Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

"Μαζεύουν" παρατημένα ΙΧ στο Βόλο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Προσπάθεια για την απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων από κοινόχρηστους χώρους σε όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου Βόλου γίνεται το τελευταίο διάστημα από την υπηρεσία καθαριότητας, παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν, λόγω των χρονοβόρων απαιτούμενων διοικητικών διαδικασιών, αλλά και της κατάργησης της δημοτικής αστυνομίας.

Όπως δήλωσε η αρμόδια αντιδήμαρχος, Νατάσα Οικονόμου, από 01.04.2013 έως σήμερα, απομακρύνθηκαν 40 οχήματα, ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την απόσυρση ακόμη 12 οχημάτων, η οποία ξεκίνησε να πραγματοποιείται από χθες.

Παράλληλα, από χθες, ξεκίνησε και η διαδικασία της επικόλλησης των ειδικών αυτοκόλλητων σε 62 εγκαταλελειμμένα οχήματα που έχουν εντοπιστεί, 29 στο κέντρο και 18 στις συνοικίες της ενότητας του Βόλου και 15 στη δημοτική ενότητα της Ν. Ιωνίας είτε από αυτοψίες της υπηρεσίας είτε κατόπιν καταγγελιών δημοτών.

Οι προβλεπόμενες διοικητικές διαδικασίες για την απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες, καθώς, σύμφωνα με τη νομοθεσία, το διάστημα ειδικής σήμανσης ενός οχήματος, από τη στιγμή του εντοπισμού του, είναι 45 ημέρες για οχήματα σταθμευμένα σε δρόμους, όπου δεν επιτρέπεται η στάθμευση και 90 ημέρες για οχήματα σταθμευμένα σε δρόμους, όπου επιτρέπεται η στάθμευση.

Στην πραγματικότητα, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών (απαιτούμενος χρόνος για τη συνεργασία με άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων από την αστυνομία, το μηχανολογικό, κλπ), το διάστημα αυτό γίνεται πολύ μεγαλύτερο.

Δυστυχώς, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του δήμου Βόλου, σε αρκετές περιπτώσεις, παρατηρείται, μετά την επικόλληση του ειδικού σήματος από την υπηρεσία, μετακίνηση των οχημάτων από τους ιδιοκτήτες τους σε άλλες οδούς, με αποτέλεσμα να προκαλείται καθυστέρηση στη διαδικασία απόσυρσης, μέχρι τον επανεντοπισμό των συγκεκριμένων οχημάτων και, πολλές φορές, επανάληψη του διοικητικού μέρους της διαδικασίας.

Εξάλλου, αρκετές φορές, σημειώθηκαν περιστατικά προπηλακισμών προς τους αρμόδιους υπαλλήλους από ιδιοκτήτες που αντιδρούν στην απόσυρση των οχημάτων τους, μέχρι του σημείου να έχει κληθεί ακόμη και η ΕΛ.ΑΣ. για τη συνδρομή της στον τερματισμό τέτοιων επεισοδίων, παρά το γεγονός ότι η υπηρεσία, ενώ έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και επίκειται η απόσυρση των οχημάτων και δεν έχει την υποχρέωση, παρέχει επιπλέον χρονικό περιθώριο λίγων ημερών, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να τα μετακινήσουν σε ιδιωτικό χώρο, εφόσον το ζητήσουν.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και προκειμένου να επισπευστεί η διαδικασία και να μην παρεμποδίζεται η υπηρεσία στο έργο της, καθώς, λόγω του περιορισμένου προσωπικού, η απόσυρση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων γίνεται σε βάρος άλλων κύριων δραστηριοτήτων της, επισημαίνεται ότι:

- Πλέον, εφόσον εντοπιστούν οχήματα με ειδική σήμανση να έχουν μετακινηθεί παρανόμως σε άλλη θέση, θα αποσύρονται άμεσα ως ρύποι, χωρίς καμία επιπλέον διαδικασία και ενημέρωση των ιδιοκτητών τους.

- Εάν κάποιος ιδιοκτήτης επιθυμεί, για συναισθηματικούς ή άλλους λόγους, να κρατήσει το όχημά του, χωρίς να το κινεί, σε ιδιωτικό χώρο ιδιοκτησίας του ή ιδιοκτησίας τρίτου, υποχρεούται να κοινοποιεί στην υπηρεσία του δήμου τη σχετική δήλωση που οφείλει να έχει υποβάλει στην αρμόδια ΔΟΥ, όπου θα πρέπει να αναφέρεται το σημείο αποθήκευσης του οχήματος, καθώς και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του χώρου, με τη σχετική συγκατάθεση, εφόσον πρόκειται για άλλο πρόσωπο, πέραν του ιδιοκτήτη του οχήματος.

Από το δήμο Βόλου παρακαλούνται οι δημότες για καταγγελίες περί εγκαταλελειμμένων οχημάτων να επικοινωνούν με το τμήμα καθαρισμού κοινόχρηστων χώρων και ειδικών συνεργείων της διεύθυνσης καθαριότητας και ανακύκλωσης (προϊστάμενος, Απόστολος Ταμπακόπουλος, τηλ. επικοιν.: 24210 80959 - ηλεκτρονική διεύθυνση: dkathar@volos-city.gr) ή με το γραφείο διοικητικής βοήθειας και επικοινωνίας των πολιτών με το δήμο, τηλ. 24213 15242 ή να υποβάλλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά στο portal του δήμου Βόλου.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.