Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Μισός αιώνας χωρίς την Πιαφ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με μια ζωή σαν παραμύθι, το "μικρό σπουργιτάκι" που τραγουδούσε στους δρόμους της Πιγκάλ κατάφερε να λάμψει στις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου.

H Εντίθ Πιάφ (Édith Piaf) γεννήθηκε στο Παρίσι στις 19 Δεκεμβρίου 1915 και έφυγε στις 11 Οκτωβρίου 1963. Το πραγματικό της όνομα ήταν Εντίθ Τζοβάνα Γκασιόν (Édith Giovanna Gassion). Τα τραγούδια που έγραψε κι ερμήνευσε είναι δεκάδες αλλά ακόμα και σήμερα τραγουδάμε το La vie en rose (1946) και το Non, je ne regrette rien (1960) που εκτόξευσαν τη φήμη της σε όλο τον κόσμο και την ανέδειξαν στην πιο δημοφιλή τραγουδίστρια της Γαλλίας. Δείτε την εδώ να τραγουδά το La vie en rose.

Ο πατέρας της, Λουί Αλφόνς Γκασσιόν, ήταν ακροβάτης του δρόμου και η μητέρα της, Ανιτά Μεγιάρ ήταν λυρική τραγουδίστρια, γνωστή με το ψευδώνυμο Line Marsa. Πέρασε τα παιδικά της χρόνια ταξιδεύοντας σε όλη τη Γαλλία με τον πατέρα της στις περιοδείες που έκανε με το τσίρκο. Στα δέκα της η Εντίθ άρχισε να τραγουδάει στους δρόμους.



Τον πρώτο έρωτα της ζωής της τον έζησε στα 17 της με τον Λουί Ντυπόν και μαζί αποκτούν ένα κοριτσάκι. Ένα χρόνο μετά όμως, το κοριτσάκι πεθαίνει από μηνιγγίτιδα. Εκείνη συνεχίζει να τραγουδά στους δρόμους της Πιγκάλ, όπου και γνωρίζει τον Λουί Λεπλέ, διευθυντή ενός κομψού παρισινού καμπαρέ στα Ηλύσια Πεδία. Μαγεμένος από τη φωνή της υπογράφει συμβόλαιο μαζί της και τη βαφτίζει «Môme Piaf» (μικρό σπουργίτι).

Η ζωή της στη συνέχεια είναι γεμάτη πάθη, εραστές που πεθαίνουν πνίγοντάς την στη θλίψη, καταχρήσεις και τεράστιες επιτυχίες.

Σ' ένα κονσέρτο στη Στοκχόλμη, στα τέλη της δεκαετίας του '50, καταρρέει επάνω στην πίστα και η διάγνωση των γιατρών είναι ανίατος καρκίνος. Η Πιάφ δεν πτοείται και συνεχίζει να εμφανίζεται κάνοντας περιοδείες όπως και πριν, συνοδευόμενη όμως από μια νοσοκόμα που της χορηγεί μορφίνη για τους πόνους.

Το 1960, τραγουδά με επιτυχία το «Non, Je Ne Regrette Rien» (Όχι, δεν μετανιώνω για τίποτα) του Σαρλ Ντυμόν και συνεχίζει να θριαμβεύει τραγουδώντας. Το καλοκαίρι του 1961, γνωρίζει τον κατά πολύ νεότερό της, τελευταίο της έρωτα, τον Έλληνα Θεοφάνη Λαμπουκά, που τον βαπτίζει "Τεό Σαγαπό" και τον παντρεύεται τον Οκτώβριο του 1962 (στα 46 της εκείνη και 26 εκείνος). Εκείνο το καλοκαίρι παίρνει επίσης το πρώτο βραβείο της Ακαδημίας Charles Cros για το σύνολο της καριέρας της.

Η Εντίθ Πιάφ έφυγε την ίδια μέρα με τον φίλο της, Ζαν Κοκτώ, μόλις στα 48 της χρόνια.

Το 2006 ο Ολιβιέ Νταάν (Olivier Dahan) γυρίζει τη ζωή της Γαλλίδας τραγουδίστριας σε ταινία με τίτλο "La Môme" (το νεαρό κορίτσι), που στην Ελλάδα προβλήθηκε με τον τίτλο «Ζωή σαν Τριαντάφυλλο», με τη Γαλλίδα ηθοποιό Μαριόν Κοτιγιάρ, στον πρωταγωνιστικό ρόλο για τον οποίο βραβεύτηκε με Οσκαρ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.