που έχασε και την ίδια του τη ζωή. Η αποφυλάκισή του παρέμεινε κενό γράμμα, καθώς μετά την ομόφωνη τελεσίδικη αθώωσή του, κι αφού είχε παραμείνει πάνω από έναν χρόνο στη φυλακή, εκτίοντας -άδικη όπως αποδείχθηκε- πρωτόδικη καταδίκη, παρέμεινε… φρουρούμενος στο δημόσιο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν. Κι αυτό γιατί από λάθος της αρμόδιας υπηρεσίας χαρακτηρίστηκε «λαθρομετανάστης» κι έπρεπε να απελαθεί από τη χώρα.

Η υγεία του, που είχε κλονιστεί επικίνδυνα από τη «φιλοξενία» του στις φυλακές Κορυδαλλού, οι οποίες στερούνται μόνιμο γιατρό, επιδεινώθηκε κι άλλο, με αποτέλεσμα να χρήζει άμεσης χειρουργικής επέμβασης. Παρότι όμως μεταφέρθηκε στο χειρουργικό τμήμα, η επέμβαση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ στο δημόσιο νοσοκομείο, λόγω των «ιδιαίτερων» συνθηκών κράτησής του. Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», όπως αναφέρεται στη σχετική έγγραφη διάγνωση χειρουργού, «λόγω της χρονιότητας της νόσου του συνίσταται κολεκτομή, λόγω όμως της ιδιαιτερότητας των συνθηκών διαβίωσης του ασθενούς (κρατούμενος λαθρομετανάστης) η χειρουργική επέμβαση δεν κρίνεται ιδανικός χειρισμός στην παρούσα στιγμή».

Όταν το λάθος «θεραπεύτηκε» κι ο άνθρωπος έπαψε να θεωρείται «λαθρομετανάστης» -8 ημέρες μετά την παρέμβαση του συνηγόρου του- αφέθηκε να πάει σε κλινική της επιλογής του, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά. Πέθανε 4 ημέρες μετά το χειρουργείο του, αθώος και ελεύθερος, χωρίς να έχει επιστρέψει ούτε μια ημέρα στο σπίτι του και στην οικογένειά του.

«Η υπόθεση και ο θάνατος του Christian Dante θέτει αμείλικτα ερωτήματα για το κράτος δικαίου εν καιρώ μνημονίων, αναδεικνύει την επικινδυνότητα της γραφειοκρατίας και αποτυπώνει με τον πιο μακάβριο τρόπο την κατάσταση των ελληνικών φυλακών», σχολίασε ο συνήγορος του άτυχου άνδρα, Μιχάλης Καλογήρου.

Όπως ανέφερε ακόμη στην εφημερίδα, οι συγγενείς του Dante θα προβούν σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες για τη μετά θάνατον δικαίωσή του και για την ανάδειξη των νοσηρών συνθηκών κράτησης που εκθέτουν την κατ’ επανάληψη καταδικασθείσα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο χώρα μας. Φέρονται αποφασισμένοι να στραφούν και κατά των υπεύθυνων του νοσοκομείου που δεν τον χειρούργησαν επειδή ήταν κρατούμενος-λαθρομετανάστης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.