Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Ρέθυμνο: Το γυμναστήριο OLYMPIC αρωγός των μαθητών ΑΜΕΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

O σύλλογος γονέων και οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου θέλουν να ευχαριστήσουν την διεύθυνση και το προσωπικό του Olympic AquaFitness Center για την δωρεάν παραχώρηση των χώρων άσκησης και της κολυμβητικής δεξαμενής στους μαθητές του σχολείου. Η υφιστάμενη συνεργασία ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής του σχολείου και τους ανθρώπους του γυμναστηρίου ξεκίνησε εποικοδομητικά από την αρχή του έτους και έφερε καρπούς επιτυγχάνοντας την έναρξη μαθημάτων κολύμβησης σε εβδομαδιαία βάση για τους μαθητές του σχολείου. Το κλίμα συνεργασίας είναι άψογο και έπαθλο όλων το καθημερινό χαμόγελο των παιδιών που δίνουν αγώνα για την ισότιμη ένταξη τους στον κοινωνικό ιστό. Οι υψηλού επιπέδου εγκαταστάσεις έχουν ωφελήσει τους εκπαιδευόμενους να αποκτήσουν θετική στάση απέναντι στην άσκηση ώστε να κερδίσουν μια καλύτερη ζωή κόντρα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Όπως λένε και σε δηλώσεις τους τα μέλη του γυμναστηρίου: «Αυτά τα παιδιά έχουν τον θαυμασμό μας γιατί μας δείχνουν σε μια εποχή κρίσης ότι όταν ο άνθρωπος έχει πίστη όλα είναι δυνατά. Αυτό είναι για εμάς ένα μεγάλο μάθημα». Ειδικά η χρήση της κολυμβητικής δεξαμενής είναι ζωτικής σημασίας γιατί όπως τονίζει ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Λαμπαθάκης Μιχαήλ παρέχει:

Φυσικά οφέλη

Καρδιαγγειακή άσκηση: Η κολύμβηση αποτελεί αερόβια άσκηση, διότι ακόμα και λίγη ώρα άσκησης, μπορεί να είναι πολύ απαιτητική. Μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αυξάνει την καρδιακή ενέργεια και κάνει την καρδιά να αντλεί αίμα αποτελεσματικά και αποδοτικά. Όταν έχετε καλή αερόβια φυσική κατάσταση, το σώμα σας χρησιμοποιεί το οξυγόνο για τη διατήρηση της κυκλοφορίας, πιο αποτελεσματικά.

Μυϊκή ενδυνάμωση: Η κολύμβηση απαιτεί από τους μυς όλου του σώματος να συντονιστούν την ίδια στιγμή. Το νερό δημιουργεί περισσότερη αντίσταση από τον αέρα κι έτσι πρέπει να προσπαθούμε πιο σκληρά, με αποτέλεσμα οι μύες μας να δυναμώνουν περισσότερο.

Ελαστικότητα: Το κολύμπι και η άσκηση στο νερό, όταν συνοδεύονται από καλές διατάσεις, μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά την ευλυγισία του ατόμου. Η ομαλότητα των κινήσεων βοηθά στο να μακραίνουν και να τεντώνουν οι μύες -αντί να γίνονται ογκώδεις- κάνοντάς τους να φαίνονται τονωμένοι, υγιείς και δυνατοί.
Ήπια άσκηση: Η άνωση του νερού ενεργεί προστατευτικά για το σώμα, αφαιρώντας κάθε υπερβολική πίεση στις αρθρώσεις των οστών και τους μυς. Το σώμα δεν τραντάζεται και δεν καταπονείται. Πρόκειται για μια από τις ασφαλέστερες μορφές άσκησης, ιδανική για άτομα που πάσχουν από πόνους στις αρθρώσεις. Χρησιμοποιείται επίσης από φυσιοθεραπευτές, για την αποκατάσταση ατόμων που είχαν κάποιο ατύχημα ή υποβλήθηκαν σε μια χειρουργική επέμβαση.

Βοηθά στην απώλεια βάρους: Με 30 λεπτά κολύμβησης, μπορείτε να κάψετε 260 θερμίδες. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του νερού βοηθούν επίσης την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και το μεταβολισμό. Επειδή ο μεταβολισμός επιταχύνεται (ακόμη και μετά την έξοδό από το νερό), τα αποθεματικά λίπους καίγονται ταχύτερα από το συνηθισμένο. Ως εκ τούτου, το κολύμπι μπορεί να βοηθήσει πολύ στην προσπάθεια απώλειας βάρους.



