Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

10 εντολές για τη φοροδιαφυγή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με συνταγή τρόικας και υπό την υψηλή εποπτεία του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόουλ Τόμσεν, αλλά και της ομάδας δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ, ετοιμάζεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την εκτός ελέγχου φοροδιαφυγή στη χώρα μας.

Επιστρατεύοντας όλες τις εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων της τριμερούς και τα σημειώματα των αξιωματούχων, που έχουν πυκνώσει τελευταία, το οικονομικό επιτελείο μπαίνει με κεκτημένη ταχύτητα στην κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Ο προβλεπόμενος χρόνος υποβολής θεωρείται η άνοιξη του 2013 και ο αποκλειστικός στόχος των παρεμβάσεων είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής.

Τα εργαλεία που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν είναι ασυνήθιστα για τα ελληνικά δεδομένα και προσομοιάζουν περισσότερο με τα αμερικανικά πρότυπα αντιμετώπισης φαινομένων φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής και φοροκλοπής, καθώς οι υποθέσεις δεν θα κλείνουν ούτε με την πάροδο της δεκαετίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην Real news αλλά και πρόσφατα στους Financial Times, προϊδέασε για τα επερχόμενα, αναγγέλλοντας την ίδρυση ειδικών φορολογικών δικαστηρίων προκειμένου να επιταχυνθεί η επίλυση των φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν χρόνια στα δικαστήρια.

Στο οπλοστάσιο πρόκειται να περιληφθούν και μέτρα όπως η δημιουργία ειδικού σώματος από 2.000 εφοριακούς που θα κάνουν στοχευμένους και μόνιμους ελέγχους στις πλέον «επιρρεπείς» -προς φοροδιαφυγή-ομάδες επαγγελματιών, όπως γιατρούς, δικηγόρους, καλλιτέχνες, και θα παρακολουθούν σε καθημερινή βάση την απόδοση του ΦΠΑ. Στη μέγκενη μπαίνουν τα ακίνητα των offshore εταιρειών, οι τραπεζικοί λογαριασμοί, οι θυρίδες καταθέσεων και περιουσιακά στοιχεία, για τα οποία θα γίνονται διασταυρώσεις εάν συμφωνούν με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Ειδική μέριμνα θα υπάρχει για όσους δίνουν πληροφορίες στις Αρχές για υποθέσεις φοροδιαφυγής, καθώς θα προβλέπεται τόσο η ανωνυμία του πληροφοριοδότη όσο και η προστασία του από πιθανούς «τιμωρούς».

Το σχέδιο της τρόικας

Μέσω του νέου πλαισίου των αλλαγών, η τρόικα ζητεί από την κυβέρνηση την υλοποίηση των ακόλουθων ρυθμίσεων-οδηγιών:
- Εως τον Δεκέμβριο του 2012 να έχει υιοθετηθεί διαδικασία αξιολόγησης της απόδοσης των φοροελεγκτών.
- Να αναβαθμίσει τη διαδικασία προσλήψεων και αξιολόγησης των φοροελεγκτών, με στόχο έως τον Ιούνιο του 2013 να δραστηριοποιηθούν τουλάχιστον 2.000 φοροελεγκτές.
- Να προχωρήσουν οι στοχευμένοι έλεγχοι με τη χρήση τεχνικών υπολογισμού ρίσκου. Έχουν δοθεί ήδη κατευθύνσεις και αριθμός ελέγχων σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
- Να αποσυρθεί έως τον Ιανουάριο του 2013 η ρύθμιση για τον αναγκαστικό έλεγχο όλων των φορολογικών δηλώσεων τα δέκα τελευταία χρόνια, διατηρώντας παράλληλα το δικαίωμα -με νόμο- να πραγματοποιούνται έλεγχοι σε δηλώσεις προηγούμενων ετών.
- Να προχωρήσει έως τον Μάρτιο του 2013 στη σχετική νομοθετική ρύθμιση για την εισαγωγή ενός σύγχρονου και ευέλικτου κώδικα όσον αφορά στη σύγκρουση ή τη σύμπνοια συμφερόντων στις επιχειρήσεις.
- Να διαμορφωθεί ένα σύστημα για την προστασία όσων καταγγέλλουν τη φοροδιαφυγή. Στην πρόταση αναφέρεται και το ενδεχόμενο αμοιβής, αλλά και ποινές σε όσους ηθελημένα προσπαθούν να βλάψουν επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα.
- Να προσληφθεί έως τον Απρίλιο του 2013 ένας εθνικός συντονιστής για τη δράση κατά της διαφθοράς.
- Να δημιουργηθούν ειδικές μονάδες διαχείρισης χρέους στις μεγαλύτερες τοπικές εφορίες και να τοποθετηθεί σε αυτές τουλάχιστον το 10% του προσωπικού. Στόχος είναι να ασχολούνται με την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
- Να προχωρήσει στην τοποθέτηση ενός νέου ηλεκτρονικού συστήματος που θα συνδέει όλες τις ΔΟΥ.
- Να ιδρύσει ειδικά φορολογικά δικαστήρια, προκειμένου να επιταχυνθεί η επίλυση των φορολογικών υποθέσεων.

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος

Κατά προτεραιότητα θα ελέγχονται όσοι έχουν ήδη «βεβαρημένο» φορολογικό μητρώο, καθώς από τις διασταυρώσεις που έχουν γίνει κατά το παρελθόν προέκυψε ότι είχαν υποπέσει σε παραβάσεις.

Στην ίδια κατηγορία ελέγχων θα ενταχθούν και επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ, όπως και εκείνες που έτυχαν επιστροφής ΦΠΑ έπειτα από ενδοκοινοτικές συναλλαγές.

Οι έλεγχοι για εικονικά τιμολόγια θα γίνονται έπειτα από διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, βάσει κριτηρίων τα οποία σχετίζονται με τα ακαθάριστα έσοδα, το μεικτό κέρδος, τα δηλωθέντα κέρδη ή ζημίες, τα υψηλά ποσοστά δαπανών και το ύψος του πιστωτικού υπολοίπου του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το σχέδιο, στο στόχαστρο μπαίνουν οι επαγγελματικές ομάδες «υψηλού κινδύνου», όπως γιατροί, δικηγόροι, ηθοποιοί, τραγουδιστές, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, ιδιοκτήτες ακινήτων κ.λπ. Στο «μικροσκόπιο» θα μπαίνουν και γιατροί του ΕΣΥ που σχετίζονται με εταιρείες προμηθειών. Στις περιπτώσεις που εντοπίζονται καταθέσεις οι οποίες δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, τότε οι κάτοχοί τους, πέρα από τα πρόστιμα, θα κατηγορούνται και για «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος. Παράλληλα, θα γίνεται σύγκριση των εισοδημάτων που δηλώνονται με την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν οι φορολογούμενοι. Στις offshore εταιρείες που έχουν στην ιδιοκτησία τους ακίνητα θα ελέγχονται ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης, ο τρόπος κτήσης του ακινήτου και η καταβολή του προβλεπόμενου φόρου.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Real news.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.