Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Γεννήθηκε το πρώτο παιδί του σωλήνα με τον εξελιγμένο προεμφυτευτικό έλεγχο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στόχος να προλαμβάνονται οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Ένα υγιές αγοράκι στις ΗΠΑ είναι το πρώτο «παιδί του σωλήνα» που γεννήθηκε μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση, αφού είχε προηγηθεί μια νέα πιο ασφαλής και πιο φθηνή τεχνική προεμφυτευτικού γενετικού ελέγχου του εμβρύου.

Η επαναστατική μέθοδος μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την επιτυχία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και έτσι τα ζευγάρια που κάνουν εξωσωματική, θα αποκτούν υγιή παιδιά πιο εύκολα. Πάντως θα χρειασθούν περισσότερες κλινικές δοκιμές προτού η τεχνική εφαρμοστεί ευρέως.

Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια νέα σύγχρονη μέθοδο ανάλυσης όλων των χρωμοσωμάτων του εμβρύου που είχε γονιμοποιηθεί εξωσωματικά, προτού αυτό εμφυτευθεί στην μήτρα της μητέρας. Έτσι, ο έλεγχος του DΝΑ για χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμβρύου δεν περιορίστηκε στην οπτική εξέταση τυχόν προβλημάτων που θα απέτρεπαν μια φυσιολογική εξέλιξη της κύησης.

Το αγοράκι, ο Κόνορ Λέβι, γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια και η νέα μέθοδος ελέγχου αναπτύχθηκε από ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον ειδικό σε θέματα γονιμότητας Ντάγκαν Γουέλς του Κέντρου Βιοιατρικών Ερευνών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκανε τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στο Λονδίνο, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και τις βρετανικές Guardian και Independent.

Οι γιατροί έχουν έως τώρα δοκιμάσει την τεχνική στα έμβρυα επτά γυναικών ηλικίας 35 έως 39 ετών, μια από τις οποίες είναι η πρώτη που γέννησε πρόσφατα. Μια δεύτερη αμερικανίδα που έχει μείνει έγκυος με την ίδια μέθοδο, πρόκειται να γεννήσει σύντομα.

Οι γενετικές ανωμαλίες αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που εμποδίζουν την επιτυχή εμφύτευση του εμβρύου στην μήτρα της μητέρας μετά την εξvσωματική γονιμοποίηση του ωαρίου και η κυριότερη αιτία που περίπου το 70% έως 80% των εμβρύων της εξωσωματικής τελικά αποτυγχάνουν να εξελιχτούν σε κανονικές υγιείς γεννήσεις.

Ο προεμφυτευτικός έλεγχος μπορεί να βελτιώσει κατά το ένα τρίτο περίπου την επιτυχία των εξωσωματικών και να μειώσει στο μισό τις αποβολές, σύμφωνα με τους βρετανούς ερευνητές. Η νέα τεχνική που λέγεται «αλληλούχιση (ανάγνωση γονιδιώματος) επόμενης γενιάς», χρησιμοποιεί δείγματα DNA που λαμβάνονται από ένα μόνο κύτταρο του εμβρύου, όταν αυτό είναι ακόμα πέντε ημερών. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί να επιλεγεί το έμβρυο με τις καλύτερες πιθανότητες για την επιτυχή κυοφορία ενός υγιούς παιδιού.

Οι πιθανότητες ενός εμβρύου να έχει χρωμοσωμικό πρόβλημα αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία πρωτίστως της μητέρας και δευτερευόντως του πατέρα. Για τις γυναίκες 20-30 ετών η πιθανότητα αυτή είναι γύρω στο 10%, όμως για τις γυναίκες 40-50 ετών η πιθανότητα γενετικού ελαττώματος είναι πάνω από 75%, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Τις περισσότερες φορές τα έμβρυα με τα προβληματικά χρωμοσώματα δεν καταφέρνουν να εμφυτευθούν σωστά στην μήτρα. Αλλά κι αν εμφυτευθούν είναι στη συνέχεια πολύ πιθανό να αποβληθούν ή να οδηγήσουν στη γέννηση παιδιού με προβλήματα όπως το σύνδρομο Ντάουν.

Προς το παρόν, πάντως, ο νέου τύπου προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος είναι ακόμα σχετικά ακριβός και έξω από τις οικονομικές δυνατότητες αρκετών ζευγαριών. Όμως η τεχνολογία αλληλούχισης (ανάγνωσης) του γονιδιώματος συνεχώς εξελίσσεται και το κόστος της συνεχώς πέφτει. Οι ερευνητές προβλέπουν ότι σε μια πενταετία η νέα μέθοδος προεμφυτευτικού γενετικού ελέγχου θα αποτελεί πλέον την καθιερωμένη διαδικασία στις κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής διεθνώς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.