Ψυχικά οφέλη

Καταργεί το φόβο του νερού: Τα περισσότερα παιδιά φοβούνται πολύ το νερό. Ο φόβος αυτός πρέπει να εξαλειφθεί σε νεαρή ηλικία, αλλιώς μπορεί να εξελιχθεί σε φοβία, σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η κολύμβηση θα πρέπει να μπει στη ζωή του παιδιού σε μικρή ηλικία, για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη του παιδιού προς το νερό.

Μειώνει το άγχος: Η κολύμβηση βοηθάει στη ρύθμιση της αναπνοής και επιτρέπει σε περισσότερο οξυγόνο να ρέει στους μυς. Επίσης κάνει ένα είδος μασάζ στους μυς και ανακουφίζει από το άγχος. Όταν κολυμπάμε σε ζεστό νερό, δημιουργείται ένα αίσθημα γαλήνης και ηρεμίας. Είναι, επίσης, μια δραστηριότητα που μπορεί να λειτουργήσει ως αγχολυτικό.

Κοινωνικοποιεί: Το κολύμπι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συναναστρεφόμαστε με άλλους και να κάνουμε καινούργιους φίλους, συνδυάζοντας την άσκηση με την κοινωνική δραστηριότητα.
Ειδικότερα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες η κολύμβηση:

1. Με την κατάλληλη επίβλεψη είναι μια δραστηριότητα χαμηλού κινδύνου.Το νερό μειώνει το στρες που η βαρύτητα επιβάλλει στους μυς, επιτρέποντας μεγαλύτερο εύρος κινήσεων και συντονισμού. Επίσης η αίσθηση του νερού είναι ιδανική για νευρομυική ανάπτυξη.

2. Η κολύμβηση θεωρείται ασφαλέστερη από τις ασκήσεις εκτός νερού επειδή δεν υπάρχουν σκληρές επιφάνειες για τραυματισμούς.

3. Για τα άτομα με ειδικές ανάγκες η κολύμβηση μπορεί να συμβάλλει στο να αυξηθεί η ανεξαρτησία τους ,κάτι που επιφέρει αύξηση της αυτοπεποίθησης και οδηγεί σε καλύτερη ποιότητα ζωής

4. Βελτιώνει την κοινωνικότητα των συμμετεχόντων..

Το πρόγραμμα κολύμβησης υλοποιούν οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής:Μοσχονάς Νικόλαος, Λαμπαθάκης Μιχαήλ και Σφακιανάκη Χρύσα.

Πέρα όμως από το κομμάτι της άσκησης/φυσικοθεραπείας για το 2014-15 στο χώρο του γυμναστηρίου θα γίνει και η προετοιμασία των μαθητών που θα λάβουν μέρος στους σχολικούς αγώνες ΑΜΕΑ το 2014-15 .Το συγκεκριμένο γεγονός έχει χαροποιήσει ιδιαίτερα τους μαθητές και τους γονείς τους. Οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής έχουν στον προγραμματισμό τους την κάθοδο 5-8 μαθητών-αθλητών που θα εκπροσωπήσουν το σχολείο σε στίβο & κολύμβηση. Όπως τόνισε ο κ.Λαμπαθάκης Μ. σε γονείς ως συντονιστής της ομάδας : «Είναι πολύ σημαντικό για την ψυχοσύνθεση των μαθητών μας η συμμετοχή τους σε αγώνες. Μέσα από την προπονητική διαδικασία εκπαιδεύουμε το μυαλό των συμμετεχόντων στην ανάπτυξη ψυχικού σθένους. Το ψυχικό σθένος είναι το μεγάλο κέρδος στην όλη προσπάθεια αφού έχει χρονικό βάθος και ωθεί στην πίστη ότι δεν υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια στην ζωή. Αυτό είναι και το ζητούμενο για εμάς και τα παιδιά.. Δεν είναι στόχος μας κάποιο μετάλλιο αλλά η καλύτερη εκπαίδευση των μαθητών μέσα από την συμμετοχή μας».

Ο σύλλογος γονέων του ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου χαιρετά την όλη προσφορά του γυμναστηρίου προς τους μαθητές και ελπίζει ότι η συγκεκριμένη πράξη αλληλεγγύης και αλτρουισμού θα βρει αντίστοιχους μιμητές ενισχύοντας τον κοινωνικό ιστό συμπαράστασης σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες του Ρεθύμνου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.