Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Κλείνει το κεφάλαιο της διπλοβάρδιας για τα σχολεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πανελλαδικά ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση 40 σχολικών μονάδων.

Σε ποσοστό που «αγγίζει» το 5% διαμορφωνόταν μέχρι την περασμένη σχολική χρονιά το ποσοστό της διπλοβάρδιας στα σχολεία της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, ο οποίος κατασκευάζει σήμερα και δρομολογεί την κατασκευή 21 συνολικά σχολείων. Στόχος του Οργανισμού είναι η εξάλειψη της διπλοβάρδιας μέσα στην επόμενη τριετία, όπως ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΚ Ηρακλής Δρούλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Έργων Στράτο Σιμόπουλο, στη στοά Αγίου Μηνά.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, είκοσι νέα σχολεία παραδόθηκαν για τη νέα σχολική χρονιά σε όλη την Ελλάδα και άλλα 16 θα παραδοθούν στο τέλος Οκτωβρίου. Πανελλαδικά ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση 40 ακόμη σχολικών μονάδων ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται 63 έργα σε 100 εργοτάξια και με πόρους από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Επιπλέον εστάλησαν 20.000 είδη σχολικού εξοπλισμού σε 300 σχολικές μονάδες.

Στη Θεσσαλονίκη μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2013-2014 παραδόθηκαν δύο νέα έργα στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης ενώ ολοκληρώθηκε κατά 95% η αποστολή 6.500 ειδών εξοπλισμού σε 60 σχολεία.

Για το επόμενο χρονικό διάστημα τα σχέδια του ΟΣΚ περιλαμβάνουν 21 σχολεία. Σε αυτά συγκαταλέγονται το 5ο Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης που παραδόθηκε, το 11ο Αμπελοκήπων, το 10ο Δημοτικό και το 13ο Νηπιαγωγείο Σταυρούπολης που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα παραδοθούν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς 2013-2014, το τριθέσιο ειδικό δημοτικό σχολείο Αγίου Αθανασίου που έχει δημοπρατηθεί, πέντε σχολεία που επίσης δημοπρατήθηκαν, τέσσερα που θα δημοπρατηθούν εντός του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, άλλα πέντε που βρίσκονται σε φάση μελετών, και τρία νηπιαγωγεία που θα γίνουν στο Δήμο Θεσσαλονίκης (πάνω από τη Λεωφόρο Στρατού στην οδό Αετοράχης και στην Τούμπα).

Επιπλέον, ξεκίνησε το πρόγραμμα αναβάθμισης σχολείων από την Αθήνα ενώ στη Θεσσαλονίκη θα δοθεί προτεραιότητα στις δυτικές συνοικίες όπου θα ξεκινήσει η αναβάθμιση πέντε μονάδων. Σε φάση επανεκκίνησης βρίσκονται, τέλος, τα έργα ΣΔΙΤ για την κατασκευή 16 ακόμη νέων σχολείων, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Jessica και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο κ. Δρούλιας και ο κ. Σιμόπουλος αναφέρθηκαν ακόμη στην παράδοση του ΙΕΚ της Θέρμης, του δεύτερου μεγαλύτερου, όπως είπαν, ΙΕΚ στην Ελλάδα το οποίο διαθέτει 16 αίθουσες, 14 εργαστήρια και θα στεγάσει εκτός από τις υπηρεσίες του ΙΕΚ, σχολεία της Θέρμης και τα γραφεία του ΟΣΚ.

Έργα από δήμους λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι

Στο μεταξύ, λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι που θα σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι δήμοι ολοκληρώνουν τις προετοιμασίες για την υποδοχή των μαθητών. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης υλοποιεί εργασίες συντήρησης δικτύων θέρμανσης, υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και λεβητοστασίων οι οποίες κρίθηκαν αναγκαίες σε σχολικά κτίρια όλων των δημοτικών κοινοτήτων. Η σχετική μελέτη έχει προϋπολογισμό 100.000 ευρώ και το τεχνικό πρόγραμμα 715.000 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά ο Δήμος Νεάπολης - Συκεών γνωστοποίησε ότι μέσα στο καλοκαίρι υλοποιήθηκε ένα πλούσιο τεχνικό πρόγραμμα που περιλάμβανε εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και ελαιοχρωματισμού των υποδομών, όπως επίσης και οικοδομικές εργασίες, με την αξιοποίηση πόρων που αγγίζουν το 1,5 εκ. ευρώ. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο δήμος και στο 8ο Βιοκλιματικό Δημοτικό Σχολείο Συκεών, προϋπολογισμού 4,5 εκ. ευρώ, που θα εγκαινιάσει τη λειτουργία του μετά την ολοκλήρωσή του και την παράδοσή του στη σχολική κοινότητα. Σε φάση επίλυσης οδεύει και το πρόβλημα στο 1ο Λύκειο Πεύκων με την αναμενόμενη ολοκλήρωση της προσθήκης νέας πτέρυγας (προϋπολογισμού 650.000 ευρώ).

