Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Συμβουλές για μια οικογένεια χωρίς στρες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των οικογενειών που δεν έχουν στρες; Για να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση οι ερευνητές από το UCLA της Καλιφόρνια μελέτησαν 32 οικογένειες για 4 μέρες συνεχόμενες, μετρώντας τα επίπεδα του στρες των μελών της οικογένειας καθημερινά.

Τα χαρακτηριστικά των οικογενειών ήταν: εργαζόμενοι και οι δύο γονείς, είχαν δύο ή περισσότερα παιδιά και είχαν επίσης δάνειο στην τράπεζα!

Οι ερευνητές μελέτησαν αν ο τρόπος κατανομής των εργασιών του σπιτιού ήταν συνδεδεμένος με την οικογενειακή ικανοποίηση και κατέληξαν ότι δεν παίζει ρόλο ποιος κάνει τις περισσότερες δουλειές στο σπίτι (αν και οι γυναίκες κάνουν τα περισσότερα) αρκεί να νιώθει το ζευγάρι ότι εργάζεται για τον ίδιο στόχο. Οι γυναίκες φάνηκε να είναι πιο ευτυχισμένες όταν ένιωθαν ότι ο σύζυγός τους είχε κατανόηση στο τι πρέπει να γίνει.

Για παράδειγμα, οι σύζυγοι, σε αυτές τις οικογένειες, όσο η μητέρα μαγείρευε έστρωναν το τραπέζι χωρίς να ρωτήσουν «εγώ τι πρέπει να κάνω..;». Τα ζευγάρια αυτά φάνηκε να λειτουργούν πιο πολύ ως «τι να κάνουμε ως οικογένεια», παρά «τι να κάνω εγώ για την οικογένεια». Έχει πάντως ενδιαφέρον ότι, όταν οι γυναίκες έδειχναν να σέβονται και να εκτιμούν τον σύζυγό τους, αυτός έκανε περισσότερες δουλειές στο σπίτι…

Τα ζευγάρια που χαρακτηρίζονταν από αλληλοσεβασμό και κατανόηση είχαν μια πιο ευτυχισμένη οικογένεια. Η υπομονή και η υποστήριξη στον/στην σύντροφο, σε αντίθεση με την ειρωνεία και την ανυπομονησία επηρέαζε όχι μόνο το ίδιο το ζευγάρι αλλά και το πόσο τα παιδιά σέβονταν τους γονείς τους. Επίσης η αγάπη και το χιούμορ ήταν χαρακτηριστικά των οικογενειών με χαμηλά ποσοστά στρες.

Οι μητέρες αφιέρωναν τουλάχιστον 10 λεπτά για τον εαυτό τους στο να ασχοληθούν με πράματα που τις ευχαριστούν, όπως η κηπουρική ή η χαλάρωση.

Οι οικογένειες με χαμηλό δείκτη στρες φάνηκε να περνούν αρκετές στιγμές μαζί. Αν και κάθε ζευγάρι θέλει να πηγαίνει διακοπές για να αφιερώνει ποιοτικό χρόνο στην οικογένεια του, φαίνεται ότι οι καθημερινές στιγμές μειώνουν το στρες και ενώνουν την οικογένεια! Καταστάσεις, όπως το μεσημεριανό οικογενειακό τραπέζι, το να πλέξει η μητέρα τα μαλλιά της κόρης της ή να δει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα ο πατέρας με τον γιο, είχαν θετικά αποτελέσματα στο σύνολο της οικογένειας. Στιγμές οικογενειακές, όπου τα μέλη συζητάνε και γελάνε, φαίνεται να «διώχνουν το στρες» και να «φέρνουν την οικογένεια πιο κοντά»…


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.