Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Καταφεύγουν στη Μητρόπολη Ξάνθης για ένα πιάτο ζεστό φαγητό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στηρίζεται στις δωρεές και τις συνδρομές των πολιτών η «Τράπεζα Αγάπης»
.
Στην αγκαλιά της Μητρόπολης Ξάνθης καταφεύγουν καθημερινά άποροι πολίτες της περιοχής για να εξασφαλίσουν ένα πιάτο ζεστό φαγητό.

Μια από τις κοινωνικές δομές που διατηρεί η Μητρόπολη, πέραν του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου και η «Τράπεζα Αγάπης», που ανοίγει τις πόρτες της εδώ και 16 ολόκληρα χρόνια από τις 9.00 και μέχρι τις 14.00 προσφέρει δωρεάν το γεύμα της ημέρας σε 140 άπορους. Για πολλούς μάλιστα εκ των δικαιούχων αυτό είναι το μοναδικό γεύμα ολόκληρης της ημέρας.

Άστεγοι, ανήμποροι, άνεργες οικογένειες με παιδιά, άνθρωποι που βρέθηκαν ξαφνικά στα όρια της οικονομικής ανέχειας συγκεντρώνονται μετά τις 12.00 έξω από το κτήριο που στεγάζεται η «Τράπεζα Αγάπης» παραλαμβάνοντας ένα πιάτο φαγητό, συνοδευόμενο από ψωμί, φρούτο και σαλάτα ανάλογα με την ημέρα. «Δίνουμε το μεσημεριανό φαγητό στον κόσμο από τη Δευτέρα μέχρι και το Σάββατο που λειτουργεί το τραπέζι της Αγάπης» σημειώνει η κ. Δέσποινα που τα τελευταία έξι χρόνια προσφέρει τις υπηρεσίες της προετοιμάζοντας τα καθημερινά γεύματα.

Η δομή στηρίζεται οικονομικά από τη Μητρόπολη και τις προσφορές που καταβάλλουν οι κάτοικοι της περιοχής, ενώ τα γεύματα ετοιμάζονται από εθελόντριες που προσφέρουν αφιλοκερδώς χρόνο και κόπο σε καθημερινή βάση. Κάθε βδομάδα ένας εκ των εθελοντών αναλαμβάνει τα ψώνια, ενώ οι υπόλοιποι αναλαμβάνουν την προετοιμασία των γευμάτων.

«Όλα είναι από χρήματα του κόσμου της Ξάνθης, με συνδρομές και με δωρεές σε τρόφιμα. Έτσι λειτουργεί το τραπέζι και ο βασικός διαχειριστής είναι ο δεσπότης εκείνος διαχειρίζεται τα έξοδα που χρειαζόμαστε για κάθε εβδομάδα ενώ υπάρχουν και εθελοντές που κάνουν τα ψώνια της εβδομάδας και βγαίνει ένα μενού και κάποια ψώνια που πρέπει να γίνουν» εξηγεί η κ. Δέσποινα.

«Η Τράπεζα Αγάπης λειτουργεί ανελλιπώς τα τελευταία 16 χρόνια, πριν από την κρίση, μεγαλώνοντας συνεχώς και προσφέροντας περισσότερα γεύματα» εξηγεί ο Μητροπολίτης Ξάνθης, Παντελεήμων, τονίζοντας πως «ο λαός της Ξάνθης μέσω των συνδρομών και των προσφορών σε τρόφιμα στηρίζει την Τράπεζα και θέλω να τους ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά για αυτό». Μάλιστα κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών τοπικοί παραγωγοί προσέφεραν φρέσκα λαχανικά στην «Τράπεζα», τα οποία όπως σημειώνει ο μητροπολίτης «μετέφεραν μέσα σε μεγάλη τελάρα, πράξη ιδιαίτερα συγκινητική για εμάς».

Προσωπικό από το «Βοήθεια στο Σπίτι» έχει αναλάβει τη διανομή των γευμάτων σε ανήμπορους και κατάκοιτους, ενώ οι υπόλοιποι επισκέπτονται μόνοι τους την «Τράπεζα» για να παραλάβουν το γεύμα. «Επτά από τους περίπου 140 τρώνε εδώ σε εμάς. Οι υπόλοιποι παίρνουν τα πακέτα με το φαγητό» τονίζει η κ. Δέσποινα. Η «Τράπεζα» δεν λειτουργεί τις Κυριακές ωστόσο τα Σάββατα προσφέρονται δύο γεύματα, το ένα για την επόμενη ημέρα.

«Έρχονται μέρες που μας ζητούν φαγητό και άτομα που δεν είναι μέσα στη λίστα των δικαιούχων. Προσπαθούμε να βοηθάμε όσο το δυνατόν περισσότερους», προσθέτει η κ. Δέσποινα ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των πολιτών που ζητούν βοήθεια έχει διπλασιαστεί.

Στο έργο της Μητρόπολης και των εθελοντών συνδράμει και ο Στρατός ο οποίος προσφέρει ψωμί αλλά και μερίδες φαγητού στην «Τράπεζα» και από εκεί διανέμονται στους άπορους.




Πηγή: http://www.thrakitoday.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.