Έργα ανακαίνισης σχολείων

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρωτοβουλία της εταιρείας Coca-Cola Τρία Έψιλον για ουσιαστική βελτίωση σχολικών κτιρίων του Νομού Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα περισσότεροι από δύο χιλιάδες μαθητές θα βρουν την Τετάρτη, τα σχολεία τους ουσιαστικά βελτιωμένα, ύστερα από τις εργασίες που πραγματοποιηθήκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, στο πλαίσιο του προγράμματος «Το σχολείο που θέλεις είναι στο χέρι σου!».

Ειδικότερα, παραδόθηκαν στις αρμόδιες τοπικές Αρχές ένα πλήρως ανακαινισμένο σχολείο και τέσσερα βελτιωμένα σχολικά κτίρια στους Δήμους Παύλου Μελά, Κορδελιού-Εύοσμου, Θεσσαλονίκης, Ωραιοκάστρου και Πυλαίας-Χορτιάτη, μετά την ολοκλήρωση των επισκευαστικών και βελτιωτικών εργασιών. Οι Δήμοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής που συντονίζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, καθώς και οι περισσότεροι από 33.000 πολίτες από την περιοχή της Θεσσαλονίκης, την Ελλάδα και το εξωτερικό, συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχή και ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος και φέτος.

Τελεία και παύλα από την αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης

Τελεία και παύλα στις αρμοδιότητές της αναφορικά με τη σχολική στέγη, μετά και τη μεταφορά της σχετικής αρμοδιότητας στους δήμους από τον «Καλλικράτη», έβαλε και η αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης. Πριν από ενάμισι μήνα ενέκρινε την καταβολή πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ προκειμένου να αποπληρωθούν τα χρέη της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης για έργα σχολικής στέγης από το 2008 και μετά.

Η τροχαία «δίπλα» στους μαθητές και τους γονείς

«Δίπλα» στους μαθητές και τους γονείς τους βρίσκεται με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και η τροχαία Θεσσαλονίκης που γνωστοποίησε ότι αύριο θα διανείμει σε μαθητές δημοτικών σχολείων έντυπα κυκλοφοριακού ενδιαφέροντος. Αξιωματικοί και τροχονόμοι κατά τη διανομή των εντύπων θα δίνουν συμβουλές και οδηγίες για την κυκλοφοριακή τους συμπεριφορά, τη χρήση των διαβάσεων, τη συμμόρφωση με τους φωτεινούς σηματοδότες. Παράλληλα οκτώ συνεργεία θα διεξάγουν εντατικούς προληπτικούς ελέγχους στα σχολικά λεωφορεία.

Στο πλαίσιο των συστάσεων στο κοινό, η τροχαία απευθύνει έκκληση στους γονείς:

-να αναζητούν την πιο ασφαλή διαδρομή που πρέπει να ακολουθεί το παιδί τους για να φτάσει στο σχολείο και να επιστρέψει από αυτό,

-να διανύουν αυτή τη διαδρομή πολλές φορές με το παιδί τους, ώστε να αποτυπωθεί σωστά,

-να γνωρίσουν τις ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες του συγκεκριμένου δρομολογίου,

-να μάθουν στο παιδί να σταματά στην άκρη του πεζοδρομίου πριν περάσει στην απέναντι πλευρά του δρόμου και να ελέγχει προσεκτικά και τις δύο πλευρές ώστε να είναι σίγουρο ότι θα διασχίσει το δρόμο όταν δεν περνούν οχήματα,

-να κρατούν πάντα από το χέρι το παιδί τους,

-να μαθαίνουν στα παιδιά ότι ακόμη και στις διαβάσεις των πεζών πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικά,

-να χρησιμοποιούν ρούχα με κίτρινο χρώμα και αντανακλαστικά αυτοκόλλητα ιδίως τις βραδινές ώρες ώστε να αντιλαμβάνονται οι οδηγοί την παρουσία τους.

Την ίδια ώρα σε κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις σε όλη τη χώρα λαμβάνονται μέτρα για την διάθεση τροχονόμων που θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία, την εντατικοποίηση των ελέγχων σε λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές και την ενημέρωση των αρμόδιων φορέων σε περιπτώσεις εντοπισμού προβλημάτων που σχετίζονται με το οδικό περιβάλλον των σχολείων (οριζόντια και κάθετη σήμανση, προστατευτικά κιγκλιδώματα κ.α.).




Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.